Ως μια υπενθύμιση προς τις ελληνικές τράπεζες ότι πρέπει να έχουν καθαρούς ισολογισμούς ερμηνεύει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg το σημερινό sell off στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις ανάγκες τους για περισσότερα κεφάλαια αλλά δεδομένων των φιλόδοξων στόχων που έχουν θέσει για τη μείωση του “κακών” τους χρεών.
Η Τράπεζα Πειραιώς έφτασε να βρίσκεται ακόμη και το -30%, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου να αναφέρει στο Reuters ότι η τράπεζα αναζητεί παράθυρο ευκαιρίας για την έκδοση χρέους στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης των κεφαλαίων της. Σημειώνεται ότι σε ρεπορτάζ του πριν από μερικές ημέρες το Bloomberg είχε αποκαλύψει ότι η ΕΚΤ έχει ζητήσει από την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδος να αυξήσει τα Κεφάλαια της ως το τέλος της χρονιάς.
Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς πρέπει να αντλήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ πουλώντας ομόλογα Tier 2 με βάση ένα σχέδιο που συμφωνήθηκε με τον SSM, όπως λένε δύο πηγές με γνώση του θέματος. Σύμφωνα με αναλυτές, η πρόσφατη επιδείνωση στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ, αποτελεί ένα επιπρόσθετο στοιχείο ανησυχίας στις προσπάθειες άντλησης κεφαλαίων από την Πειραιώς, σημειώνει το Bloomberg.
Σύμφωνα με το Blooomberg, οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., έχουν αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπου δεσμεύονται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά περίπου 60% μέχρι το τέλος του 2021, δήλωσαν δύο από τα άτομα που έχουν γνώση του θέματος. Οι τράπεζες προβλέπουν σήμερα μείωση κατά περίπου 27% αυτών των δανείων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τέσσερις συστημικά σημαντικές τράπεζες της χώρας ανήλθαν στα 88,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ίσα με το ήμισυ περίπου της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν κατά περίπου 97% από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία το 2015, οδηγώντας τη χώρα σε σύγκρουση με τους πιστωτές.
Οι τέσσερις τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Eurobank Ergasias SA και η Alpha Bank AE, καθώς και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της ΕΚΤ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τους στόχους που υποβλήθηκαν πρόσφατα. Εκπρόσωποι από αυτές τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες αρνήθηκαν να σχολιάσουν, προσθέτει το δημοσίευμα του Bloomberg.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, υπό τα προτεινόμενα σχέδια, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους κάπου μεταξύ του 15% και του 21%, σύμφωνα με πηγές, σε σύγκριση με το 40% που περόπου κατέχουν σήμερα. Η Πειραιώς, που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό “κακών” δανείων στο 54.7%, θα το περιορίσει στο 21% μέχρι το 2021.
Η αποτυχία συμμόρφωσης με αυτούς τους στόχους θα έχουν ως αποτέλεσμα ρυθμιστικές ποινές, μεταξύ αυτών και αιτήματα για αύξηση κεφαλαίων, σημειώνει μεταξύ άλλων το Bloomberg.