Η Ελλάδα απέδειξε τα τελευταία δύο χρόνια ότι είναι σε θέση να υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους, επανασυνδέεται με την ανάπτυξη και μειώνει την ανεργία», δηλώνει ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας παράλληλα ότι «η εμπιστοσύνη μπορεί και πρέπει να επανέλθει».

Αναφέρεται στο «ισχυρό δυναμικό της ελληνικής νεολαίας» και τις πολύμορφες και καινοτόμες δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρουν «η ελληνική γεωργία, οι ΑΠΕ, ο τουρισμός και οι υποδομές» που μπορούν να αντλήσουν επενδύσεις και να αναδείξουν την Ελλάδα πύλη της Ευρώπης.

Η γαλλική παρουσία στην Ελλάδα ήταν και παρέμεινε δυναμική παρά την κρίση με 100 θυγατρικές γαλλικών ομίλων εγκατεστημένες εδώ, που απασχολούν 13.000 άτομα, ενώ εδώ και τρία χρόνια υπάρχει συνεργασία για την διοικητική μεταρρύθμιση και το ενδιαφέρον ανανεώνεται για μελλοντικές επενδύσεις.

Ως προς τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για ένα νέο ξεκίνημα της Ευρώπης, σημειώνει ότι υλοποιούνται ήδη οι 22 από τις 49. Ειδικότερα, για την προστασία των πολιτών, μια ανάγκη που προβάλλει έντονα ο Γάλλος Πρόεδρος, αναφέρει το σχέδιο για το Ευρωπαϊκό Ταμείο ‘Αμυνας, για την ευρωπαϊκή υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και για την ενίσχυση της Frontex και την προστασία των συνόρων.

Στα τελευταία επιτεύγματα της ευρωπαϊκής συνεργασίας, λέει ο κ. Σαντεπί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συγκαταλέγονται επίσης η δρομολόγηση της φορολογίας των ψηφιακών γιγάντων, η δημιουργία είκοσι ευρωπαϊκών πανεπιστημίων μέχρι το 2025 και ενός Ευρωπαϊκού Γραφείου καινοτομίας, ενώ τον Σεπτέμβριο ψηφίστηκε και η οδηγία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων την ψηφιακή εποχή.

Όλη αυτή η πρόοδος που σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο «βρίσκεται στην καρδιά των θεμάτων που απασχολούν τους ευρωπαίους πολίτες», τονίζει και χαρακτηρίζει «ψευδή» την εντύπωση ότι η Ευρώπη είναι απομονωμένη από τους πολίτες.

Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο να προκληθεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της διερεύνησης υδρογονανθράκων στην οποία συμμετέχει και η γαλλική Total, ο κ. Σαντεπί τονίζει μιλώντας στο Πρακτορείο ότι «έχουμε ήδη γνωστοποιήσει στους Τούρκους συνομιλητές μας τις ανησυχίες μας σχετικά με τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «η Γαλλία ανέκαθεν υποστήριζε το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τις φυσικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές δίκαιο, θέση που εκφράστηκε χωρίς την παραμικρή αμφισημία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας Μαρτίου».

Παράλληλα επισημαίνει ότι η ΕΕ έχει συμφέρον για μια «σταθερή και ευημερούσα Τουρκία» και έχουμε στενή συνεργασία πάνω στα κοινά μας συμφέροντα όπως «το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και οπωσδήποτε για την κατάσταση στη Συρία, επειδή η Τουρκία είναι εκεί αναπόδραστος παράγοντας».

Τέλος μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το δίκτυο καινοτομίας MAZINNOV που είναι δικό του «παιδί» και έχει αποφέρει ήδη αποτελέσματα: δύο φόρουμ με τη συμμετοχή εκατοντάδων ελληνικών και γαλλικών startups, από τα οποία προέκυψαν 20 υιοθεσίες ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων από μεγάλες γαλλικές, ενώ στις 11 Οκτωβρίου αναχωρεί με διοργάνωση της γαλλικής πρεσβείας ελληνική αποστολή startupers για το Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο γεγονός καινοτομίας, το BIG.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η ανάπτυξη της καινοτομίας είναι «το άλας της ανάπτυξης» που χρειάζεται η Ελλάδα και θα βάλει φρένο στο brain drain.

