«Έχουμε βάλει σαν στόχο τον ενιαίο χώρο έρευνας και εκπαίδευσης» και «ως προς τα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση τα ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια», χωρίς αυτό να σημαίνει «πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ», αλλά «να αναζητηθούν οι maximum συνέργειες που μπορούν να αναζητηθούν».
Αυτό τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, προσθέτοντας πως «εμείς αυτό που λέμε είναι το εξής: Ας αρχίσουν οι συζητήσεις για τη διερεύνηση των συνεργείων. Όπου θα υπάρχουν συμφωνίες θα προχωρήσουμε, όπου υπάρχουν διαφωνίες, θα δούμε πώς θα επιλυθούν αυτές οι διαφωνίες».
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίες «για να μας κάνουν ένα πόρισμα με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια». Μάλιστα ο κ. Γαβρόγλου έκανε γνωστό πως σήμερα θα υπάρξει συνάντηση με την επιτροπή του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και για αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την ομάδα εργασίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ Σερρών και Καβάλας. Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, «η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ενθαρρύνουμε συνέργειες ανάμεσα στο Διεθνές πανεπιστήμιο, τις Σέρρες και την Καβάλα. Νομίζουμε ότι μπορούν να δημιουργηθούν πολύ πρωτοποριακά, οργανωτικά και εκπαιδευτικά, σχήματα», σημειώνοντας πως έχει αρχίσει μία συζήτηση, θα γίνει η αυριανή συνάντηση για να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, «δεν πρέπει να πιέζουμε για λύσεις αν αυτές δεν ωριμάσουν από τις συζητήσεις και στις ομάδες εργασίας και προφανώς και με τις αντίστοιχες κοινότητες».
«Καταρχήν εμείς λέμε οποιαδήποτε πρόταση κατατίθεται να είναι σε ένα πλάνο τριετίας ή πενταετίας δηλαδή να εντάσσεται σε έναν μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό των ιδρυμάτων, να μην είναι κάτι το συγκυριακό και αυτό το κάναμε και στα Γιάννενα και στο Ιόνιο και στη Θεσσαλία προχωρούμε με αυτό τον τρόπο», ανέφερε επίσης, συμπληρώνοντας: «Άρα θα μας φέρουν ουσιαστικά μία πρόταση μεσοπρόθεσμη. Σε αυτή την πρόταση θα μπορούμε να δούμε και τι καινούργια πράγματα μπορούν να γίνουν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, ποια άλλα τμήματα θα στηθούν πάντα στη λογική της αναβάθμισης συνολικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
«Προσπαθούμε να κανονικοποιήσουμε μία κατάσταση, να αναβαθμίσουμε διάφορα γνωστικά πεδία χωρίς παροχολογία. Επί της ουσίας και με ακαδημαϊκά κριτήρια», σημείωσε επίσης σχετικά με τις συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ προσθέτοντας πως «θα τα δούμε ένα-ένα. Κανείς δεν θα ριχτεί, κανένας δεν θα εξαφανιστεί αλλά όλοι πρέπει να δούμε τον πραγματικό και ουσιαστικό ρόλο που έχουν τα διάφορα τμήματα, τα διάφορα γνωστικά πεδία στη σημερινή συγκυρία».