Στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά θα καθήσουν οι εκπρόσωποι των πλέον περιζήτητων σχολών της χώρας: των σχολών Επιστημών Υγείας, δηλαδή, των ιατρικών, των οδοντιατρικών, των κτηνιατρικών, των βιολόγων. Την Παρασκευή θα διοργανωθεί σύνοδος κοσμητόρων των σχετικών σχολών, στις οποίες διδάσκει το 30% του συνόλου των πανεπιστημιακών της χώρας. Στη σύνοδο θα μελετηθούν τα προβλήματα των σχολών αλλά και η αναδιάταξη του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, η κοσμητεία της σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ ανέλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης συνόδου για να αποτυπωθούν τα προβλήματα των επιμέρους τμημάτων. Στη σύνοδο έχουν προσκληθεί οι κοσμήτορες των σχολών Υγείας των ελληνικών ΑΕΙ και οι πρόεδροι των επιμέρους τμημάτων. Δηλαδή, έχουν προσκληθεί οι εκπρόσωποι των ιατρικών, των οδοντιατρικών, των κτηνιατρικών, των νοσηλευτικών, των τμημάτων βιολογίας, των τμημάτων γενετικής. «Με δεδομένη την υποχρηματοδότηση, η επίλυση των προβλημάτων διευκολύνεται από τις συνέργειες» ανέφερε μιλώντας χθες στην «Κ» ο κοσμήτορας της σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, κ. Θεόδωρος Δαρδαβέσης, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια για τη συνεργασία των επικεφαλής τμημάτων διαφορετικών πεδίων που έχουν όμως ως κοινό παρονομαστή την παροχή ιατρικής-υγειονομικής παιδείας. Βεβαίως, στην ατζέντα της συνόδου θα βρεθεί η αναδιάταξη του χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης, επικεντρωμένη στις σχολές Επιστημών Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Δαρδαβέση, υπάρχουν τμήματα ΤΕΙ, το αντικείμενο των οποίων δεν μπορεί να ενταχθεί σε μια σχολή Επιστημών Υγείας. Και αυτές οι συγχωνεύσεις πρέπει να γίνονται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια.
Από την άλλη, ο κ. Δαρδαβέσης θεωρεί θετικό βήμα τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στις ιατρικές σχολές για να ελεγχθεί η υπερπαραγωγή γιατρών η οποία ευθύνεται και για τις «ιατρογενείς νόσους». Ετσι ονομάζεται το φαινόμενο γιατροί να φορτώνουν τους ασθενείς με εξετάσεις, που ναι μεν λειτουργούν υπέρ της πρόληψης αλλά ταυτόχρονα ενισχύουν και τον «ιατρικό τζίρο».