Σήμερα μετατρέπουμε το σύνθημα «Ελλάδα- Γαλλία- Συμμαχία» σε «Ελλάδα- Γαλλία- Καινοτομία», λέει κλείνοντας σε αυτή τη φράση την πίστη του για τη νέα μορφή της ελληνογαλλικής συμμαχίας αλλά και της Ελλάδας του μέλλοντος.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γάλλου πρεσβευτή στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, στην Νίνα Μελισόβα για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

 

 

Ερ.: Την 21η Αυγούστου, η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Πώς βλέπετε την προοπτική της ελληνικής οικονομίας;

Απ.: Η έξοδος από τα προγράμματα σημειώνει την επιστροφή της Ελλάδας στην αυτονομία. Είναι ένα πολύ καλό νέο. Είναι ο καρπός των προσπαθειών του ελληνικού λαού και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Τα βασικά μεγέθη της οικονομίας ενισχύονται. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και απέδειξε τα δύο τελευταία χρόνια ότι είναι σε θέση να υπερβεί τους καθορισμένους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ ταυτόχρονα επανασυνδέεται με την ανάπτυξη και μειώνει την ανεργία η οποία βέβαια παραμένει ακόμα σε πολύ υψηλό επίπεδο(19%). Προφανώς αντιλαμβάνομαι ότι οι μακροοικονομικοί δείκτες χρειάζονται χρόνο πριν εμφανιστούν στην καθημερινότητα και ότι ο πληθυσμός δεν έχει ακόμη νιώσει ότι η κατάστασή του βελτιώνεται. Όμως η εμπιστοσύνη μπορεί και πρέπει να επανέλθει. Σήμερα, εκείνο που μετράει είναι να χρησιμοποιήσει πλήρως η Ελλάδα τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Πρέπει να διευκολυνθούν οι εθνικές και οι ξένες επενδύσεις, να οικοδομηθεί ένα σύγχρονο δημόσιο και να απλουστευθούν οι νομικοί κανόνες. Αυτό το εργοτάξιο έχει ήδη ξεκινήσει και πρέπει να συνεχίσει.

 

Ερ.: Πιστεύετε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ευνοούνται οι επενδύσεις; Σε ποιους τομείς εντοπίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον της Γαλλίας;

Απ.: Η ελληνική οικονομία έχει μεγάλη ανάγκη από επενδύσεις, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο. Διαθέτει για αυτό πολλά πλεονεκτήματα. Σκέπτομαι πρώτα την ποιότητα και τον δυναμισμό της ελληνικής νεολαίας καθώς και το άνοιγμά της προς τον διεθνή χώρο. Υπάρχει ακόμη ισχυρό δυναμικό που είναι ήδη γνωστό και περιμένει να αξιοποιηθεί καλύτερα στη γεωργία, με λύσεις για βιώσιμες και καινοτόμες καλλιέργειες, στις ανανεώσιμες ενέργειες χάρη στις άφθονες πηγές, στις πολλαπλές εκφάνσεις του τουρισμού με ένα τεράστιο περιθώριο προόδου αν το αντικείμενο αφορά σε ολόκληρο το χρόνο και όχι μόνον την καλοκαιρινή σεζόν, στις υποδομές, εφόσον η Ελλάδα επιθυμεί και θεωρεί τον εαυτό της ως πύλη εισόδου στα Βαλκάνια και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.

Οι επιχειρήσεις μας έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο αναπτυξιακό δυναμικό. Πολλά σχέδια έχουν υλοποιηθεί από γαλλικές εταιρείες πρόσφατα, με άμεσες συνέπειες για τον ελληνικό πληθυσμό, όπως για παράδειγμα στις μεταφορές, με 260 χλμ αυτοκινητόδρομων που κατασκεύασε η Vinci , οι 25 συρμοί των μελλοντικών γραμμών του τραμ στην Αθήνα κάτω από την ευθύνη της Alstom, στο χώρο των υπηρεσιών η Teleperformance, στον ασφαλιστικό τομέα η Groupama και η Axa, στις τηλεπικοινωνίες η συμβολή της εταιρείας Nexans για τη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Επίσης, η γαλλική επιχείρηση Engie φροντίζει για τη συντήρηση του Πολιτιστικού Κέντρου Σταύρος Νιάρχος. Και άλλα σχέδια συνεχίζουν με πολλές επιτυχίες τους τελευταίους μήνες όπως η αγορά από την εταιρεία Aegean, 35 Airbus, η ανακαίνιση του λιμένα της Θεσσαλονίκης από την CMA-CGM, η διερεύνηση της παρουσίας υδρογονανθράκων με την Total, κλπ.

 

Ερ.: Ποιο είναι το μέγεθος των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών σήμερα;

Απ.: Από οικονομικής πλευράς, η Γαλλία είναι ο δεύτερος επενδυτής στην Ελλάδα. Περισσότερες από 100 θυγατρικές γαλλικών ομίλων είναι εγκατεστημένες εδώ, όπου απασχολούν 13.000 άτομα. Οι επιχειρήσεις αυτές παρέμειναν πιστές στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης. Επειδή ορθά πίστευαν στις ικανότητες της χώρα για ανάκαμψη. Εδώ και ένα χρόνο, μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ο οποίος είχε φέρει μαζί του περισσότερους από 40 διευθυντές επιχειρήσεων με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2017, καταγράφουμε ανανεωμένο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και των Γάλλων επενδυτών για την Ελλάδα: είναι η υπόσχεση για μελλοντικές συνεργασίες πέρα από τα ήδη υπάρχοντα σχέδια που μόλις προανέφερα.

Αν όμως μιλήσουμε για οικονομικές σχέσεις, υπάρχει κάτι που δεν είναι μετρήσιμο: η υποστήριξη της Γαλλίας σε μεταρρυθμίσεις ικανές να δομήσουν την ελληνική οικονομία. Με τη βοήθεια του φορέα μας Expertise France, εδώ και τρία χρόνια, στη μεταρρύθμιση της διοικητικής και διϋπουργικής διακυβέρνησης, αλλά επίσης και των φορολογικών και τελωνειακών υπηρεσιών, η Γαλλία συμβάλλει στις προσπάθειες των Ελληνικών Αρχών για τη βελτίωση της κρατικής αποτελεσματικότητας στην οικονομία. Η δημόσια τράπεζα επενδύσεων BPIFrance θα συμβουλεύει την Ελληνική Κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας ομόλογης τράπεζας στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση των ΜΜΕ είναι κρίσιμης σημασίας αν λάβουμε υπόψη το βάρος τους στον οικονομικό ιστό της χώρας.

 

Ερ.: Στο ευρωπαϊκό πεδίο, ποιες από τις διακηρύξεις του Προέδρου Μακρόν βλέπετε ότι είναι εφικτό να υλοποιηθούν, δεδομένης της ανόδου του εθνικισμού και του λαϊκισμού στην Ευρώπη;

Απ.: Πριν από ένα χρόνο, στο λόφο της Πνύκας και στη συνέχεια στη Σορβόννη, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας παρουσίασε τις προτάσεις του για το νέο ξεκίνημα της Ευρώπης. Έπρεπε να απαντηθούν οι νόμιμες ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών: μια Ευρώπη που να προστατεύει, να είναι περισσότερο κυρίαρχη, ενωμένη και δημοκρατική. Έκανε συγκεκριμένα 49 προτάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται σε φάση έγκρισης και υλοποίησης: 22 έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή ή τίθενται πολύ σύντομα, και οι εργασίες συνεχίζονται για άλλες 18. Το βλέπουμε, η λαϊκίστικη ρητορική δεν εμπόδισε την Ευρώπη να προχωρήσει!

Μεταξύ των μεγάλων κατορθωμάτων, θα αναφέρω μόνο μερικά:

– Σχετικά με την προστασία, το προσχέδιο ενός ευρωπαϊκού ταμείου άμυνας, που θα χρηματοδοτήσει βιομηχανικά σχέδια ήδη από το 2019 και μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία παρέμβασης με την υποστήριξη εννιά χωρών για την δημιουργία ευρωπαϊκής στρατηγικής κουλτούρας. Επίσης, και είναι σημαντικό για την Ελλάδα, υπάρχει το σχέδιο μιας ευρωπαϊκής δύναμης πολιτικής προστασίας που θα διαθέτει από κοινού ικανότητες με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και θα μπορούσε να αναπτυχθεί από το επόμενο καλοκαίρι, καθώς και η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Γραφείου συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της Frontex.

– Σχετικά με την οικονομική κυριαρχία, ζητούμε μεγαλύτερη αμοιβαιότητα στους εμπορικούς μας εταίρους και παραμείναμε ενωμένοι παρά την ποικιλία των εθνικών μας προτεραιοτήτων μπροστά στην αμερικανική εμπορική επίθεση. Στα φορολογικά θέματα, προχωρούμε στην εναρμόνιση του φόρου επί των επιχειρήσεων και στην φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων. Υπήρξε επίσης και η μεταρρύθμιση της αποσπασμένης εργασίας. Τέλος – και είναι προτεραιότητα γιατί δεν πρέπει να περιμένουμε την επόμενη κρίση – η εμβάθυνση της ευρωζώνης πρέπει να προοδεύσει χάρη στην γαλλογερμανική συμφωνία του Meseberg του περασμένου Ιουνίου ώστε να υιοθετηθεί ένας Προϋπολογισμός της ευρωζώνης το 2021.

– Για τη δημοκρατία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημείωσε με σαφήνεια τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η προάσπιση του Κράτους δικαίου αποτελεί ουσιαστική απαίτηση της οικοδόμησης της Ευρώπης. Η Ευρώπη μας άρχισε να οικοδομείται μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πάνω στη συμφιλίωση μεταξύ των λαών και την αλληλεγγύη, γύρω από τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Οποιοσδήποτε αμφισβητήσει αυτές τις αξίες δεν μπορεί να λέγεται Ευρωπαίος.

– Για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, η Ένωση έχει καθορίσει σαν στόχο τη δημιουργία είκοσι ευρωπαϊκών πανεπιστημίων μέχρι το 2025 – η πρόσκληση ενδιαφέροντος πρόκειται να κοινοποιηθεί το φθινόπωρο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – και ενός Ευρωπαϊκού Γραφείου καινοτομίας. Στις 12 Σεπτεμβρίου ψηφίστηκε άλλωστε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οδηγία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων την ψηφιακή εποχή.

Η πρόοδος αυτή είναι σημαντική. Δυστυχώς, έχουμε συχνά την τάση να απαξιώνουμε την Ευρώπη, να λέμε ότι τα πράγματα είναι μπλοκαρισμένα και να δηλώνουμε ότι η Ευρώπη είναι αποκομμένη από τους πολίτες. Τίποτα δεν είναι ψευδέστερο: όλη η πρόοδος που σημειώθηκε εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται στην καρδιά των θεμάτων που απασχολούν τους ευρωπαίους πολίτες. Πρέπει να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση και να αποσυναρμολογούμε ακούραστα κάθε ρητορική περί ταυτοτικής αναδίπλωσης. Γιατί, αν οι ευρωπαϊκές χώρες αναδιπλωθούν πάνω στον εαυτό τους, τότε οι ευρωπαϊκοί λαοί θα υποφέρουν. Επειδή, μόνο η ενωμένη Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών απέναντι σε άλλες μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις.

Πάνω στο καθένα από αυτά τα θέματα, ο διάλογος με τους Έλληνες φίλους μας για να απαντηθούν από κοινού οι προκλήσεις που θέτει η επανίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ουσιαστικής σημασίας. Η Γαλλία και η Ελλάδα μοιράζονται αυτή την ίδια θεώρηση μιας Ευρώπης ισχυρής, κυρίαρχης, που προστατεύει και διαπνέεται από αλληλεγγύη.

