Με αφορμή την επικείμενη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψηφίων για την επιλογή Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών ανά Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.ΚΑ.Π.) επαναφέρει το θέμα της κατάργησης των Κέντρων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.), στο δημόσιο διάλογο.

ΠΕΚΑΠ

Όπως είναι γενικά αποδεκτό, τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. αποτελούν μια από τις πιο επιτυχημένες δομές της εκπαίδευσης, που εδώ και χρόνια υποστήριζε τους εκπαιδευτικούς, επιμορφωτικά και τεχνικά, αλλά και τις σχολικές και διοικητικές μονάδες πάνω σε θέματα Πληροφορικής και Εφαρμογής των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη. Ως Π.Ε.ΚΑ.Π. επισημάναμε έγκαιρα, πόσο λανθασμένη είναι απόφαση της κατάργησης τους και καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να λάβει υπόψη της τα εκατοντάδες σχόλια που κατατέθηκαν στη σχετική διαβούλευση για το θέμα αυτό και να την αναθεωρήσει.

Σε περίπτωση τελικά που επιλεγεί να προχωρήσει η στελέχωση της νέας δομής των Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, η Ένωσή μας σημειώνει ότι ο συνολικός αριθμός των θέσεων δεν είναι επαρκής. Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Νόμου 4547/12-6-2018, προβλέπεται να σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να αποσπάται με τριετή θητεία, ένας μόνο εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ86 και σε λίγες μόνο Διευθύνσεις (Α΄ Αθήνας, Β΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Δ΄ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Πειραιά, Αχαΐας, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου) να αποσπώνται δύο εκπαιδευτικοί, ως υπεύθυνοι. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι πρακτικά αδύνατον να λειτουργήσει η νέα δομή για την τεχνική υποστήριξη και την εφαρμογή της Πληροφορικής και των νέων Τεχνολογιών στις σχολικές μονάδες, με τόσους λίγους αποσπασμένους και είναι καταδικασμένη να αποτύχει εκ των προτέρων. Για παράδειγμα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, θα υπάρχει ένας υπεύθυνος για 111 Δημοτικά σχολεία και 140 Νηπιαγωγεία στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ένας υπεύθυνος για 92 Σχολεία στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΕΚ και ΣΔΕ).

Επιπρόσθετα, ο Νόμος προβλέπει ότι οι υποψήφιοι Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, θα πρέπει να έχουν οργανική θέση σχολικής μονάδας της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Είναι όμως γνωστό, ότι ο αριθμός των υπηρετούντων εκπαιδευτικών ΠΕ86 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με αυτό της Δευτεροβάθμιας και είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να μην εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από τους συναδέλφους.

Η Π.Ε.ΚΑ.Π. για την εύρυθμη, απρόσκοπτη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της νέας δομής, προτείνει τα κάτωθι:
• την απόσπαση ενός υπεύθυνου σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης ανά 30 σχολικές μονάδες,
• την παροχή δυνατότητας αίτησης απόσπασης σε όσους έχουν οργανική θέση σχολικής μονάδας εντός της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και
• σε οργανωτικό επίπεδο, να είναι αντίστοιχη του Κ.Ε.Α. και ΚΕ.Σ.Υ. στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που να υπάγεται στην ευρύτερη δομή των ΠΕ.ΚΕ.Σ.

Η Ένωσή μας είναι στη διάθεση των αρμοδίων του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αναπτύξουμε διεξοδικά και με την αντίστοιχη επιχειρηματολογία τις παραπάνω θέσεις, με μοναδικό στόχο τη συμβολή και τη στήριξη της νέας δομής, προς όφελος των μαθητών και των εκπαιδευτικών.