Τη δημιουργία τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα εξετάζει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ακολουθώντας τα… μικροπολιτικά βήματα των προκατόχων του επί ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που ίδρυσαν, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, σχολές και τμήματα σε κάθε πόλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για τη νέα σχολή υποψηφιότητα έχουν θέσει τα Πανεπιστήμια Πατρών και Κρήτης. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση των προθέσεων του Κ. Γαβρόγλου δεν αποκλείεται να φέρει νέες υποψηφιότητες. Αλλωστε, οι κινήσεις του υπουργού χαρακτηρίζονται από μικροπολιτική στόχευση. Ενδεικτικά, χθες ο κ. Γαβρόγλου από το βήμα Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη Δυτική Ελλάδα στην Πάτρα, δήλωσε θετικός στις προτάσεις του Παν. Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας να δημιουργηθούν στον νομό Αιτωλοακαρνανίας σχολή Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών και στον Πύργο Ηλείας σχολή Πολιτιστικής Διαχείρισης. Οι σχολές θα έχουν βάση υπάρχοντα τμήματα.
Την ίδια στιγμή, πάντως, με ευθύνη Γαβρόγλου το υπό ίδρυση Παν. Δυτικής Αττικής κινδυνεύει να εκτρέψει το ετήσιο χρονοδιάγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ετησίως οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ ενημερώνονται έως τα τέλη Φεβρουαρίου για τα τμήματα που θα μπορούν να διεκδικήσουν εάν δηλώσουν να εξεταστούν σε συγκεκριμένα μαθήματα. Φέτος, στο μηχανογραφικό δελτίο θα υπάρχουν τα τμήματα του νέου ΑΕΙ Δυτικής Αττικής, από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς. Ωστόσο, οι αντιδράσεις κατά του νέου ΑΕΙ και τα φίλτρα που απαιτούνται –ενδεικτικά, ο έλεγχος από το ΓΛΚ– καθυστερούν την κατάθεση του ν/σ στη Βουλή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδοθούν οι εγκύκλιοι που δίνουν ετησίως το εναρκτήριο λάκτισμα της διαδικασίας των Πανελλαδικών. Από την άλλη, χθες ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε την πρόταση για τη νέα δομή του λυκείου, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα θεσμοθέτησής της, παρόλο που έχει πει ότι θα αφορά τους μαθητές της φετινής Α΄ Λυκείου.