Οι θεσμοί είναι πρώτοι, όχι η οικονομία, ειδικά σε αυτή τη χώρα, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης μιλώντας σε εκδήλωση του Δικτύου “Ανανέωση” στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να είμαστε μπροστά με τον δικό μας αυτόνομο προγραμματικό λόγο, θα θέσουμε σε δημόσιο διάλογο 15 προγραμματικά σημεία, τα οποία αφορούν κυρίως το άνοιγμα των θεσμών, είπε ο κ. Καμίνης στην εκδήλωση με θέμα «Δημοκρατία, ανοιχτή κοινωνία και πολιτική συμμετοχή έπειτα από 10 χρόνια κρίσης».
Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι “υπάρχει μία τάση στην Ευρώπη, η οποία ρέπει προς τον αυταρχισμό, όμως στη χώρα μας η ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας έχει ήδη συντελεστεί”. “Η Βουλή έχει καταλήξει απλώς ένα Σώμα που επικυρώνει διαρκώς νομοθετήματα, νομοσχέδια που του φέρνει η κυβέρνηση. Υπάρχει πραγματικός κοινοβουλευτικός έλεγχος, συνέρχεται το υπουργικό συμβούλιο κανονικά; Yπάρχει μία προφανέστατη ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας” υποστήριξε σημειώνοντας ότι πρέπει να ενισχυθούν οι θεσμοί της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών και να ανοίξει γενικότερα το πολιτιστικό σύστημα.
Ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο, όπως είπε “εκ πρώτης όψεως δείχνει να δίνει εξουσίες στις τοπικές κοινότητες τρομερές, απλή αναλογική στα δημοτικά συμβούλια, τοπικά δημοψηφίσματα, στην πραγματικότητα όμως είναι αποδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποδυνάμωση των ενδιάμεσων θεσμών που σημαίνει παλινδρόμηση προς τον αυταρχισμό”.
“Είμαστε στον μεσαίο χώρο, στο κέντρο και πρέπει να τηρήσουμε μετριοπάθεια, που σημαίνει ότι δεν πρέπει άλλη μία φορά να παρασυρθούμε από τη δίνη της οξύτητας και του εμφυλιοπολεμικού κλίματος” υπογράμμισε.
“Το ότι τον χώρο μας τον πολιτικό, που εντοπίζεται στο κέντρο πρέπει να τον προφυλάξουμε, να τον ενδυναμώσουμε το θεωρώ απαράβατο όρο επιβίωσης της δημοκρατίας στη χώρα μας” επισήμανε τονίζοντας ότι θα πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να προχωρήσει στην ενότητα.
Ο κ. Καμίνης είπε ότι το Δίκτυο “Ανανέωση” υπάρχει αυτή τη στιγμή, εκφράζει κάτι διακριτό προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα για να μιλήσει για το Κίνημα Αλλαγής. “Αυτό έχει σημασία να προστατέψουμε γιατί ο λογαριασμός θα έρθει σε όλους μας” είπε.
Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στη χθεσινή επίσκεψή του στα Σκόπια, σημειώνοντας ότι ανταπέδωσε την επίσκεψη που έκανε ο Δήμαρχος Σκοπίων στην Αθήνα μετά από δική του πρόσκληση.
“Πιστεύω ότι πρέπει να κρατάμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, να δείχνουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στο επίπεδο των πόλεων, στο επίπεδο της καθημερινότητας, Από εκεί και πέρα υπάρχει το πολιτικό ζήτημα, το οποίο δεν μου επιτρέπεται, όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό, σε μία τέτοια αποστολή να αναμειγνύομαι και να κάνω πολιτική. Πιστεύω όμως ότι κάνουμε πολιτική με τη βαθύτερη έννοια του όρου, όταν δείχνουμε ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά ως δύο πόλεις ανταλλάσοντας συνεργασίες φέρνοντας τους λαούς πιο κοντά”.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου μίλησε για τη σύνδεση πολιτισμού και πολιτικής, τονίζοντας ότι η κρίση ανέδειξε την ανεπάρκεια του μοντέλου πολιτιστικής πολιτικής.
“Αν στη δημόσια πολιτιστική πολιτική ακουστούν όλες οι αλήθειες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, αν υπάρξει ένας δημόσιος ανοιχτός διάλογος, αν υποστηριχθεί μία σύγχρονη κουλτούρα, η οποία θα στηρίζεται στις ανάγκες του τόπου και των δημιουργικών φωνών, τότε μπορούσε να θεωρήσουμε ότι υπάρχει μία σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης του πολιτισμού και της κρίσης του πολιτικού συστήματος” ανέφερε.
Ο καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης ανέφερε ότι η εισαγωγή και η προώθηση θεσμών από την παράδοση της άμεσης δημοκρατίας, είναι απολύτως απαραίτητη, όπως και να βγουν στην επιφάνεια όλεις οι παραδόσεις μιας κουλτούρας συμμετοχικής δημοκρατίας.
Ο ερευνητής, επικοινωνιολόγος, δημοσιογράφος Γιάννης Αναστασάκος είπε ότι μετά το 2015 υπάρχει μία αδυναμία διαχείρισης των προσδοκιών, η οποία αφαιρεί το νήμα της πολιτικής με την κοινωνία.
Ο συγγραφέας και εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος τόνισε ότι η μαχόμενη δημοκρατία προϋποθέτει πολιτικούς οργανισμούς, κόμματα που θα αποφασίσουν να γίνουν διαμορφωτές της δικής τους μοίρας και της μοίρας του τόπου.
Οι θεσμοί δίνουν τη δυνατότητα στη δημοκρατία να εκφράζεται, ανέφερε ο ιατρός Στέφανος Παραστατίδης και τόνισε ότι στη χώρα μας είναι πρόβλημα οι κλειστοί θεσμοί, τα κλειστά συστήματα και οι κλειστές κοινωνίες.
Αναφερόμενος στην πολιτική συμμετοχή ο Νικόλας Σεβαστάκης, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών του ΑΠΘ, συγγραφέας τόνισε: “Eίχαμε ένα κύμα αγανακτισμένης “πολιτικοποίησης” που έχει αποσυρθεί εδώ και καιρό και έχει δώσει τη θέση του σε αυτό που λέμε “κόμμα της δυσφορίας”. Έχουμε ένα αρνητικό κλίμα, το οποίο δεν εκφράζεται εδώ και πολύ καιρό. Είναι μία δυσφορία που διοχετεύεται στα social media η άλλες αρένες, είπε.