Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για τον εορτασμό των 80 ετών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Στην αρχή της εκδήλωσης παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό με την ιστορία του Πανεπιστημίου Πειραιώς, παραγωγής του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, συγκεντρώνοντας τα χειροκροτήματα των δεκάδων παρευρισκόμενων.
Λίγο πριν την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του ιδρύματος, το οποίο δίδεται για πρώτη φορά στην ιστορία του πανεπιστημίου, και όπως είπε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, καθηγητής ‘Αγγελος Κότιος, «η διάκριση αυτή συνιστά ελαχίστη ένδειξη τιμής για όσα προσέφερε ο τιμώμενος, ως διακεκριμένος καθηγητής της νομικής, στην προώθηση των υποθέσεων του τόπου και των ελληνικών πανεπιστημίων ως δημόσιος άντρας και πολιτικός δρων, στην κοινωνικοπολιτική σταθερότητα, στην εθνική ομοψυχία και στην λειτουργία της δημοκρατίας, ως ο ανώτατος πολιτειακός θεσμός.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του μίλησε για τα αισθήματα «ξεχωριστής τιμής», που ένιωσε με την παρουσία του στην εκδήλωση. «Για εκείνον που ανήκει πραγματικά στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αυτή η ιδιότητα δεν τον εγκαταλείπει ποτέ. Γιατί είναι η ιδιότητα εκείνη, που σου δίνει τη δυνατότητα να αισθάνεσαι, αν αξίζει, αυτό που επιστημονικά έκανες όλα αυτά τα χρόνια, και ιδιαίτερα για εμάς που ασχοληθήκαμε με τον χώρο της πολιτικής. Η ακαδημαϊκή ιδιότητα, εκείνη που αξίζει τον κόπο, εκείνη που δεν την εγκατέλειψες ποτέ, είναι αυτή που σου δίνει το μεγαλύτερο όπλο για να μην αισθάνεσαι αιχμάλωτος της πολιτικής», επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος.
Στον χαιρετισμό του, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πειραιά ‘Αγγελος Κότιος μίλησε για τους στόχους και το πρόγραμμα του ιδρύματος. «Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω στην τελετή εορτασμού των 80 χρόνων λειτουργίας του πανεπιστημίου Πειραιώς, 80 χρόνων αδιάλειπτης προσφοράς στην παιδεία, την επιστήμη, την έρευνα, την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό. 80 χρόνια αφιερωμένα στην εκπλήρωση της αποστολής που του ανέθεσε εξαρχής η ελληνική πολιτεία».
Μάλιστα, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πειραιώς, αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. «Ο διεθνής προσανατολισμός του πανεπιστημίου μας είναι έντονος και προωθείται μέσω των προγραμμάτων Erasmus αλλά και μέσω ειδικών μνημονίων συνεργασίας με πανεπιστήμια της αλλοδαπής αλλά και διεθνή ερευνητικά κέντρα όπως της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, του Ισραήλ, των χωρών της βαλκανικής, της Βραζιλίας. Επίσης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της δικτύωσης με άλλους ελληνικούς επαγγελματικούς φορείς της χώρας, συνάφθηκαν μνημόνια συνεργασίας όπως για παράδειγμα με την Περιφέρεια Αττικής και με το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο ευχαριστούμε για την παραγωγή του εξαιρετικού βίντεο, επιμελητήρια και άλλα».
Για τον πρύτανη κ. Κότιο αλλά και τους καθηγητές του ιδρύματος, το όραμα για το πανεπιστήμιο Πειραιά είναι να γίνει «ένα ίδρυμα διεθνούς κύρους στον σύγχρονο ακαδημαϊκό χάρτη, και να αναγνωρίζεται για την αριστεία στην εκπαίδευση, την έρευνα για την παραγωγή και τη διάδοση γνώσης για τον ηγετικό του ρόλο στη διαμόρφωση αξιών και στην αντιμετώπιση σύγχρονων επιστημονικών κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων».
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, μιλώντας στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στην εξέλιξη των ιδρυμάτων σε ολόκληρη τη χώρα: «Τέτοιου είδους επετειακές εκδηλώσεις είναι όχι μόνο σημαντικές αλλά και σημαδιακές ως προς την χαρτογράφηση του μέλλοντος των ιδρυμάτων μας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις να γίνουν κατανοητά τα αίτια των επιτυχιών αλλά και τα αίτια των προβλημάτων. Γιατί δεν είναι ανέφελες οι πορείες των ιδρυμάτων μας και είμαι σίγουρος στο τέλος της εβδομάδας θα έχουμε πολλά να πούμε, κατανοώντας το γιατί είναι ένα από τα πολύ επιτυχημένα εγχειρήματα το Πανεπιστήμιο Πειραιά αλλά και το γιατί υπήρχαν οι δυσκολίες, που είμαι σίγουρος ότι υπήρξαν κατά την διάρκεια της εξέλιξης του.»
