Την ίδρυση πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα ζητούν οι δήμοι της Περιφέρειας, απαντώντας στην προκλητική απόφαση του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου να «διασπείρει» διοικητικά τα τμήματα του υπάρχοντος ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλίας. Ωστόσο, τα τμήματα θα εξακολουθήσουν να έχουν έδρα σε Χαλκίδα, Λαμία, Καρπενήσι!
Η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Στερεάς Ελλάδος έχει αναθέσει τη μελέτη της ίδρυσης πανεπιστημίου στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργό Γιάννη Πανούση, ο οποίος έχει ήδη διαμορφώσει την πρόταση ως προς τις σχολές που θα αποτελέσουν τον πυρήνα του νέου ΑΕΙ. «Ελπίζω, έστω και την ύστατη ώρα, να κάνουμε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο. Με γνώμονα τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές» ανέφερε, μιλώντας στην «Κ» για το θέμα ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε στην «Κ» ο κ. Πανούσης, η πρότασή του για το νέο ΑΕΙ περιλαμβάνει την ίδρυση σχολής Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικών Σπουδών, με τμήματα που θα δίνουν έμφαση και στην ελληνική διασπορά. Η σχολή αυτή θα συνδυαστεί και με μία σχολή κοινωνικών επιστημών με έμφαση στη μελέτη του προσφυγικού ζητήματος, ενώ επίσης στο ΑΕΙ θα ιδρυθούν ξενόγλωσσα τμήματα με βάρος όχι μόνο στα αγγλικά αλλά και στις γλώσσες των χωρών της Μέσης Ανατολής.
Στον τομέα των θετικών – τεχνολογικών επιστημών προτείνεται να δημιουργηθεί τμήμα νέων τεχνολογιών με έμφαση στη ρομποτική και στην τεχνητή νοημοσύνη.
Στο νέο ΑΕΙ θα οργανωθεί και Τεχνόπολη, η οποία θα συνδεθεί με τις υπάρχουσες βιομηχανίες στο Σχηματάρι και στα Οινόφυτα. Παράλληλα, σε κάθε σχολή θα οργανωθούν δύο ινστιτούτα μεταπτυχιακών σπουδών, θερινά σχολεία και προγράμματα e-learning. Για την εισήγηση ο κ. Πανούσης απευθύνθηκε σε 51 ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα θα έχει τις τελευταίες επαφές σε Λιβαδειά και Λαμία και κατόπιν θα καταθέσει επισήμως την πρότασή του στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Στερεάς Ελλάδος.
Ο κ. Πανούσης, μιλώντας στην «Κ», θεωρεί ότι οι αποφάσεις του κ. Γαβρόγλου είναι αντιφατικές, καθώς ενώ ο υπουργός Παιδείας δηλώνει πως τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ισχυρών ακαδημαϊκών πόλων σε κάθε Περιφέρεια με τη συνεργασία των τοπικών πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων, στη Στερεά Ελλάδα επιλέγει τη διασπορά των υπαρχόντων ιδρυμάτων στη Θεσσαλία και στην Αττική.
«Η Στερεά Ελλάδα είναι η μόνη Περιφέρεια από τις δεκατρείς της Ελλάδας χωρίς ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ουδεμία αξία έχει όμως να ιδρύσουμε ένα πανεπιστήμιο για να ικανοποιήσουμε τοπικιστικές ανάγκες ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Δεν αντέχει, άλλωστε, η χώρα άλλα πτυχία κρεμασμένα στον τοίχο, χωρίς αντίκρισμα» τονίζει ο κ. Μπακογιάννης. Και ξεκαθαρίζει: «Ποια είναι η αλήθεια; Οι νέοι, τα παιδιά μας, καλούνται ήδη να τρέξουν σε έναν παγκόσμιο αγώνα ταχύτητας. Η Παιδεία είναι στην καρδιά κάθε περιφερειακής προσπάθειας παραγωγικής ανασυγκρότησης. Σε όλο τον κόσμο οι ακαδημαϊκές κοινότητες εξελίσσονται, αλλάζουν.
Αποκεντρώνονται και (δια)δικτυώνονται, δημιουργούν ισχυρές συνέργειες με την πραγματική οικονομία, στρέφονται στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Για να πετύχουν, επενδύουν στα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε τόπου. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όμως, δυστυχώς αρνείται ακόμα και να κάνει αυτή τη συζήτηση. Ενα παράδειγμα από τα πολλά: Η Περιφέρειά μας φιλοξενεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση της χώρας. Σε μία σοβαρή χώρα η διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με την έρευνα και την ανάπτυξη θα ήταν δεδομένη. Στην Ελλάδα παραμένει το ζητούμενο».