Περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα φτάσουν στο σημείο να υποβάλλουν κοντά στα 30 εκατομμύρια ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις τον χρόνο… Η πληρωμή των φόρων (εισόδημα, ΦΠΑ κ.λπ.), οι εισπράξεις επιδομάτων (τέκνων, θέρμανσης, κοινωνικού μερίσματος), ακόμη και η προστασία του τραπεζικού μας λογαριασμού από την κατάσχεση της εφορίας, περνούν πλέον υποχρεωτικά μέσα από το σύστημα taxis, οι αντοχές του οποίου θα δοκιμαστούν σκληρά τους επόμενους μήνες.
Το «ρεκόρ», που αναμένεται να καταρριφθεί μέσα στο 2014, φαντάζει ασύλληπτο για τα ελληνικά δεδομένα: η «ηλεκτρονική γραφειοκρατία» θα ανεβάσει τον αριθμό των δηλώσεων πάνω από τα 25 εκατομμύρια, ενώ από του χρόνου αναμένεται ότι θα σπάσει και το φράγμα των 30 εκατομμυρίων. Τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Κ» δείχνουν με αριθμούς την εκρηκτική ανάπτυξη του taxis: το 2011 υποβλήθηκαν περίπου 12,8 εκατομμύρια δηλώσεις, το 2012 ανεβήκαμε στα 19 εκατομμύρια, το 2013 στα 23,3 εκατομμύρια και πλέον είμαστε έτοιμοι για νέα ιστορικά υψηλά.
Δύο είναι οι λόγοι στους οποίους αποδίδεται αυτή η κατακόρυφη αύξηση:
1. Στη μετατροπή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων που προϋπήρχαν από χειρόγραφες σε ηλεκτρονικές. Πλέον δεν επιτρέπεται σε κανέναν πολίτη να κάνει χειρογράφως τη φορολογική του δήλωση, εκτός και αν αντιμετωπίζει πραγματική αδυναμία. Ακόμη και για την υποβολή ενός ενοικιαστηρίου στην εφορία απαιτείται ηλεκτρονική δήλωση, σταδιακά, όλα τα παράβολα θα εκδίδονται μόνο ηλεκτρονικά, ενώ ηλεκτρονική θα καταστεί και η υποβολή του «πόθεν έσχες» από δημοσιογράφους, πολιτικούς, εφοριακούς και λοιπούς υπόχρεους (σ.σ. ήδη ολοκληρώνεται η προετοιμασία για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή).
2. Στην προσθήκη ολοένα και περισσότερων «ηλεκτρονικών υποχρεώσεων». Τα παραδείγματα είναι πολλά:
Δηλώσεις για την είσπραξη του επιδόματος τέκνων υπέβαλαν μόνο οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι (μέσω του ΟΓΑ). Από τη στιγμή που καταργήθηκε το αφορολόγητο της φορολογικής κλίμακας και δόθηκε –ως αντιστάθμισμα– η δυνατότητα ακόμη και στους γονείς με ένα παιδί να εισπράξουν επίδομα τέκνων, γεννήθηκε μια καινούργια υποχρέωση που εκπλήρωσαν 1.040.000 Ελληνες.
Με την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αποφασίστηκε να γίνει επιστροφή φόρου ύστερα από την υποβολή σχετικής δήλωσης από τους αγοραστές πετρελαίου θέρμανσης. Το 2013 υποβλήθηκαν 657.000 δηλώσεις, ενώ φέτος, ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τις 740.000. Μάλιστα, τον Ιούνιο, προγραμματίζονται έλεγχοι στους 740.000 καταναλωτές που πήραν το επίδομα θέρμανσης, καθώς θα διερευνηθεί αν εισέπραξαν προκαταβολή χωρίς τελικώς να αγοράσουν πετρέλαιο. Σε αυτήν την περίπτωση θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα.
Αντίστοιχη «συνταγή» ακολουθείται και αυτήν την περίοδο με την υποβολή δήλωσης για τη διεκδίκηση του κοινωνικού μερίσματος. Ηδη οι δηλώσεις έχουν προσεγγίσει το ένα εκατομμύριο και θα γίνουν ακόμη περισσότερες, δεδομένου ότι η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου, ενώ θα επαναληφθεί και τον Ιούλιο για τους μακροχρόνια ανέργους προκειμένου να ληφθούν υπόψη και τα εισοδήματα του 2013.
Η Βουλή ψήφισε πρόσφατα να αυξηθεί το ακατάσχετο των μισθών στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος. Για να γνωρίζει, όμως, το υπουργείο Οικονομικών ποιος είναι ο μισθοδοτικός λογαριασμός του καθενός θα μας καλέσει να υποβάλουμε μαζικά ηλεκτρονικές δηλώσεις με τον αριθμό του λογαριασμού που θέλουμε να προστατεύσουμε. Μόνο και μόνο από αυτή τη διαδικασία, θα προκύψουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο δηλώσεις.
Στα 14 εκατ. τα ηλεκτρονικά έντυπα
Πάνω από 14 εκατομμύρια ηλεκτρονικά έντυπα θα συμπληρώσουν φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να εκπληρώσουν τη βασική τους υποχρέωση, που είναι η υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Το περίφημο Ε1 θα συμπληρωθεί κοντά στις επτά εκατομμύρια φορές. Δύο είναι οι λόγοι: η φορολογική βάση έχει διευρυνθεί, καθώς η υποβολή είναι πλέον υποχρεωτική για όλους τους φορολογουμένους άνω των 18 ετών οι οποίοι έπαψαν να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι επιτρέπεται χωρίς πρόστιμο η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μέχρι και να εκπνεύσει η προθεσμία, δηλαδή μέχρι τις 30/06. Αυτό σημαίνει ότι τα έντυπα από χιλιάδες φορολογουμένους θα υποβληθούν και δεύτερη φορά. Από την άλλη, το έντυπο δεν είναι ένα: εκτός από το βασικό Ε1, θα υποβληθεί το Ε2 από όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα (πρόκειται για τουλάχιστον 2,9 εκατομμύρια έντυπα, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα), αλλά και το Ε3 το οποίο συμπληρώνουν όσοι έχουν εισοδήματα από επιχειρήσεις, ελεύθερο επάγγελμα κ.λπ. Για τουλάχιστον ένα εκατομμύριο γονείς με παιδιά (ένα ή περισσότερα) υπάρχει και η υποχρέωση υποβολής του εντύπου Α21, καθώς μόνον έτσι καταβάλλεται το επίδομα τέκνων.
Πηγή: Καθημερινή