Τον δρόμο της Βουλής παίρνει η ενοποίηση τριών ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, ενώ προς επίλυση οδεύουν τα ζητήματα, που ανέκυψαν στη συζήτηση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για την δική τους ενοποίηση.
Οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ίδρυση – με νόμο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου – του νέου ενιαίου ΔΙΠΑΕ, με τα ΤΕΙ Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη των διοικήσεων των Ιδρυμάτων, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου και του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιώργου Αγγελόπουλου. Αντίστοιχα, σε δεύτερη σύσκεψη του υπουργού με τις διοικήσεις των υπό συγχώνευση ιδρυμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, τέθηκαν επί τάπητος τα σημεία τριβής που φάνηκαν από το πόρισμα διαλόγου των δύο ιδρυμάτων που εστάλη στο υπουργείο Παιδείας και τέθηκε αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την οριστική επίλυσή τους.
“Με το Διεθνές Πανεπιστήμιο προχώρησε η συζήτηση, κλείσαμε όλες τις λεπτομέρειες και υπάρχουν κάποιες μικρές, που τις βλέπουμε, ώστε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου όλα να έχουν τελειώσει”, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Γαβρόγλου, ενώ, σε ό,τι αφορά τη συγχώνευση των Ιδρυμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, στις διοικήσεις των οποίων έδωσε προθεσμία 36 ωρών να φέρουν τις προτάσεις τους προς επίλυση των τελευταίων διαφορών επισήμανε: “Το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συζητάνε μεταξύ τους εδώ και αρκετούς μήνες. Είχαμε μια εξαιρετικά θετική συνάντηση. Δεν έχουν επιλυθεί όλες οι διαφορές, αλλά φάνηκε με σαφήνεια ότι είναι επιλύσιμες και είπαμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – μία εβδομάδα με 10 μέρες – και με τη συμβολή του υπουργείου να λυθούν. Το σημαντικό είναι ότι συμφωνήσαμε όλοι ότι οι διαφορές δεν είναι αξεπέραστες”.
“Είχαμε μία πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση, τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα ανοιχτά ζητήματα και συμφωνήσαμε σε έναν οδικό χάρτη ώστε να καταλήξουμε σε ένα τελικό πλάνο”, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Αντώνης Τουρλιδάκης. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα στα οποία υπήρξαν διαφωνίες διευκρίνισε ότι “στα τμήματα και στο χωροταξικό φαίνεται ότι είμαστε κοντά στο να οριστικοποιήσουμε μία συμφωνία, συζητήθηκαν τα θέματα της διοίκησης, το θέμα της ένταξης των καθηγητών και το τι θα γίνει κατά τη μεταβατική περίοδο με τα προγράμματα σπουδών που τρέχουν στα δύο ιδρύματα”.
“Υπήρξε πολύ θετικό κλίμα. Αυτό που παραμένει κυρίως είναι το κομμάτι της διοίκησης. Λόγω της διαφοράς του μεγέθους των δύο ιδρυμάτων προτάθηκαν δύο διαφορετικά σχήματα, τα οποία όμως νομίζω ότι απλώς ζητήθηκαν απόψεις από το υπουργείο για να γίνει μία εξομάλυνση, να καταλήξουμε σε ένα τελικό πλάνο”, πρόσθεσε ο κ.Τουρλιδάκης.
“Διεξήχθη μία συζήτηση σε καλό κλίμα, είδαμε ότι τα σοβαρότερα θέματα, αυτά που θεωρούμε ως προτεραιότητα στην ουσία έχουν επιλυθεί και από τις προτάσεις που έγιναν προς το υπουργείο”, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Στέργιος Γκανάτσιος. “Συζητήσαμε θέματα, τα οποία θεωρούμε ήσσονος αξίας αλλά όχι χωρίς αξία, όπως τα θέματα διοίκησης και ένταξης των καθηγητών του ΤΕΙ στο πανεπιστήμιο και στο τέλος καταλήξαμε ότι πρέπει να αποσταλούν από τους συμμετέχοντες προτάσεις μέχρι την Τετάρτη στο υπουργείο”. “Στο θέμα της ένταξης των καθηγητών”, εξήγησε, “ούτως ή άλλως οι περισσότεροι καθηγητές τα προσόντα που απαιτούνται από τον νόμο τα διαθέτουν, ώστε να ενταχθούν κανονικά στις βαθμίδες, αλλά είναι και αυτό ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί”