Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας ως προτεραιότητα την πάταξη της «πρωτοφανούς ανομίας» στους ακαδημαϊκούς χώρους, καθώς και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου –
«Σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπου τα ατομικά δικαιώματα διασφαλίζονται πλήρως, η παρακαταθήκη του ακαδημαϊκού ασύλου δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής κατάχρησης και ιστορικής διαστρέβλωσης. Γι’ αυτό και το άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί. Ως εδώ!», δήλωσε χαρακτηριστικά
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ θα αγωνιστεί για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστήμιών και θα επαναφέρει τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση της χώρας και υποστήριξε ότι «τα όσα συμβαίνουν στη χώρα το τελευταίο διάστημα δημιουργούν μια εικόνα πολιτικής παρακμής…Υπουργοί λένε πρωτοφανή πράγματα ο ένας για τον άλλο».
«Ενώ η κυβέρνηση πολιτεύεται με κυνισμό και διγλωσσία. Ο συγκυβερνήτης απειλεί ότι θα ρίξει μία κυβέρνηση, στην οποία δίνει χρόνο για να ολοκληρώσει το εγχείρημα για το οποίο λέει ότι θα την ρίξει. Αυτό παραπέμπει σε έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Όλα αυτά σε μια βαριά κοινωνικο-οικονομική ατμόσφαιρα όπου η υπερφορολόγηση φέρνει φτωχοποίηση και η γενίκευση της ανομίας προκαλεί παντού ανασφάλεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην Παιδεία υποστήριξε ότι «οι δυνάμεις που συνδέονται με αυτούς που κυβερνούν επιχειρούν ένα άτυπο, αλλά διαρκές πραξικόπημα, οι δυνάμεις αυτές επιχειρούν να ελέγξουν τους χώρους του πανεπιστημίου με τη βία. Να αποτρέψουν την ελεύθερη έκφραση με τη βία. Να επιβάλλουν αποφάσεις με τη βία. Να σπείρουν το φόβο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους με τη βία».
Ανέφερε ότι η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε εκλογικό κύκλο και εκτίμησε ότι «το αίτημα για μια δραστική επανεκκίνηση είναι διάχυτο σε όλη την κοινωνία. Οι πολίτες θέλουν επιτέλους η Ελλάδα να αλλάξει…Η ώρα αυτής της αλλαγής πλησιάζει».
Υποσχέθηκε ακόμα την πλήρη αυτονομία των ΑΕΙ στο πλαίσιο του Συντάγματος που σημαίνει ότι «τα πανεπιστήμια απελευθερώνονται από τα δεσμά του υπουργείου και εγκαθιστούν νέους, προωθητικούς θεσμούς αξιολόγησης και λογοδοσίας”».
Καταλήγοντας ανέφερε ότι τα Πανεπιστήμια, πρέπει να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του αριθμού των εισακτέων και πρόσθεσε ότι ενώ δεν θα αλλάξει άμεσα το σύστημα εισαγωγής, εντούτοις θα επαναφέρει την βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Κλείνοντας ανέφερε ότι όλα αυτά θα αποτυπωθούν σε ένα νέο νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα έχει ψηφιστεί το πρώτο τρίμηνο της νέας διακυβέρνησης.