Στόχο για πληρωμές 5.100 εκκρεμών εφάπαξ το μήνα μέχρι και τον ερχόμενο Δεκέμβρη, έχει θέσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, που απορρόφησε με τον νόμο Κατρούγκαλου όλα τα πρώην Ταμεία Πρόνοιας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ενιαίου επικουρικό υπερταμείου που έχουν παρουσιαστεί και στους θεσμούς, στα τέλη Φλεβάρη εκκρεμούσαν συνολικά 43.833 αιτήσεις για απονομή εφάπαξ, εκ των οποίων οι 41.119 ήταν ληξιπρόθεσμες, δηλαδή άνω των 3 μηνών. Η πλειοψηφία των εκκρεμοτήτων προέρχεται από τον μεγαλύτερο κλάδο πρόνοιας του ΕΤΕΑΕΠ, το πρώην ΤΠΔΥ των Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου τα ληξιπρόθεσμα αγγίζουν τα 15.000 αν συμπεριληφθούν και τα εκκρεμή εφάπαξ των δημοτικών υπαλλήλων και των εργαζομένων σε ΝΠΔΔ. Από τον ιδιωτικό τομέα πρωταθλητές στις καθυστερήσεις αναδεικνύονται ο κλάδος των εμπορουπαλλήλων (4.000 ληξιπρόθεσμα στα τέλη Δεκέμβρη), ο κλάδος Μετάλλου (πρ. ΤΑΠΕΜ, 3.890 στα τέλη Δεκέμβρη) και ο κλάδος των ξενοδοχοϋπαλλήλων (πρ. ΤΑΞΥ 3.000 εκκρεμότητες). Μεγάλος όγκος ληξιπρόθεσμων έχει συσσωρευτεί και στα πρώην ταμεία Πρόνοιας των ναυτικών, τόσο των αξιωματικών (2.500 στο πρ. ΤΠΑΕΝ) όσο και των κατώτερων πληρωμάτων (8.000 στο πρ. ΤΠΚΠΕΝ). Μίνι «έμφραγμα» επικρατεί και στον τομέα των Υγειονομικών (πρώην κλάδος Πρόνοιας του ΤΣΑΥ – ΕΤΑΑ) όπου εκκρεμούν 6.000 αιτήσεις ενώ και από τους μηχανικούς υπάρχει μεγάλη ουρά που ξεπερνά τις 3.000.
Η στοχοθεσία του ΕΤΕΑΕΠ για 5.100 πληρωμές το μήνα έχει διαμορφωθεί ώστε μέχρι το τέλος του 2018 να έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του. Σε αυτό το πλαίσιο το Ταμείο υπολογίζει μια δαπάνη της τάξης των 40 εκ. το μήνα από τον Ιούνιο και μετά για πληρωμές ληξιπρόθεσμων. Σύμφωνα με πληροφορίες για τον ίδιο λόγο, δηλαδή για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών εφάπαξ έχουν εξασφαλιστεί 50 εκατομμύρια για τον τρέχοντα Μάρτιο (ο μήνας αναμένεται να κλείσει με πάνω από 4.000 πληρωμές) και άλλα 100 εκατομμύρια για τον Απρίλιο και τον Μάιο, από τα ειδικά κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Όσον αφορά στο ποσό που απαιτείται για το σύνολο των εκκρεμών εφάπαξ, αυτό ανερχόταν στα τέλη Δεκέμβρη στα 700 εκ. ευρώ, ενώ στα τέλη Φλεβάρη είχε υποχωρήσει στα 588,62 εκ. ευρώ. Εξ αυτών σχεδόν τα μισά οφείλονται σε αποχωρήσαντες δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους, ενώ αρκετά ποσά οφείλονται σε ναυτικούς, ασφαλισμένους στο μέταλλο, μηχανικούς κ.α.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών εκτιμούν πως οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες του πρ. ΤΠΔΥ (10.200 στα τέλη Δεκέμβρη) θα έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση εφάπαξ από το πρώην ΤΠΔΚΥ των δημοτικών υπαλλήλων, οφείλεται στην ελλιπή και ενίοτε λανθασμένη συμπλήρωση των ΔΑΥΚ (Δελτίων Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης) από τους Δήμους. Τα Δελτία είναι απαραίτητη προυπόθεση για την απονομή ασφαλιστικών παροχών και σε ποσοστό περίπου 40% έχουν λάθη ή παραλείψεις. Έτσι αυξάνεται ο όγκος της αλληλογραφίας και επιμηκύνεται ο χρόνος διεκπεραίωσης των υποθέσεων. Το πρόβλημα λύθηκε πρόσφατα και αναμένεται μετά το Πάσχα να εκδοθεί μαζικός αριθμός εφάπαξ για τους δημοτικούς υπαλλήλους, που μπορεί να προσεγγίζει τις 3.500 αποφάσεις έως τον Μάιο.
Στα πρώην Ταμεία των ναυτικών (Αξιωματικών ΤΠΑΕΝ και Κατώτερων πληρωμάτων ΤΠΚΠΕΝ) η σημαντική καθυστέρηση και η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφείλεται κυρίως στην αναζήτηση ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ΙΒΑΝ, η οποία γινόταν τηλεφωνικά… Πληροφορίες αναφέρουν πως το ζήτημα λύθηκε, η αναζήτηση θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και σε αυτούς τους τομείς κι έτσι θα «ρολάρει » η διαδικασία ώστε να εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα μεγάλος αριθμός αποφάσεων για τους απόμαχους της θάλασσας.
Στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στο κλάδο των εργατοϋπαλλήλων μετάλλου (ΤΑΠΕΜ) σημαντικός όγκος των εκκρεμών αιτήσεων αφορούν αποχωρήσεις πριν την 01/09/2013. Αφορούν δηλαδή χρονικό διάστημα πριν την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού που ψηφίστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου. Η «ουρά» στο μέταλλο οφείλεται στην καθυστέρηση έκδοσης των αντίστοιχων αποφάσεων επικουρικής σύνταξης, των οποίων το ποσό είναι απαραίτητο για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής με τον παλαιό τρόπο. Μέχρι πρόσφατα, άλλωστε, τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα εφάπαξ του μετάλλου έπρεπε να αναζητηθούν σε… τσουβάλια των ΕΛΤΑ. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο ΤΕΑΥΕΚ των εμπορουπαλλήλων, καθώς για αποχωρήσεις πριν την 1/9/2013 απαιτείται η έκδοση της επικουρικής, που… χρονίζει. Πιλοτικά έχουν εκδοθεί αποφάσεις με το νέο σύστημα, ενώ από τον Απρίλη αναμένεται και στον κλάδο των εμπορουπαλλήλων μαζικές πληρωμές με το νέο τρόπο υπολογισμού. Στον πρώην Τομέα Υγειονομικών του ΕΤΑΑ υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ για τους μηχανικούς οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στο ότι αναμένονταν ο καθορισμός των ποσοστών αναπλήρωσης. Πρόσφατη εγκύκλιος έλυσε τον «γόρδιο δεσμό» περιγράφοντας τους κρίσιμους συντελεστές για τον νέο τύπο. Το νέο εφάπαξ των μηχανικών είναι υψηλότερο και πιο αναλογικό των εισφορών που πλήρωναν, από το βοήθημα που ελάμβαναν με τον παλιό τρόπο.
Το 2018 θεωρείται κρίσιμο έτος για τον κλάδο πρόνοιας του ΕΤΕΑΕΠ. Αν εκκαθαριστεί ο μεγάλος όγκος των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ, οι εκκρεμότητες θα είναι λίγες αφού οι εισροές νέων αιτήσεων έχουν καμφθεί. Είναι ενδεικτικό πως τον Ιανουάριο υποβλήθηκαν 845 νέες αιτήσεις, τον Φεβρουάριο 899 και ο περσινός μέσος όρος ήταν 993, όταν κάποτε ο ρυθμός κυμαίνονταν στις 2.500 νέες αιτήσεις το μήνα. Ο προγραμματισμός υπολογίζει μικρή αύξηση της ροής το δεύτερο εξάμηνο του 2018, λόγω της αναμενόμενης σταδιακής έκδοσης περίπου 6.000 κυρίων συντάξεων Δημοσίων Υπαλλήλων που εκκρεμούσαν. Σε κάθε περίπτωση, το βάρος πέφτει στον νέο Διοικητή, ο οποίος ακόμη αναζητείται…