Την εξαίρεση των μόνιμων -που διδάσκουν σε νησιά και ορεινές περιοχές- από τη δωρεάν στέγαση και τη , πέρασε η κυβέρνηση από την «πίσω πόρτα» με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, αφήνοντας «ξεκρέμαστους» περισσότερους από 2.000 καθηγητές.

Μπορεί οι πρόσφατες υποσχέσεις τόσο του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη όσο και του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, να είχαν καθησυχάσει -για λίγο- τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Νικόλαο Παπαχρήστο, καθώς του είχαν «τάξει» από κοινού πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην εμφανιστεί ξανά το φαινόμενο να κοιμούνται σε ξαπλώστρες οι εκπαιδευτικοί, ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν.

Βέβαια, το άρθρο 349 δεν αποτελεί το μόνο αντιεκπαιδευτικό και αντικοινωνικό μέτρο. Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστο, το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην πάγια τακτική που υπάρχει και αφορά τη διάκριση ανάμεσα σε μόνιμους και αναπληρωτές καθηγητές. Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο», «η διάκριση αυτή είναι επιεικώς απαράδεκτη, όταν μάλιστα αναφερόμαστε για περιοχές οι οποίες έχουν υψηλό κόστος διαβίωσης (Μύκονος, Σαντορίνη) και ο μισθός των εκπαιδευτικών συνεχίζει να είναι τόσο χαμηλός».

Το γεγονός, δε, ότι πολλοί από τους καθηγητές έχουν εγκλωβιστεί σε νησιά και ορεινές περιοχές καθώς δεν γίνονται πια μεταθέσεις, αποτυπώνει την αναγκαιότητα μέριμνας των συγκεκριμένων εργαζομένων. Στη συνάντηση πάντως, που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι υπουργοί Εσωτερικών και Παιδείας είχαν υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, πως θα βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι για να ανακουφιστούν οι εκπαιδευτικοί, ανεξαρτήτου σύμβασης.

Βέβαια, το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε, οπότε σε δεύτερο χρόνο η θα προβεί στις πρέπουσες διαδικασίες ούτως ώστε να ακυρωθεί η συγκεκριμένη διάταξη. Τι αναφέρει όμως το άρθρο 349; Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, προβλέπεται «οι ορεινοί δήμοι του άρθρου 1 του ν. 3852/2010 (Α’87), οι δήμοι με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους των οποίων τουλάχιστον το 50% των δημοτικών ή κοινοτικών τους

ενοτήτων χαρακτηρίζονται ως ορεινές στο Μητρώο Δήμων, Κοινοτήτων και Οικισμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 18.000 κατοίκων, καθώς και τα ΝΠΔΔ των δήμων αυτών, μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής στους ιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς».

Στο διά ταύτα, η κυβέρνηση αποφασίζει με το άρθρο 349 να εξαιρέσει από το δικαίωμα δωρεάν σίτισης και στέγασης από τους δήμους όχι μόνο τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους δημοτικούς υπαλλήλους των δήμων. Σημειώνεται πως με τη συγκεκριμένη διάταξη διατηρείται στο ιατρικό προσωπικό και στα σώματα ασφαλείας η δυνατότητα στέγασης και σίτισης, δηλαδή παραμένει για τις συγκεκριμένες κατηγορίες, ο κύριος λόγος για να υποβάλουν οι εργαζόμενοι αιτήσεις μεταθέσεων.

Εκ διαμέτρου αντίθετος με τη διάταξη εμφανίζεται και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης. Οπως σημείωσε στον «Ελεύθερο Τύπο», η κυβέρνηση θα έπρεπε να μην είχε εξαιρέσει τους μόνιμους εκπαιδευτικούς από τα προνόμια, καθώς και αυτοί αφήνουν τα σπίτια τους για να μεταφερθούν σε ακριτικές περιοχές, προκειμένου να διδάξουν παιδιά. Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, αυτό που χρειαζόταν ήταν να συμπεριληφθούν τα χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό και να μην εξαιρεθεί κανένας εργαζόμενος.

Υπενθυμίζεται πως αρκετοί ΟΤΑ είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να στηρίξουν μέσω στέγασης και σίτισης τους καθηγητές, οι οποίοι θα δίδασκαν στην περιοχή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Μυκόνου που είχε διαβεβαιώσει την ΟΛΜΕ ότι από 1.1.2018 στο νέο προϋπολογισμό θα υπάρξει ξεχωριστή ενότητα για τους εκπαιδευτικούς και θα αφορά τη χρηματοδότησή τους, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

• Απόσυρση του άρθρου 349 του νομοσχεδίου που εξαιρεί τους μόνιμους εκπαιδευτικούς από την πρόσβαση στο δικαίωμα δωρεάν σίτισης και στέγασης από τους δήμους.

• Επιδότηση ενοικίου σε όλους τους εκπαιδευτικούς που νοικιάζουν σπίτι, δωρεάν στέγαση εκεί που υπάρχουν οι δυνατότητες και οι υποδομές, επίδομα σίτισης.

• Επαναφορά των επιδομάτων παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών στο επίπεδο του 2009 και γενικότερη κάλυψη των απωλειών.

• Παροχή επιδόματος θέρμανσης. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και επαναφορά του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ.

• Φθηνές, ασφαλείς, τακτικές δημόσιες συγκοινωνίες, με παροχή έκπτωσης 50% στους εκπαιδευτικούς, χωρίς πλαφόν και περιορισμούς, με πλοία, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ.