Σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στον ρ/σ Στο Κόκκινο
Μετά από εντολή του πρωθυπουργού, θα κάνω έναν κύκλο συζητήσεων, για να διευκρινιστούν ένα σύνολο ζητημάτων που ενδεχομένως δεν έχουν γίνει κατανοητά, αλλά και για να καταλάβουμε το βάθος και τον χαρακτήρα των αντιδράσεων. Για μια τέτοιου τύπου ιστορική συμφωνία δεν είχε κανείς την αυταπάτη ότι όλοι θα έλεγαν μπράβο στον διπλανό τους. Αλλάζει μία ιστορική πραγματικότητα και κατά την γνώμη μας την αλλάζει προς όφελος της Πολιτείας και του κράτους.
Είναι μία συμφωνία που έχει ευρύτατη αποδοχή.
Σε αυτήν την προσπάθεια, μπλέκονται μία σειρά ζητημάτων, άλλα καλοπροαίρετα, άλλα κακοπροαίρετα, άλλα θέλουν να κομματικοποιήσουν την όλη υπόθεση. Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε, αλλά να εξαντλήσουμε τον διάλογο και να πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.
Πολύ άμεσα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των συζητήσεων, με τον Αρχιεπίσκοπο, την Εκκλησία της Κρήτης, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και με Μητροπολίτες αν θέλουν και αν το ζητήσουν. Θα διευκρινίσουμε, θα ακούσουμε και θα επανέλθουμε.
Η συμφωνία αυτή δεν έδειξε μόνο την προοπτική ρύθμισης των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας. Έδειξε και έναν τρόπο με τον οποίο επιδιώκουμε να γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις. Ο τρόπος είναι η μη σύγκρουση. Ο τρόπος είναι ο διάλογος.
Αν τυχόν εξαντληθεί ο διάλογος και δεν προκύψουν συμφωνίες, τότε είναι προφανές ότι κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη της επόμενης ημέρας. Και αυτός είναι η κυβέρνηση. Δεν το αμφισβητεί αυτό κανένας. Έτσι λειτουργεί το πολίτευμα.
Πραγματικά έχουμε να κάνουμε και με κάτι πολύ θετικό που είναι η ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας, ότι συνεχίζουν τη συζήτηση. Αυτό δεν τονίζεται επαρκώς. Και το θέμα της μισθοδοσίας των ιερέων είναι κάτι που πρέπει να διευκρινιστεί, να ακούσουμε και να πάμε παρακάτω. Πάντως εδώ υπάρχει ένα σύνολο θεμάτων. Εσάς δεν σας κάνει εντύπωση ότι μέχρι τώρα πολλοί ιεράρχες θεωρούσαν το δημόσιο ως τον βασικό κίνδυνο έναντι της Εκκλησίας. Τώρα, στα καλά καθούμενα, λένε “δεν πρέπει να φύγουμε από το δημόσιο”. Δεν υπάρχει -τουλάχιστον- μία αντίφαση;.
Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί κάθε τρεις ημέρες να αλλάζει άποψη. Άλλα τις πρώτες ώρες, άλλα μετά, χτες η κ. Κεραμέως είπε εντελώς άλλα, ο κ. Γεωργιάδης λέει άλλα. Τα ίδια για τα πανεπιστήμια, τα ίδια για τα σχολεία. Κάθε ημέρα, ανάλογα με το ακροατήριο, λένε και διαφορετικά πράγματα.
(Απάντηση σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιερέων απάντησε) Γιατί όχι; Όταν αρχίζεις έναν διάλογο, αυτός ποτέ δεν γίνεται από μηδενική βάση, αλλά πάντα με ένα πλαίσιο. Προσπαθείς με προσεγγίσεις και διαδοχικά βήματα να συγκεκριμενοποιήσεις το περιεχόμενο αυτού του πλαισίου. Αυτό ακολουθούμε και όταν λέμε διάλογο, τον οποίο με δική μας πρωτοβουλία τον αρχίσαμε και τον προχωράμε, είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με όσους έχουν να καταθέσουν σοβαρές προτάσεις.
Η Εκκλησία δεν είναι τόσο αφελής, ακόμη και αν υπήρχε ένα απίστευτα δόλιο σχέδιο της κυβέρνησης, να εμπλακεί σε προεκλογικές σκοπιμότητες. Όταν (η αξιωματική αντιπολίτευση) τα λέει αυτά, πρέπει να έχει και έναν σεβασμό σε έναν θεσμό. Ο δικός μας σεβασμός είναι δεδομένος, ανεξάρτητος των θρησκευτικών πεποιθήσεών μας. Είναι θεσμός με ιστορικότητα και με συγκεκριμένο κοινωνικό έρεισμα. Αν κανείς -όπως η ΝΔ- λέει κανείς ότι η Εκκλησία έχει εμπλακεί στα «προεκλογικά τερτίπια» του ΣΥΡΙΖΑ, είναι στο όριο του κακού αστείου. Εκείνο όμως που πρέπει να πούμε είναι ότι η ΝΔ λέει τα ίδια και για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Έχουμε 10 χρόνια να διορίσουμε μόνιμους εκπαιδευτικούς, έχουμε εγγράψει το κόστος στον προϋπολογισμό, σε λίγο θα ανακοινώσουμε τον τρόπο πρόσληψης και θα ανοίξει το σύστημα αιτήσεων, και λένε ότι αυτό είναι προεκλογικό. Ποιο είναι προεκλογικό; Ότι 12 χρόνια έχουμε να κάνουμε προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών;
Οτιδήποτε θα συγκεκριμενοποιήσει και θα βελτιώσει το πλαίσιο του διαλόγου με το οποίο συζητάμε, είναι κάτι που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους ούτε την Πολιτεία, ούτε την Εκκλησία. Αλλιώς, δεν υπάρχει νόημα για διάλογο. Αλλά, επιμένω ότι ο διάλογος γίνεται με βάση ένα πλαίσιο και σε αυτό το πλαίσιο έχει δεσμευτεί η Ιεραρχία. Η απόφαση της ιεραρχίας την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αυτό ακριβώς: ότι συνεχίζουμε τις συζητήσεις. Άρα, καθόμαστε και συνεχίζουμε τη συζήτηση.
Υπάρχει πράγματι το θέμα της μισθοδοσίας των ιερέων, το οποίο θα φανεί και από την εξέλιξη των πραγμάτων ότι δεν είναι κάτι τόσο μαυρόασπρο. Είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, που θα πρέπει να το διευκρινίσουμε, να το κατανοήσουν ορισμένοι Ιεράρχες και κυρίως να το κατανοήσει η κοινωνία.