Τον Ιούνιο θα αποκαλύψει η κυβέρνηση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν και τα φουσκωμένα σε αρκετές περιπτώσεις εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ.
Η προσφάτως συσταθείσα επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το έργο της επεξεργασίας των τιμών ζώνης, όπως τις εισηγήθηκαν οι εκτιμητές ακινήτων, εξέλιξη που οδηγεί σε καθυστερήσεις και ενδεχομένως το οικονομικό επιτελείο να αντιμετωπίσει και τη μήνιν των θεσμών που καταφθάνουν στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χαμένοι εκτιμάται ότι θα είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, 1.000 ευρώ και 1.500 ευρώ.
Στις περιοχές αυτές ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί από 3,5% έως 21,6%, ενώ θα υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις που ο ΕΝΦΙΑ θα είναι υψηλότερος κατά 62%.
Σε κάθε περίπτωση, οι νέες αντικειμενικές αξίες αλλάζουν τον χάρτη της κτηματαγοράς, χωρίς ωστόσο η αλλαγή αυτή να είναι αποτελεσματική, αλλά και το φορολογικό τοπίο. Συγκεκριμένα, οι αναπροσαρμογές θα προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών συγκρίνει τις εισηγήσεις των εκτιμητών με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και του Μητρώου Μεταβίβασης Ακινήτων προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις. Οπως αναφέρουν στελέχη της επιτροπής, για περίπου 1.500-2.000 τιμές ζώνης έχουν «σηκώσει τα χέρια» και αποστέλλουν σε άλλη επιτροπή (δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών) τα στοιχεία προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι πριν δημοσιοποιηθούν οι νέες τιμές της εφορίας, θα γίνουν προσημειώσεις με στόχο να διαπιστωθεί εάν το αποτέλεσμα βγάζει 3,2 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό είναι που βεβαιώνεται κάθε χρόνο στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά εντέλει εισπράττονται περί τα 2,65 δισ. ευρώ.
Στις προθέσεις, λοιπόν, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ, σε άλλες μικρότερο, ενώ σε πολλές περιοχές ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει σταθερός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε αρκετές περιοχές του κέντρου των Αθηνών οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα στις περιοχές: Μετς, Κουκάκι, Πετράλωνα, Παγκράτι (πλησίον του Καλλιμάρμαρου), Μεταξουργείο και Κεραμεικός οι τιμές ζώνης αυξάνονται σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Οπως επίσης αυξάνονται και στις λαϊκές περιοχές, εξέλιξη που θα προκαλέσει αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 3,5%. Για παράδειγμα στην περίπτωση που η τιμή ζώνης στη Δραπετσώνα ανέλθει στα 780 ευρώ από 700 ευρώ που είναι σήμερα, θα οδηγήσει σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 3,5%. Και αυτό θα συμβεί καθώς αλλάζει ο συντελεστής υπολογισμού του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ από τα 2,80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα 2,90 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και σε περιοχές του δεύτερου και τρίτου διαμερίσματος Αθηνών (όπως είναι το Μεταξουργείο), όπου από τα 900 ευρώ που είναι η κατώτατη τιμή ζώνης θα ανέλθει στα 1.100-1.200, προκαλώντας αυξήσεις κατά 21,6%. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο συντελεστής του κύριου ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από το 3,7 στο 4,5. Για παράδειγμα, σε κάποια τμήματα στο Μετς και στο Παγκράτι οι τιμές από τα 1.200-1.250 ευρώ θα φθάσουν τα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και σε άλλες γειτονιές των ίδιων περιοχών από τα 1.600 ευρώ το τ.μ. θα φθάσει τις 2.200-2.300 ευρώ το τ.μ.