 

Ερ.: Πού βρίσκονται οι σχέσεις με την Τουρκία; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν αυτές οι σχέσεις στο μεταναστευτικό ή στις πετρελαϊκές έρευνες που προβλέπονται στην Ανατολική Μεσόγειο και στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου;

Απ.: Η Τουρκία είναι πολύ σημαντικός συνομιλητής και εταίρος για τη Γαλλία, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Για αυτό το λόγο, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας έχει δεσμευτεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο σε στενό διάλογο με τον Πρόεδρο Ερντογάν, χάρη στον οποίο μπορούμε να προσεγγίζουμε με κάθε ειλικρίνεια τα σημεία ασυμφωνίας με την ‘Αγκυρα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη γνωστοποιήσει στους Τούρκους συνομιλητές μας τις ανησυχίες μας σχετικά με τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανέκαθεν, η Γαλλία υποστήριζε το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τις φυσικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές δίκαιο. Η θέση αυτή άλλωστε εκφράστηκε χωρίς την παραμικρή αμφισημία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας Μαρτίου.

Σχετικά με το είδος σχέσεων με την Τουρκία -όπως το υπενθύμισε ο Γάλλος υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών, κ. Le Drian, τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα- εδώ και πολλά χρόνια, η τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει επιλογές που την απομακρύνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξίες της.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνεργαζόμαστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία, πάνω στα κοινά μας συμφέροντα: στα οικονομικά θέματα επιθυμούμε, χρειαζόμαστε μια Τουρκία ευημερούσα και σταθερή. Στο μεταναστευτικό, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και φυσικά πάνω σε περιφερειακά θέματα όπου πρέπει να συνεχίσουμε το διάλογο αδιάλειπτα, ειδικότερα σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, επειδή η Τουρκία είναι εκεί αναπόδραστος παράγοντας.

 

Ερ.: Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν δεχθεί δυσανάλογο βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού ρεύματος. Η Ιταλία επίσης αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, καθώς και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης. Πιστεύετε ότι είναι εφικτή μια πανευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό και τι πρέπει να περιλαμβάνει;

Απ.: Το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και όπως το υπαινίσσεστε, καλεί ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτή η απάντηση υπάρχει: στη Σύνοδο της Σόφιας, τον περασμένο Ιούνιο, τα ευρωπαϊκά κράτη συμφώνησαν σε τρία μέτρα, τη βελτίωση της βοήθειας στις χώρες προέλευσης, ενίσχυση του εξωτερικού ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων δίνοντας περισσότερα μέσα και νέες αποστολές στην υπηρεσία Frontex και καλύτερη οργάνωση της αλληλεγγύης μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών. Σχετικά με αυτό το τελευταίο σημείο, γνωρίζω πόσο συνέβαλε η Ελλάδα στην υποδοχή. Στόχος είναι η καλύτερη κατανομή των αιτούντων άσυλο και η καλύτερη φιλοξενία τους. Όσο για τους μετανάστες που δεν είναι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, θα πρέπει να μπορούμε να τους συνοδεύουμε, κάτω από καλές συνθήκες, στις χώρες προέλευσής τους. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να καταπολεμήσουμε το λαθρεμπόριο των διακινητών, που είναι υπεύθυνοι για τόσους νεκρούς στη Μεσόγειο.

 

Ερ.: Ποιόν ρόλο θέλει να παίξει η Γαλλία στη Συρία, εδώ που έχει φτάσει η κρίση, δεδομένων και των ιστορικών δεσμών με τη χώρα αλλά και της ανάγκης να αποφευχθεί ένα νέο αιματοκύλισμα που θα προκαλούσε ένα νέο προσφυγικό κύμα;

Απ.: Η Γαλλία βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με όλους όσοι μπορούν να συμβάλουν σε μια λύση της συριακής κρίσης. Δεν έχουμε πάψει να λέμε ότι αυτή η λύση δεν μπορεί να είναι παρά μόνο πολιτική. Επειδή είναι δική της ευθύνη ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας κι επειδή έχει στρατευθεί στη Συρία στον πόλεμο κατά του Daech (Ισλαμικού Κράτους), η Γαλλία αναπτύσσει αδιάκοπα δράση με στόχο αυτή την αναγκαία έξοδο από την κρίση.

 

Ερ.: Τι σημαίνει για τη Γαλλία και την Ευρώπη το φαινόμενο Τραμπ; Πιστεύετε ότι ο εμπορικός πόλεμος είναι συγκυριακός και ότι οι ιστορικοί, πολιτιστικοί και γεωπολιτικοί δεσμοί της Δύσης θα υπερισχύσουν;

Απ.: Ένας από τους άξονες της πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αμφισβήτηση της πολυμέρειας, αυτής της αρχής πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί το σύνολο των διεθνών σχέσεων εδώ και περισσότερο από μισόν αιώνα. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας το έχει δηλώσει με σταθερότητα: Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την αρχή αυτή, που αποτελεί μαζί με το σεβασμό στο συμβόλαιο τιμής, το θεμέλιο των διακρατικών σχέσεων.

Για τις εμπορικές εντάσεις, έχουμε αντιδράσει και η Ευρώπη επίσης έχει λάβει μέτρα. Και πρέπει να θυμίσουμε ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι επωφελής για κανέναν, ούτε και για εκείνους που τον ξεκινούν. Τα ιστορικά παραδείγματα είναι πολλά. Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακροχρόνιοι σύμμαχοι και οφείλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, σε συνθήκες διαφάνειας, ειλικρίνειας, ισότιμα και διαφυλάσσοντας την ουσία.

Ερ.: Ετοιμάζετε νέες εκδηλώσεις που δίνουν συνέχεια στη δραστηριοποίηση της γαλλικής πρεσβείας στον τομέα των καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του δικτύου που εσείς δημιουργήσατε πριν δύο χρόνια με το συμβολικό όνομα MAZINNOV (μαζί καινοτομούμε). Ποιος είναι ο απολογισμός αυτής της πρωτοβουλίας και ποια η προοπτική της;

Απ.: Δημιουργήσαμε το ελληνογαλλικό δίκτυο καινοτομίας MAZINNOV για τρεις λόγους: τα δυο οικοσυστήματά μας είναι πολύ αποτελεσματικά και θελήσαμε να κατασκευάσουμε μια επιπλέον γέφυρα στον τομέα της καινοτομίας, στο πλαίσιο της τόσο παλιάς και πλούσιας σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας. Έπειτα, η Γαλλία υποσχέθηκε στην Ελλάδα να την βοηθήσει να βγει από την οικονομική κρίση. Όμως, η καινοτομία είναι το άλας της ανάπτυξης. Τέλος, το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας – τώρα που ξεπέρασε τα χρηματοοικονομικά της προβλήματα – είναι το “brain drain”. Η Ελλάδα διαθέτει μια λαμπρή νεολαία, καλά εκπαιδευμένη, μαχητική. Αυτοί οι νέοι κρατούν τα κλειδιά του μέλλοντος της χώρας και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους βοηθήσουμε να δημιουργήσουν στην Ελλάδα. Όμως, πρέπει να τους δώσουμε τα κατάλληλα μέσα: είναι η προτεραιότητα των προτεραιοτήτων. Με το δίκτυοMAZINNOV, θελήσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους νεαρούς Έλληνες καινοτόμους να συνεργαστούν με τους Γάλλους ομολόγους τους.

Δύο χρόνια αργότερα, τα αποτελέσματα είναι ορατά: μετά από δύο φόρα στην Αθήνα που συγκέντρωσαν το γαλλικό και το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, μετά από είκοσι «υιοθεσίες» startups από γαλλικές επιχειρήσεις το 2017, το Mazinnov οδηγεί για πρώτη φορά μιαν ελληνική αποστολή πενήντα περίπου ατόμων στην έκθεση BIG που διοργανώνει η BPIFrance, στις 11 Οκτωβρίου στο Παρίσι. Είναι η μεγαλύτερη έκθεση καινοτομίας στη Γαλλία. Αυτό το ταξίδι στο Παρίσι, που είναι κατά κάποιο τρόπο η «ρεβάνς» σε σχέση με τα δύο φόρα που έγιναν στην Αθήνα, θα επιτρέψει στην ελληνική αποστολή να επισκεφθεί τους κύριους χώρους της καινοτομίας στο Παρίσι. Το ταξίδι θα είναι βέβαια ευκαιρία πολλών ανταλλαγών μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων, και δεν αμφιβάλλω ότι θα είναι αμοιβαία γόνιμες.

Γνωρίζετε το παλιό τρυφερό σύνθημα: «Ελλάδα- Γαλλία- Συμμαχία». Λοιπόν σήμερα το μετατρέπουμε σε «Ελλάδα- Γαλλία- Καινοτομία».