Εντός των ημερών πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις θα λάβουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ τον οποίο θα αρχίσουν να εξοφλούν από τον επόμενο μήνα.
Ο υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ γίνεται με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τη νέα κλίμακα του κύριου φόρου για τα κτίσματα και το νέο αφορολόγητο όριο για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
Η πρόσφατη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης έφερε αυξήσεις σε 3.792 περιοχές, που αντιστοιχεί στο 37,11% της επικράτειας, μειώσεις σε 2.122 περιοχές, ενώ οι τιμές ζώνης σε 4.302 περιοχές παρέμειναν σταθερές. Παράλληλα, στη νέα κλίμακα του κύριου φόρου για τα κτίσματα έγιναν παρεμβάσεις στο πρώτο και τρίτο κλιμάκιο προκειμένου να σβήσουν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που προκαλούσαν οι νέες αντικειμενικές αξίες στις λεγόμενες φθηνές περιοχές. Το δε νέο αφορολόγητο όριο για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ το οποίο αυξήθηκε στις 250.000 ευρώ από 200.000 ευρώ. Το όφελος που προκύπτει από την αύξηση του αφορολογήτου κατά 50.000 ευρώ είναι μόλις 50 ευρώ για τους περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακίνητων που πιάνονται στην παγίδα του συμπληρωματικού φόρου.
Σχεδόν για 1 εκατομμύριο φορολογουμένους το ραβασάκι θα γράφει έξτρα φόρο σε σχέση με πέρυσι. Για περισσότερους από 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έρχονται επιβαρύνσεις που υπερβαίνουν ακόμα και τα 200 ευρώ. Το «μάρμαρο» των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν κυρίως οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης έκαναν άλμα κατά 100, 200, 300 ή και 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Η εξόφληση του φόρου ακινήτων θα γίνει σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως και τον Ιανουάριο του 2019.
Πάντως, όσοι φορολογούμενοι θεωρήσουν πως ο τελικός λογαριασμός του φόρου ακινήτων τους αδικεί και μπορούν να το τεκμηριώσουν, έχουν καλές πιθανότητες να δικαιωθούν. Για να το κάνουν όμως θα πρέπει πρώτα να καταθέσουν ενδικοφανή προσφυγή και να πληρώσουν το 50% του φόρου.
Σήμερα είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί με ενδικοφανή προσφυγή η αντικειμενική αξία ακινήτου για σκοπούς ΕΝΦΙΑ, εάν ο φορολογούμενος αποδείξει με συγκεκριμένα στοιχεία ότι η αγοραία αξία είναι χαμηλότερη.
Σύμφωνα με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ο φορολογούμενος πρέπει να προβάλει, με συγκεκριμένο ισχυρισμό, ότι η εφαρμοσθείσα τιμή ζώνης είναι (ουσιωδώς) μεγαλύτερη από την πραγματική αγοραία τιμή του ακινήτου του, καθώς και να διατυπώσει συγκεκριμένο αίτημα ως προς το ύψος στο οποίο πρέπει να καθοριστεί η επίμαχη αγοραία αξία.
Οι ισχυρισμοί πρέπει μάλιστα να συνοδεύονται από έγγραφα στοιχεία τεκμηρίωσης, δεδομένου ότι, σε τέτοια περίπτωση, αντικείμενο της διοικητικής (ενδικοφανούς) διαδικασίας και της αντίστοιχης διοικητικής δίκης είναι ο προσδιορισμός της αμφισβητούμενης αγοραίας αξίας του ακινήτου και, συνακόλουθα, του ΕΝΦΙΑ ο οποίος αναλογεί κατά το νόμο στην αξία αυτή.