ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2018 – Η «μάχη» για τις Ιατρικές Σχολές ξεκίνησε ουσιαστικά χθες, μετά την εξέταση της Βιολογίας, που αποτελεί το μάθημα-κλειδί για τις επιστήμες Υγείας, και με την οποία ολοκληρώθηκε για τη μεγαλύτερη κατηγορία των τελειόφοιτων της Γ’ Λυκείου ο φετινός εξεταστικός μαραθώνιος. Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τη προχθεσινή εξέταση (αποδείχθηκε ευκολότερη από την περυσινή για τη Βιολογία Γενικής Παιδείας, αλλά δυσκολότερη από την αντίστοιχη περυσινή για τους υποψηφίους του Προσανατολισμού των Επιστημών Υγείας), αναμένεται φέτος οριακή πτώση των βάσεων των περίφημων Ιατρικών Σχολών.
Οπως κάθε χρόνο, οι Ιατρικές θα προσελκύσουν τους άριστους υποψηφίους, σε έναν σκληρό ανταγωνισμό για μια θέση στα προγράμματά τους. Βέβαια, το ερώτημα παραμένει εάν η χώρα μας τελικά επωφελείται από το επιστημονικό αυτό «κεφάλαιο», καθώς μόνο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τα τελευταία χρόνια αποφοιτούν περίπου 250 γιατροί ετησίως, ενώ την τελευταία δεκαετία περισσότεροι από 3.635 ειδικευόμενοι και 7.480 ειδικευμένοι γιατροί της Αθήνας έφυγαν για το εξωτερικό, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Κατά τα άλλα, όπως αναφέρει ο επιστημονικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων «Ομόκεντρο» Αντώνης Φλωρόπουλος, «φέτος δεν αναμένονται ισχυρές αναταράξεις, γιατί τα περισσότερα θέματα είχαν βαθμό δυσκολίας παρόμοιο με τον περυσινό και η δυσκολία σε κάποιο μάθημα αντισταθμίζεται με την ευκολία που παρουσιάζει κάποιο άλλο». Οπως τονίζει δε, ειδικά «για τα Παιδαγωγικά Τμήματα που από φέτος τα συναντάμε και στα 4 Πεδία, περιμένουμε οι βάσεις να εκτοξευθούν πολύ προς τα πάνω, ίσως και περισσότερο από 2.000 μόρια».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον επιστημονικό αναλυτή, στα τρία άλλα επιστημονικά πεδία πλην του τρίτου πεδίου και των Επιστημών Υγείας η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών
Αναμένεται να καταγραφεί σταθερότητα σε σχέση με τα περυσινά δεδομένα, χωρίς σημαντικές μεταβολές. Μάλιστα, στις σχολές υψηλής ζήτησης, όπως είναι η Νομική, τα ΜΜΕ, οι Σχολές Ψυχολογίας κ.λπ., δεν θεωρείται πιθανό να μετακινηθούν οι βάσεις περισσότερο από 100 μόρια προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Στα Παιδαγωγικά Τμήματα, όπως ήδη αναφέρθηκε, θα καταγραφούν εφέτος οι μεγαλύτερες αυξήσεις που σε πολλές σχολές θα ξεπερνούν και τα 2.000 μόρια
2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Σπουδών
Τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας εδώ, που δίνουν και τα περισσότερα μόρια, είναι τα Μαθηματικά Προσανατολισμού και η Φυσική Προσανατολισμού. Ειδικά το δεύτερο από αυτά ήταν εφέτος πιο απαιτητικό από πέρυσι, οπότε τα πρώτα βαθμολογικά στοιχεία δείχνουν εφέτος λιγότερα άριστα γραπτά, άρα αισθητή μετακίνηση στις βάσεις προς τα κάτω. Δυσκολότερη φέτος ήταν και η Χημεία Προσανατολισμού. Ωστόσο στις Σχολές υψηλής ζήτησης, όπως τα Πολυτεχνεία, οι Φυσικομαθηματικές, Γεωπονικές και Σχολές Πληροφορικής, αναμένεται να υπάρξει μικρότερη πτώση έως και 300 μόρια, με μεγαλύτερη πτώση στις μεσαίες και στις σχολές χαμηλής ζήτησης. Στα ΤΕΙ της επαρχίας η βαθμολογία σε πολλές σχολές θα είναι ακόμη και κοντά στα 8.000 μόρια.
4ο Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής
Τα θέματα δεν απαιτούσαν δύσκολες και χρονοβόρες πράξεις, έλειπαν όμως τα ποιοτικά θέματα που θα ξεχώριζαν τους άριστους. Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι βάσεις στο πεδίο αυτό θα είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περυσινά, με οριακές πτώσεις, αλλά ίσως και μικρές αυξήσεις σε πολλά δημοφιλή τμήματα ΑΕΙ, κυρίως στην Αττική. Οσο για τις βάσεις των σχολών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις, επειδή πρόκειται για νέα τμήματα. Αναμένεται όμως να κυμανθούν σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από τα επίπεδα που θα κινηθούν οι αντίστοιχες σχολές της Αθήνας. Σημειωτέον ότι η Αττική θα είναι από φέτος η μόνη περιφέρεια που δεν θα φιλοξενεί νέους φοιτητές για ΤΕΙ.
Πώς να συμπληρώσετε το Μηχανογραφικό σας
Επειτα από την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων, ακολουθεί η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, μία από τις σημαντικότερες διαδικασίες για τους υποψηφίους για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνει τις προϋποθέσεις εισόδου ενός υποψηφίου στις σχολές ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι πρέπει να θυμούνται, όπως λέει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρ. Ταουσάνης, ότι «ο αριθμός που παραθέτουμε δίπλα σε κάθε τμήμα είναι η δήλωση επιθυμίας μας που πρακτικά σε συνδυασμό με τα μόριά μας είναι τα στοιχεία που αξιολογούνται για την εισαγωγή μας σε κάθε τμήμα. Συνεπώς, η αρίθμηση πρέπει πριν από όλα να εκφράζει την επιθυμία μας και μετά οτιδήποτε άλλο». Επιπλέον, όπως προσθέτει, «ένας μαθητής μπορεί, αν το επιθυμεί, να δηλώσει ακόμη και όλα τα τμήματα από το πεδίο ή τα πεδία όπου έχει πρόσβαση. Οπότε μην κάνετε περιοριστικές επιλογές παρασυρόμενοι από ανυπόστατες φήμες και μειώνετε τις πιθανότητες σε επιθυμητές επιλογές σας».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2018
Πανελλήνιες 2018 ΕΠΑΛ 21/6 : Θέματα και απαντήσεις
Πανελλήνιες 2018: Βαθμολογική διαχείριση των απαντήσεων της Βιολογίας Προσανατολισμού
Πανελλήνιες 2018: Έτσι θα υπολογίσετε τα μόρια