Με την πρόσφατη υπουργική απόφαση «Κατάταξη σε αξιολογικές κατηγορίες και καθορισμός δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», το Υπουργείο Παιδείας αποχαρακτήρισε πολλά από τα υφιστάμενα δυσπρόσιτα σχολεία της κατηγορίας Ι. Είχαμε ως Ομοσπονδία επισημάνει ότι ο μαζικός αυτός αποχαρακτηρισμός θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην έγκαιρη στελέχωση των σχολείων αυτών με εκπαιδευτικούς και θα οδηγήσει στην υπολειτουργία τους.
Και ενώ έχουν τοποθετηθεί και οι τελευταίοι αναπληρωτές των προσλήψεων της α΄ φάσης στα σχολεία, αιφνιδιαστικά το Υπουργείο, με νεότερη απόφαση, επαναφέρει τον χαρακτηρισμό ως δυσπρόσιτες για 50 σχολικές μονάδες (της κατηγορίας Ι).
Μία τέτοια κίνηση αποτελεί παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, οι οποίοι όταν δήλωναν σχολεία για τοποθέτηση είχαν τελείως διαφορετικά δεδομένα. Η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει ανακατατάξεις στους πίνακες προϋπηρεσίας της επόμενης σχολικής χρονιάς και θα έχει άμεσο αντίχτυπο στην εργασιακή τους πορεία.
Η αλλαγή των δεδομένων με βάση τα οποία οι αναπληρωτές συνάδελφοί μας δήλωσαν σχολεία για τοποθέτηση, κινείται σε πλαίσιο αδιαφάνειας, δημιουργεί καταφανείς αδικίες και άνιση μεταχείριση αφού δημιουργεί ανακατατάξεις στους πίνακες προϋπηρεσίας.
Η ΟΛΜΕ απαιτεί από το Υπουργείο να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την άρση των αδικιών.
Σχετικά με τις εγγραφές στα Εσπερινά Σχολεία
Το Υπουργείο Παιδείας, με την υπ’ αριθμ.: 139101/ΓΔ4 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3674/28-08-2018), θέτει εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια-Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ). Συγκεκριμένα, απαιτεί από τους ανήλικους μαθητές να προσκομίσουν: α) αντίγραφο του βιβλιαρίου εργασίας (είναι απαραίτητη σύμφωνα με το νόμο η έκδοσή του, προκειμένου να εργαστεί κάποιος ανήλικος), β) εκτύπωση από το Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», από την οποία προκύπτει η σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Μέχρι σήμερα, για την εγγραφή ήταν απαραίτητη μια απλή βεβαίωση του εργοδότη.
Είναι γνωστό ότι στα εσπερινά σχολεία, βρίσκουν σχολική στέγη μια σειρά παιδιών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ανεξάρτητα αν δουλεύουν ή όχι. Προβλήματα, τα οποία έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης. Επίσης πολλοί ανήλικοι εργαζόμενοι μαθητές (άνω των 15 ετών) αδυνατούν να προσκομίσουν το πιστοποιητικό «ΕΡΓΑΝΗ» για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται οι ίδιοι.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ απαιτεί:
την άμεση απόσυρση των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης, που βάζουν εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών και οδηγούν σε κλείσιμο τα εσπερινά σχολεία!
Την επαναφορά της διαδικασίας εγγραφής των ανηλίκων εργαζόμενων μαθητών με απλή βεβαίωση του εργοδότη.