Η κοινωνική συμβολή της έρευνας και της καινοτομίας βρίσκεται στο επίκεντρο της φετινής συμμετοχής της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στην 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία μετέχουν ώς εκθέτες ερευνητικά κέντρα και εταιρείες, που παρουσιάζουν πολύ υψηλής τεχνολογίας εφαρμογές για την υγεία, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον, την ενέργεια, τις ανθρωπιστικές σπουδές και τον πολιτισμό.
«Για μας η οικονομία της γνώσης έχει μέσα και τον κοινωνικό βραχίονα, γι΄ αυτό φέτος έχουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι εκθετών που αφορά την κοινωνική συμβολή που έχουν τα ερευνητικά αποτελέσματα, είτε χρηματοδοτούνται από δημόσιους, ευρωπαϊκούς πόρους, είτε από εταιρείες» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου, σημειώνοντας ότι σημαντική είναι η συνεισφορά της ερευνητικής κοινότητας της χώρας στη σύνδεση του πολιτισμού με τις νέες τεχνολογίες.
«Το “ερευνητικό οικοσύστημα”, τα ερευνητικά κέντρα, τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και εταιρείες, που δραστηριοποιούνται σε τομείς έρευνας και καινοτομίας στη χώρα είναι οι συνέταιροί μας στην κοινή μας περιπέτεια για να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα και συμμετέχουν με τα επιτεύγματά τους» σημείωσε η κα Κυπριανίδου με αφορμή τα εγκαίνια του περιπτέρου της Γενικής Γραμματείας στην 83η ΔΕΘ και πρόσθεσε:
«Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας συμμετέχει για άλλη μία χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με όλες τις δυνάμεις της προκειμένου να συμβάλει και να δώσει τον τόνο στις πολιτικές που αφορούν την έρευνα και την καινοτομία στη χώρα, που σχετίζονται άμεσα με το αναπτυξιακό μας σχέδιο, με την επόμενη μέρα».
«Η έρευνα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, διατρέχει όχι μόνο το δικό μας χαρτοφυλάκιο, αλλά και όλη την κυβερνητική πολιτική» σημείωσε.
Τα εγκαίνια του περιπτέρου της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, όπου παρουσιάζουν τα επιτεύγματά τους ερευνητικά κέντρα, φορείς και εταιρείες πραγματοποιήθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Φωτάκη.
Εντός του τελευταίου τριμήνου του 2018 ο Β’ Κύκλος της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»
Από την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κ.Φωτάκης και η κ.Κυπριανίδου ανακοίνωσαν την προδημοσίευση του Β΄ Κύκλου της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Ερευνητικών Έργων «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ». “Ετοιμάζουμε τη δημοσίευση του δεύτερου κύκλου της εμβληματικής μας δράσης, εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 120 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη” διευκρίνισε η κ. Κυπριανίδου.
Βασικοί του στόχοι της δράσης είναι η ενίσχυση της έρευνας και της δικτύωσης των επιχειρήσεων, των συμπράξεων επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών και της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
“Είμαστε έτοιμοι για τον Β’ Κύκλο. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας – ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ, η οποία είναι η διαχειριστική αρχή, θα δημοσιεύσει τον πλήρη οδηγό, έτσι ώστε το οικοσύστημα να ετοιμάζεται να καταθέσει και άλλες καλές προτάσεις, οι οποίες αφορούν 100% την έρευνα και την ανάπτυξη” τόνισε η κ. Κυπριανίδου.
Η δράση «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, συνολικού προϋπολογισμού 460 εκατ. ευρώ, είναι συγχρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχεθρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Μέχρι στιγμής, από την υλοποίηση του Α’ κύκλου, έχουν εγκριθεί προς χρηματοδότηση 682 ερευνητικά έργα, στα οποία συμμετέχουν 878 επιχειρήσεις -στην πλειονότητά τους μικρομεσαίες- και όλα τα ερευνητικά κέντρα και ΑΕΙ της χώρας. Η πλειονότητα των έργων έχει ήδη ενταχθεί και υλοποιείται. Από τον Α΄ Κύκλο αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 4.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Από τον Α’ Κύκλο της δράσης η ροή χρηματοδότησης ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα ανήλθε στα 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 77 εκατ. είναι δημόσια δαπάνη. Πρόκειται για προτάσεις από Πανεπιστήμια και από εταιρίες που αφορούν κυρίως τους τομείς της αγροτοδιατροφής, εφαρμογές υγείας, βιομηχανικά υλικά, μεταφορές και logistics, εξήγησε η κ. Κυπριανίδου.
Ο Β΄ κύκλος της Δράσης περιλαμβάνει τέσσερις παρεμβάσεις:
I. Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις
II. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς
III. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων
IV. Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις
Η προκήρυξη του Β΄ κύκλου αναμένεται μέσα στο δ’ τρίμηνο 2018.