Ευθείες βολές του πρώην υπουργού Παιδείας στον Κώστα Γαβρόγλου για ρύθμιση στο ν/σ για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που ανοίγει «παράθυρο» στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας. Πώς απαντά ο νυν υπ. Παιδείας. «Θα τα πούμε τη Δευτέρα στην Ολομέλεια», είπε ο κ. Φίλης
Ευθεία αντιπαράθεση και σκληρή κριτική στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε σε διάταξη του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής , που, κατά τη γνώμη του, ανοίγει το δρόμο για την παράκαμψη του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας, ένα θέμα που αποτελούσε ανέκαθεν σημείο τριβής με την Αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με το news247.gr.
Στο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στις Λοιπές Διατάξεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση (άρθρο 19 παρ. 1α) αναφέρεται ότι «Οι τίτλοι σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης Διεθνών Οργανισμών, στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισότιμοι με τούς τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση πράξης αναγνώρισης».
Ο Ν. Φίλης ανέφερε ότι η διάταξη αυτή αφορά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος συστήθηκε με συμφωνία που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 27/10/2004 από την Ιταλία, την Κύπρο, την Εσθονία, τη Μολδαβία, την Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Ο εν λόγω οργανισμός από την ίδρυσή του, έχει κατ` επανάληψη απασχολήσει τον τύπο αλλά και τις αρχές για θέματα χρηματοδότησης, καθώς και για τη μεθοδική προσπάθειά του να αναγνωριστεί ως Πανεπιστήμιο. «Αυτό, δυστυχώς, φαίνεται να επιτυγχάνεται με τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Η διεθνής συμφωνία δεν κατισχύει του Συντάγματος. Συνεπώς, δεν είναι δυνατό να παρακαμφθεί το Άρθρο 16, παρ. 5 του Συντάγματος, όπου ρητά προβλέπεται ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από Ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση και υπό την εποπτεία του κράτους (σ.σ. ελληνικού)».
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, που διοικείται από τον καθηγητή κ. Σπ. Φλογαΐτη δεν ανταποκρίνεται στη συνταγματική πρόβλεψη και συνεπώς δεν μπορεί να παρέχει τίτλους σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, ισότιμων, μάλιστα, με εκείνους των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ. Άλλωστε και η ιδρυτική του διεθνής συμφωνία, δεν αναφέρει ρητώς ότι ο Οργανισμός ιδρύει σχολές που είναι Ανώτατα Ιδρύματα, αλλά περιλαμβάνει στους σκοπούς του γενικώς διδακτικές δραστηριότητες». Είναι αξιοσημείωτο ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, είχε υπαχθεί ως προς την αναγνώριση της ισοτιμίας τίτλων στον ΔΟΑΤΑΠ, κάτι όμως που καταργείται με την προωθούμενη νέα ρύθμιση.
Ο Ν. Φίλης διερωτήθη συνεπώς ποια είναι η σκοπιμότητα ή και το παρασκήνιο, ώστε, με ευκολία να αλλάζουν διατάξεις και να μετατρέπεται σε Πανεπιστήμιο ένας οργανισμός που διέπεται από τις αρχές της ιδιωτικής λειτουργίας. Όπως παρατήρησε ο πρώην υπουργός Παιδείας, η ρύθμιση αυτή δημιουργεί προηγούμενο, ώστε, να παρακάμπτεται το άρθρο 16 του Συντάγματος και να ιδρύονται Ιδιωτικά ΑΕΙ στη χώρα μας ισότιμα με τα δημόσια.
Ο Ν. Φίλης ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να κρατήσει τη διάταξη για διαβούλευση, καθώς μάλιστα δεν επείγει η προώθησή της.
Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός επέμεινε και το θέμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.
Η απάντηση Γαβρόγλου
Ο κ. Γαβρόγλου απαντώντας, στον κ. Φίλη σημείωσε: «Για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες, μπορούμε στον νόμο να διευκρινίσουμε ότι αφορά σε τίτλους μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών, στους οποίους μετέχει η χώρα. Η ρύθμιση γίνεται γιατί πρέπει ως χώρα να τηρούμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας», με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ανταπαντά ότι οι διεθνείς συμφωνίες δεν είναι πάνω από τους νόμους του Συντάγματος, ενώ στον εκνευρισμό του υπουργού για την κριτική που δέχεται εκ των έσω απάντησε: «τα αντιμετώπισα κι εγώ ως υπουργός».