«Η πιστοποίηση της ποιότητας του έργου ενός οργανισμού, και δη ενός πανεπιστημίου, είναι μία εσωτερική διεργασία που κινείται από τα μέλη της κοινότητας. Εχει ως βασικό κινητήριο μοχλό την ανάγκη των ανθρώπων για βελτίωση της δουλειάς τους», δηλώνει στην «Καθημερινή» ο κ. Robert Slater, καθηγητής του University of Louisiana at Lafayette στις ΗΠΑ. Ο κ. Slater βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα για να δώσει τα φώτα του στη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών –ΟΠΑ, η ιστορική ΑΣΟΕΕ– σε θέματα αριστείας και καλών πρακτικών στην ανώτατη εκπαίδευση.
Ειδικότερα, ο κ. Slater αντάλλαξε απόψεις με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΟΠΑ για την αξιολόγηση του έργου των ερευνητικών εργαστηρίων. Η αξιολόγηση του έργου των εργαστηρίων θα συμβάλει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της έρευνας, καθώς και στην ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας του Ιδρύματος. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρυτανεία του, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο σκοπεύει να συνεργαστεί ευρύτερα με διεθνείς οργανισμούς και μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, με σκοπό την ενίσχυση των υπηρεσιών που παρέχει σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.
Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Slater τόνισε ότι η αξιολόγηση και η διασφάλιση της ποιότητας σε ένα ΑΕΙ είναι διαφορετικές διαδικασίες, δίνοντας στην αξιολόγηση και ένα περιεχόμενο που προσιδιάζει με τιμωρητικού χαρακτήρα φιλοσοφία και προσανατολισμό. «Η πιστοποίηση αφορά την προσπάθεια της ακαδημαϊκής κοινότητας να βελτιωθεί μέσα από ενδοϊδρυματικές διαδικασίες, και σε κλίμα συνεργασίας. Δεν μπορεί να τιμωρηθεί ο τρόπος που κάθε μέλος κάνει τη δουλειά του». Ο Αμερικανός πανεπιστημιακός βασίζει τη δουλειά στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας –όπου είναι πρόεδρος του College of Education– στη συνειδητοποίηση των προβλημάτων από τα μέλη της κοινότητας, ένα είδος «αυτογνωσίας του ΑΕΙ».
Η πρώτη γενική εικόνα που έχει αποκτήσει για τη λειτουργία του ΟΠΑ είναι ιδιαίτερα θετική, εν μέσω μάλιστα του περιορισμού της χρηματοδότησης λόγω της δημοσιονομικής λιτότητας. «Η διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής του Ιδρύματος, όπως αυτή έχει δημοσιοποιηθεί από τη διοίκηση του πανεπιστημίου», ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκης,
Tο «αγκάθι»
Βεβαίως, το «αγκάθι» του Ιδρύματος είναι η παραβατικότητα, καθώς γύρω του υπάρχουν πλανόδιοι μικροπωλητές, ενώ οι καθηγητές του διαμαρτύρονται για την αδράνεια των Αρχών, αφού οι τοξικομανείς κάνουν χρήση ναρκωτικών με σύριγγες μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου. Σε ερώτηση για τα ζητήματα αυτά, ο κ. Slater δίνει τη δική του εμπειρία: «Ημουν σε ένα υπέροχο νέο κτίριο, αντίστοιχο με πολύ καλές εγκαταστάσεις που υπάρχουν σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ». Και συμπλήρωσε, ρωτώντας με νόημα: «Για το θέμα των μικροπωλητών και των γκράφιτι, έχετε δει το New York University και το Columbia;».
Το πρόγραμμα Fulbright Specialist χορηγεί υποτροφίες για περίοδο δύο έως έξι εβδομάδων. Οι δραστηριότητες του προγράμματος είναι σχεδιασμένες ώστε να προσφέρουν σε ελληνικά ΑΕΙ και άλλους οργανισμούς την ευκαιρία να συνεργαστούν με Αμερικανούς επιστήμονες και επαγγελματίες σε μία πληθώρα ακαδημαϊκών και επαγγελματικών πεδίων.