Οι συμφωνίες της Ελλάδας με τους εταίρους και πιστωτές πρέπει να τηρηθούν και μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς.


Μιλώντας στα «Νέα», έσπευσε να σημειώσει πως η Ελλάδα «ανέβηκε ένα μεγάλο βουνό και οι Έλληνες πολίτες μπορούν να είναι υπερήφανοι που η χώρα μπορεί να χαράσσει πλέον αυτόνομα την οικονομική της πορεία».
Μάλιστα, επεσήμανε ότι δίνεται τώρα η ευκαιρία «με μία συνετή και φερέγγυα δημοσιονομική και οικονομική πολιτική να αναθερμανθεί η οικονομία», ενώ με το μακροπρόθεσμο προσανατολισμό της ευρωπαϊκής υποστήριξης, «η Ελλάδα έχει το χρόνο» να επιτύχει την έξοδο στις αγορές.
Μάλιστα, ρωτήθηκε και για το σενάριο της μη εφαρμογής του μέτρου περικοπής των συντάξεων, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν συμμετέχει σε «εικασίες» και προειδοποίησε να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας.
«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», τόνισε ο κ. Σολτς Οικονομικών. Αυτές οι συμφωνίες, προσθέτει, «αποτελούν τη βάση, ώστε επενδυτές και επιχειρηματίες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να επενδύσουν στη χώρα». Θεωρεί επίσης, όπως είπε, ότι «είναι σημαντικές, προκειμένου να μπει η χώρα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους».
Σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Σολτς διευκρίνισε ότι «παραμένει όπως και πριν στην Ελλάδα με πιστώσεις άνω των 10 δισ. ευρώ και συμμετέχει επίσης με την τεχνογνωσία του στο πλαίσιο της επιτήρησης μετά το τέλος του προγράμματος».