Μιλώντας γενικά για τα ελληνικά πανεπιστήμια ο υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Διανύουμε μια ιστορική περίοδο όπου ο έντυπος λόγος έχει επαναπροσδιοριστεί με έναν ιδιαίτερα δραματικό τρόπο. Ο βιβλιοκεντρικός πολιτισμός ενδεχομένως ιστορικά, να μεταμορφώνεται με έναν τρόπο που θα έχει συγκλονιστικές επιπτώσεις στους εκπαιδευτικούς μας θεσμούς. Όλοι οι εκπαιδευτικοί μας θεσμοί από το δημοτικό μέχρι και τα διδακτορικά είναι δομημένοι γύρω από μια βιβλιοκεντρική κουλτούρα. Είμαστε λοιπόν σε μια εξαιρετική συγκυρία για να διαμορφωθούν οι στρατηγικές των πανεπιστημίων για το μέλλον και είμαι σίγουρος ότι το πανεπιστήμιο Πειραιά θα μπορέσει να έχει μια εξαιρετικά σοβαρή συμβολή σε αυτή την κατάσταση.»
«Τι θέλουμε και τι αναζητούμε από το πανεπιστήμιο», διερωτήθηκε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την ομιλία του. «Αναζητούμε επαγγελματικές ικανότητες και δεξιότητες. Αναζητούμε τον ορίζοντα της αγάπης μας προς την επιστήμη. Κατά τη γνώμη μου, η διαδικασία της γνώσης, της παραγωγής της, της αναπαραγωγής της, χρειάζεται δημοκρατία. Χρειάζεται δε αυτή τη δημοκρατία μέσα στο πανεπιστήμιο και μέσα στην παραγωγή της γνώσης, να συνδέεται με τον χώρο της ελευθερίας, να παράγει ελευθερία. Γιατί στο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία χωρίς δημοκρατία και δεν νοείται δημοκρατία χωρίς ελευθερία. Και αυτό σημαίνει και για εμάς τους καθηγητές να μην έχουμε μανία να διδάσκουμε αποκλειστικά και μονοσήμαντα τις δικές μας απόψεις, αλλά να δίνουμε τη δυνατότητα στις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας, να γνωρίζουν όλες τις σχολές και να σκέφτονται με κριτικό πνεύμα σε αυτές.»
Σύμφωνα με τον υπουργό «το πανεπιστήμιο είναι μια δοκιμασία, ένα ταξίδι μια εμπειρία. Και απαιτεί επάρκεια πόρων και υποδομών. Απαιτεί επενδύσεις στην επιστήμη και στην έρευνα. Απαιτεί όμως και ο κάθε διδάσκων να επενδύει πάνω στον εαυτό του. Να μαθαίνει, να ανανεώνεται να μην επαναλαμβάνει 20 χρόνια, τα ίδια βιβλία και χειρόγραφα. Να έχει κάθε χρόνο κάτι ενδιαφέρον να πει και για τον ίδιο η καινούργια γνώση να του δίνει ζωντάνια. Να συμβάλει και αυτός στην αυτονομία, στην ανεξαρτησία της επιστήμης, στην ελευθερία του πνεύματος. Να έχει συνείδηση», κατέληξε με νόημα ο κ. Κοτζιάς.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του ανέφερε για το Πανεπιστήμιο Πειραιά ότι «αποτελεί για την πόλη ένα τεράστιο κεφάλαιο, ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές του Πειραιά στο εξωτερικό.» Και πρόσθεσε ότι για τη δημοτική αρχή αποτελεί έναν στρατηγικό συνεργάτη, ο οποίος παράγει ερευνητικό έργο και καινοτομία πάνω σε κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη της πόλης , όπως είναι η ναυτιλία, η οικονομία και ο τουρισμός. «Είναι ένας χώρος ελεύθερης σκέψης, εξωστρέφειας, δημιουργίας και έμπνευσης, στοιχεία απόλυτα συνυφασμένα με το όραμά μας για το μέλλον του Πειραιά», τόνισε ο δήμαρχος.
Μιλώντας για τη στενή και «πολυεπίπεδη» συνεργασία του δήμου με το Πανεπιστήμιο, ο κ. Μώραλης εξήγησε ότι αυτή (συνεργασία) «εδράζεται στην κοινή μας πεποίθηση ότι το Πανεπιστήμιο μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη μέσω της διάδοσης της γνώσης και της τεχνογνωσίας και στην προαγωγή της πόλης του Πειραιά τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε ο Γιάννης Μώραλης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από την Ορχήστρα Πνευστών, του Μουσικού Σχολείου Πειραιά.