Ενίσχυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ιόνιου Πανεπιστημίου ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, από το βήμα του Α’ θερινού τμήματος της Βουλής, που συζητείται σχετικό νομοσχέδιο.
Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι κάνει αποδεκτά τα αιτήματα των πρυτανικών αρχών. Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του εξοπλισμού και των υποδομών και θα δημιουργηθούν 42 θέσεις εργασίας, που θα κατανεμηθούν σε ορίζοντα τριετίας.
Αντίστοιχα, στο Ιόνιο πανεπιστήμιο θα δοθούν 500.000 ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και θα δημιουργηθούν 18 θέσεις εργασίας.
Ο υπουργός Παιδείας, υπεραμυνόμενους του νομοσχεδίου έκανε λόγο για «ένα πρωτόγνωρο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα που έχει την καθολική σχεδόν συναίνεση όλων των άμεσα εμπλεκομένων φορέων».
Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για έλλειψη προτάσεων
Πάντως, ο κ. Γαβρόγλου απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί συγχώνευσης των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια και περί μικροκομματικών λογικών, και την κατηγόρησε για έλλειψη προτάσεων και σοβαρών επιχειρημάτων.
«Εμείς δεν θα πάμε για να κόψουμε κορδέλες και να χαϊδέψουμε αυτιά ή να εγκαινιάσουμε νέα τμήματα, αλλά για να δούμε πόσο δυναμικά πάει αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα. Θα ξαναπάμε λοιπόν για να συναντήσουμε αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους, που όλο αυτό το διάστημα της διαβούλευσης έδειξαν χαρακτήρα, για να ξαναδούμε τους φοιτητές να διαμαρτύρονται με πανό και να συζητήσουμε μαζί τους» , τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.
Επίσης, υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «μπήκε επιτέλους τάξη στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών», ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα είμαστε αμείλικτοι εκεί που θα καταλάβουμε προσπάθεια διαπλοκής στη στελέχωση των νέων τμημάτων».
«Το πανεπιστήμιο ανοίγεται προς τα έξω με κανόνες και νέους θεσμούς, και αυτό θα γίνει με τα μνημόνια συνεργασίας, το θαλάσσιο πάρκο στη Κέρκυρα και το διατροφικό πάρκο στην ‘Αρτα», κατέληξε.
Για εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων τον κατήγγειλε η αντιπολίτευση
Ωστόσο, από τη δική της πλευρά, η αντιπολίτευση έκανε λόγο για νομοσχέδιο εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πρόχειρο, χωρίς ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.
Παράλληλα, επέμεινε ότι οδηγεί στην συγχώνευση, απορρόφηση και την κατάργηση των ΤΕΙ χωρίς αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς καμία πρόνοια για τα τεχνολογικά ιδρύματα.