Στο ζήτημα της περικοπής συντάξεων και του αφορολογήτου για τα έτη 2019 και 2020 καθώς και στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα επικεντρώνεται η νέα έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα στις 15.00.

Η «γενική γραμμή» θα αφορά στην τήρηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, ενώ θα τεθούν επί τάπητος και θέματα που αφορούν στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, με έμφαση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Χρέος

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ θα επισημάνει πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η οποία συμφωνήθηκε πρόσφατα στο Eurogroup έχει βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητά του μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα δεν επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητά του και το Ταμείο θα διατηρεί τις επιφυλάξεις του. Ειδικότερα το Ταμείο συνεχίζει να ανησυχεί για το αν αυτή η βελτίωση μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα λόγω των πολύ φιλόδοξων παραδοχών αναφορικά με την αύξηση του ΑΕΠ, καθώς και των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αυτό δείχνει, σύμφωνα με την ανάλυση που θα παρουσιάσει το ΔΝΤ, ότι η πρόσβαση στις αγορές μακροπρόθεσμα είναι δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα αναλυθεί λεπτομερώς.

Μεταρρυθμίσεις

Το Ταμείο αναμένεται να αναφέρει ότι η επίτευξη των υψηλών πλεονασμάτων για το 2018-2022 θα απαιτήσει υψηλή φορολογία και θα περιορίσει την κοινωνική δαπάνη και τις επενδύσεις.

Για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει έτσι να στοχεύσει σε δημοσιονομικά ουδέτερες βελτιώσεις στο δημοσιονομικό μείγμα πολιτικής, αρχίζοντας με το ήδη νομοθετημένο δημοσιονομικό πακέτο για το 2019-2020, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Ταμείο υποστηρίζει την ανάγκη εφαρμογής των περικοπών σε αφορολόγητο και σε συντάξεις.