1. Ηρεμία και ψυχραιμία
Είναι πολύ σημαντικό να μείνετε ήρεμοι, καθώς όταν ο γονιός χάνει τον έλεγχο, το υπερκινητικό παιδί αποσυντονίζεται εντελώς. Πολλές φορές είναι δύσκολο να το καταφέρετε, έχοντας ένα υπερκινητικό παιδί στο σπίτι. Όμως προσπαθήστε…αφού αποδεδειγμένα οι φωνές και οι καυγάδες δεν έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Τα πράγματα συνήθως δυσκολεύουν την ώρα της μελέτης στο σπίτι.
Μπείτε στη θέση του παιδιού, ενθαρρύνετε το με αγάπη και κατανόηση. Γίνετε σύμμαχος του στις δυσκολίες, μιλήστε μαζί του εξηγώντας το κάθε τι. Τα παιδιά θέλουν επιχειρήματα και όχι “είναι έτσι επειδή στο λέω εγώ”!!
2.Φτιάξτε ένα καθημερινό πρόγραμμα
Το πρόγραμμα βοηθά πολύ την ομαλή καθημερινότητα των παιδιών. Γράψτε το πρόγραμμα του σχολείου και τις εξωσχολικές δραστηριότητες και βάλτε το σε ένα σημείο που μπορεί να το βλέπει το παιδί. Φτιάξτε επίσης πίνακες για να κολλάτε αυτοκόλλητα ως επιβράβευση καλής συμπεριφοράς. Βάλτε πρόγραμμα για το διάβασμα π.χ. μετά το φαγητό και για την ώρα του βραδινού ύπνου. Χρησιμοποιήστε κλεψύδρες, χρονόμετρα και ρολόγια γιατί τα παιδιά με διάσπαση- υπερκινητικότητα δυσκολεύονται να κατανοήσουν το χρόνο.
3. Δώστε στα παιδιά επιλογές
Μείνετε αυστηροί όσον αφορά την ώρα της μελέτης, αλλά αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν από ποιο μάθημα θέλουν να ξεκινήσουν. Δώστε τους την ευκαιρία να νοιώσουν ελεύθερα ακολουθώντας όμως το γενικό πρόγραμμα. Αντί να πείτε “μάζεψε επιτέλους το δωμάτιο σου” πείτε “θέλεις να μαζέψεις πρώτα το γραφείο σου ή το κρεβάτι;”
4. Ορίστε λογικές συνέπειες σε περίπτωση μη συνεργασίας του παιδιού
Να περιμένετε τα παιδιά να σπάνε συχνά τους κανόνες! Ξεκαθαρίστε την επιβράβευση για να ενθαρρύνετε την ορθή συμπεριφορά αλλά και την “τιμωρία” η οποία πρέπει να είναι λογική και να τηρείται.
5. Αφήστε τα παιδιά να εκφράζονται
Συνήθως τα παιδιά με υπερκινητικότητα χαρακτηρίζονται από έντονο πείσμα και ισχυρή προσωπικότητα. Κάντε αυτά τα χαρακτηριστικά των παιδιών σας θετικά, δίνοντας τους ευκαιρίες να επιχειρηματολογήσουν, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να έχουν ηγετικούς και υπεύθυνους ρόλους.
6. Να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας δεν “παραφέρεται” σκόπιμα!
Μπορεί να μοιάζει ότι το παιδί κάνει κάτι σκόπιμα αλλά δεν είναι έτσι. Ο λόγος που για παράδειγμα το υπερκινητικό παιδί κάνει φασαρία στην τάξη, είναι πιθανότατα επειδή βαριέται ή επειδή έχει κουραστεί να κάθεται στην καρέκλα.
7. Δώστε μία ξεκάθαρη οδηγία στο παιδί
Τα παιδιά με υπερκινητικότητα και διάσπαση προσοχής συγκρατούν λίγα πράγματα στο μυαλό τους. Μην βάζετε λοιπόν μια λίστα εργασιών στο παιδί, αλλά δώστε του σταδιακά τις εντολές. Αν αργεί, υπενθυμίστε του τι πρέπει να κάνει!
8. Δώστε έμφαση στις δυνατότητες και όχι στις αδυναμίες του παιδιού
Μην τονίζετε αυτά που το παιδί δεν μπορεί να κάνει ή τα λάθη του, αλλά τονίστε την δημιουργικότητά του, τις ικανότητές του και τα προτερήματά του. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρνείστε τις δυσκολίες του αλλά να βρείτε μια ισορροπία.
9. Περάστε όμορφο χρόνο με το παιδί σας
Μην είστε μόνο μη και πρέπει! Φροντίστε να βρίσκετε χρόνο για διασκέδαση μαζί με το παιδί σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα παιχνίδι, μια χειροτεχνία, οποιαδήποτε δημιουργική ή αθλητική δραστηριότητα ή μια βόλτα.
10. Απευθυνθείτε σε ειδικούς
Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και η διάσπαση/ υπερκινητικότητα του παιδιού σας προκαλεί δυσκολίες στο σχολείο και στην μάθηση, ζητήστε βοήθεια από εξειδικευμένους παιδαγωγούς ειδικής αγωγής. Μην αφήνετε τις μικρές δυσκολίες να γίνονται μεγαλύτερες!
Σοφία Τσιντσικλόγλου Ειδική Παιδαγωγός [email protected] paidagwgos.blogspot.gr