Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που συμβάλει στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, μια πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων η οποία δεσμεύει το οξυγόνο και το μεταφέρει στους ιστούς του σώματος. Επίσης, είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη του παιδιού σας και αν λείπει από το διατροφή του μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως μειωμένη ανάπτυξη αλλά και διανοητική καθυστέρηση.
Το κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του έχει διαφορετικές ανάγκες σε σίδηρο. Τα μωρά γεννιούνται με αποθήκες σιδήρου στο σώμα τους, ώστε να βοηθήσουν την ανάπτυξη τους. Δεν υπάρχουν ακριβείς συστάσεις για την ποσότητα σιδήρου που χρειάζεται ένα νεογέννητο, διότι μέχρι τους 6 μήνες παίρνει όση έχει ανάγκη από το μητρικό γάλα. Από τους 7 μήνες και μετά οι συστάσεις αλλάζουν και είναι οι εξής: Από 7-12 μήνες ένα μωρό πρέπει να παίρνει 11 mg σιδήρου, από 1 – 3 έτη ένα παιδί πρέπει να λαμβάνει 7 mg, 4 – 8 χρόνια 10 mg, 9-13 χρόνια 8 mg. Όταν τα παιδιά φτάσουν στην ηλικία των 14 μέχρι τα 18 έτη, η πρόσληψη σιδήρου διαφοροποιείται ανάλογα με το φύλλο, γι αυτό και τα κορίτσια έχουν ανάγκη από 15 mg ενώ τα αγόρια από 11 mg.
Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ανεπάρκεια σιδήρου. Επίσης, προσοχή πρέπει να δίνουν οι μητέρες που δεν θηλάζουν, γιατί ενδέχεται τα νεογέννητα να μη λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα σιδήρου. Όσες δεν μπορείτε να θηλάστε, διαλέξτε γάλα εμπορίου που να είναι εμπλουτισμένο με σίδηρο. Επιπλέον, τα κορίτσια στην εφηβεία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν αναιμία, λόγω της έμμηνου ρύσεως.
Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου στα παιδιά;
Όταν ένα παιδί παίρνει πολύ μικρή ποσότητα σιδήρου, αυτό μπορεί να μειώσει την ικανότητα του να λειτουργήσει και να σκεφτεί. Τα συμπτώματα είναι πάρα πολλά μερικά από αυτά είναι, χλωμό δέρμα, κόπωση ή αδυναμία, αργή γνωστική ανάπτυξη, δυσκολία στο να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος, αυξημένη πιθανότητα μολύνσεων κ.α. Ωστόσο, οι περισσότερες ενδείξεις και τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου σε παιδιά δεν εμφανίζονται μέχρι να συμβεί σιδηροπενική αναιμία. Αν πιστεύετε ότι το μικρό σας παρουσιάζει έλλειψη σιδήρου, τότε να επισκεφτείτε τον παιδίατρο σας, για να σας παρέχει τις κατάλληλες συμβουλές.
Για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια σιδήρου στο παιδί σας, πρέπει να λάβετε μερικά μέτρα, δίνοντας τη δέουσα προσοχή στην διατροφή. Το πρωταρχικό που πρέπει να κάνετε, είναι να επιλέξετε να θηλάσετε το μικρό σας μέχρι τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες. Ο σίδηρος από το μητρικό γάλα απορροφάται πιο εύκολα από ό, τι εκείνος που υπάρχει στα γάλατα του εμπορίου. Εάν δεν θηλάζετε, χρησιμοποιήστε φόρμουλες ενισχυμένες με σίδηρο. Το αγελαδινό γάλα δεν είναι μια καλή πηγή για μωρά και δεν συνιστάται για παιδιά ηλικίας μικρότερης του ενός έτους.
Όταν το παιδί σας ξεκινήσει τη στερεά τροφή-συνήθως μεταξύ 4 με 6 μηνών- να δίνετε προσοχή σε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε σίδηρο, όπως για παράδειγμα εμπλουτισμένα δημητριακά. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, καλές πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα φασόλια και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Επίσης, για να ενισχύσετε την απορρόφηση σιδήρου, κυρίως του φυτικού, να προσφέρετε στο παιδί σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C κατά τη διάρκεια του γεύματος. Καλές πηγές είναι οι φράουλες, τα ακτινίδια, το πεπόνι και το πορτοκάλι.
Τέλος, η έλλειψη σιδήρου και η σιδηροπενική αναιμία συνήθως διαγιγνώσκονται με εξετάσεις αίματος. Η American Academy of Pediatrics συνιστά ότι όλα τα βρέφη πρέπει να ελέγχονται για σιδηροπενική αναιμία και ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης, ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να συστήσει ένα συμπλήρωμα από το στόμα ή μια καθημερινή πολυβιταμίνη ή περαιτέρω δοκιμές.