Πανελλήνιες 2014 – Το μυστικό της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού 2014

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι κορυφαία στιγμή της διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων. Τι πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι για να αποφύγουν λάθη. Ποιο μυστικό αποκαλύπτει ο εκπαιδευτικός ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι η διαδικασία της επιλογής σπουδών και επαγγέλματος, είναι η στιγμή που οι υποψήφιοι προσπαθούν να βάλουν τα όνειρα σε μια σειρά, να τα ιεραρχήσουν έτσι ώστε να επιλέξουν τις σχολές που τους ενδιαφέρουν.

Τι πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό Οπως δήλωσε στο Newsit ο εκπαιδευτικός ερευνητής, Στράτος Στρατηγάκης “σε αυτή τη διαδικασία γίνονται πάρα πολλά λάθη τα οποία οφείλονται σε κακή πληροφόρηση και λάθος αντιμετώπιση των σπουδών. Το πρώτο και βασικότερο λάθος είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι ψάχνουν να βρουν μια σχολή που θα τους προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση. Ομως η έννοια της επαγγελματικής αποκατάστασης στις μέρες μας δεν έχει νόημα διότι ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα μεταβάλλονται και πάρα πολύ γρήγορα. Αρα, κανείς δε θα κάνει ένα μόνο επάγγελμα στη ζωή του.

Η λογική λοιπόν βρίσκω ένα επάγγελμα το οποίο θα με συνοδέψει μέχρι τη σύνταξη, δεν ισχύει. Το δεύτερο μεγάλο λάθος που κάνουν οι υποψήφιοι είναι οτι αξιολογούν τις σχολές με τις βάσεις τη κάθε σχολής. Δηλαδή όταν βλέπουν μια σχολή με βάση γύρω στο 15, λένε οτι είναι μικρομεσαία και προβληματική. Οταν δουν μια σχολή με βάση γύρω στο 18, λένε οτι αυτή είναι πολύ καλή. Αυτα όμως δεν ισχύουν, δεν υπάρχουν ούτε καλές, ούτε πολύ καλές, ούτε άσχημες σχολες. Υπάρχουν σχολές που αρέσουν σε κάποιους και σχολές που δεν αρέσουν σε κάποιους, μόνο αυτός ο διαχωρισμός υπάρχει. Αν αυτό το καταλάβουν οι υποψήφιοι και απαλλαγούν από τη λογική των βάσεων, τότε εχουν ελπίδα να επιλεξουν πραγματικά τις σπουδές που τους ταιριάζουν και τους αρέσουν και να ευτυχήσουν στη ζωή τους.

Οδηγίες βήμα – βήμα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Οπως τόνισε ο κύριος Στρατηγάκης “οι πρακτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού ξεκινούν από τον κωδικό τον οποίο δημιουργεί ο μαθητής στο σχολείο. Αυτος ο κωδικός δεν κάνει να είναι το κινητό τηλέφωνο του υποψηφίου, γιατί έχουν συμβεί παρατράγουδα. Ο κωδικός αυτός έχει την έννοια του κωδικού ασφαλείας, πρέπει να τον ξέρει μόνο ο υποψήφιος, αν βάλει το κινητό του τότε το ξέρουν και όλοι οι γνωστοί του και άρα μπορεί κάποιος να μπει και να κάνει το μηχανογραφικό αντί γι΄αυτόν, να το οριστικοποιήσει και να έχουμε τρεχάματα. Αυτά έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Το δεύτερο που πρέπει να κάνει ο υποψήφιος είναι να γράψει σε ένα χαρτί τις σχολές, ιεραρχώντας τες με βάση την επιθυμία του. Αφού συμπληρώσει στο χαρτί τις σχολές όπως θέλει, μετά θα πάει στο ηλεκτρονικό μηχανογραφικό, διότι το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό έχει τις σχολές των δύο επιστημονικών πεδίων που θέλει να δώσει ο υποψήφιος σε ένα κατεβατό, με αποτέλεσμα να χάνεται ο υποψήφιος αν δεν έχει γράψει σε ένα χαρτί αυτά που θέλει.

Ποιο μυστικό πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι

“Ενα μυστικό που πρέπει να πούμε εδώ” τόνισε ο εκπαιδευτικός ερευνητής “είναι οτι δε χρειάζεται ο υποψήφιος να δηλώσει όλες τις σχολές διοτι μετά θα χαθεί σε 100 και παραπάνω επιλογές. Το καταλυτικό είναι οτι πρέπει να δηλώνουμε σχολές από όλη τη γκάμα των βάσεων, δηλαδή και υψηλόβαθμες και μεσαίες και χαμηλες ωστε ο υποψήφιος να μπορεί να εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση την εισαγωγή του”. Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο κ.Στρατηγάκης…Οι υποψήφιοι με το password που θα έχουν δημιουργήσει και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων που ήδη έχουν, μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση και να επεξεργάζονται το μηχανογραφικό τους. Από τις 24 Ιουνίου ως την ανακοίνωση των βαθμών, οι υποψήφιοι θα μπορούν να ενημερώνονται, να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο και άλλα στοιχεία και να κάνουν μόνο πρόχειρο Μηχανογραφικό Δελτίο (προσωρινή αποθήκευση).

Από την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ ως και τη Δευτέρα 14 Ιουλίου, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό δελτίο (επιλέγοντας οριστικοποίηση). Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό δελτίο καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τον υποψήφιο δεν είναι πλέον δυνατή.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι οι υποψήφιοι που δεν διαθέτουν υπολογιστή θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές των σχολείων τους για να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, αλλά και ότι πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους εμπρόθεσμα γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ / NEWSIT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025