Απάντηση σχετικά με τις ενστάσεις που εκφράζουν κοσμητείες Νομικών Σχολών για την ίδρυση Νομικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας
Με αφορμή τις ενστάσεις που εκφράζουν οι κοσμητείες των Νομικών Σχολών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως προς την ίδρυση Νομικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, προτάσσοντας ως επιχείρημα τις ελλείψεις σε πόρους και διδακτικό προσωπικό στα Πανεπιστήμια, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων απαντά:
Τα επιχειρήματα των δύο Νομικών Σχολών στερούνται πραγματικής βάσης αφού η κατάσταση που περιγράφουν σε ό,τι αφορά το προσωπικό και τους πόρους έχει αναστραφεί. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το διδακτικό προσωπικό, το 2016 δόθηκαν 500 νέες θέσεις που προκηρύσσονται ακόμη και σήμερα από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, ενώ έχουν εγκριθεί άλλες 500 νέες θέσεις για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Επιπλέον, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε στην τελευταία σύνοδο των Πρυτάνεων ότι από το 2019 θα προκηρύσσεται κάθε νέα κενή θέση διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στα ΑΕΙ. Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Αθηνών η επιστολή του Πρύτανη προς τα μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ αναφέρει αναλυτικά το σύνολο των προσλήψεων που έχουν γίνει από το 2016 για πρώτη φορά -όπως επισημαίνει- τα τελευταία εννέα χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τους πόρους, όπως είναι γνωστό, φέτος στα ΑΕΙ δόθηκαν ως έκτακτη επιχορήγηση 52 εκατομμύρια ευρώ, ποσό μεγαλύτερο ακόμη και από την περσινή δέσμευση του Πρωθυπουργού.
Οι κοσμητείες των δύο Νομικών Σχολών, επιπλέον, παραβλέπουν τη δημόσια δέσμευση του Υπουργού ότι δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων συνολικά στις Νομικές Σχολές, αλλά αντιθέτως το νέο Τμήμα θα αποσυμφορήσει τις ήδη υπάρχουσες.