Εκδόθηκαν ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια προκειμένου ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί στη γλώσσα του για την ιστορία αλλά και τις σπουδές που προσφέρει το

Σε μία πολύ χρήσιμη έκδοση του Πανεπιστημίου Αθηνών προχώρησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. Πρόκειται για ένα ενημερωτικό φυλλάδιο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το οποίο έχει εκδοθεί σε 12 γλώσσες δηλαδή Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική, Ιταλική, Νορβηγική, Τουρκική, Ρωσική, Αραβική, Ιαπωνική και Κινεζική, προκειμένου ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί στη του για την ιστορία αλλά και τις σπουδές που προσφέρει σήμερα το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οπως λέει ο κ. Δημόπουλος στο “prototothema.gr” στόχος είναι η ενημέρωση για τα θέματα του Πανεπιστημίου ενώ στο πλαίσιο αναμόρφωσης της ιστοδελίδας του Ιδρύματος , πρόκειται αν ενισχυθεί η μετάφραση στην αγγλική γλώσσα, προκειμένου να ενημερώνονται και οι ξένοι.

Από την ελληνική έκδοση διαβάζουμε οτι: “Το Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ιδρύθηκε με το Βασιλικό Διάταγμα της22ας Απριλίου 1837 με το όνομα «Πανεπιστήμιον του Όθωνος» προς τιμήν του Όθωνος, ιδρυτή του και πρώτου Βασιλέως της νεότερης Ελλάδος.

Στην πρώτη μορφή του περιλάμβανε τέσσερις Σχολές, Θεολογίας, Νομικής, Ιατρικής και τη «Σχολή της Φιλοσοφίας και της άλλης εγκυκλίου παιδείας». Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το Ίδρυμα είχε 33 Καθηγητές, ενώ τα μαθήματα παρακολούθησαν 52 φοιτητές και 75 μη εγγεγραμμένοι «ακροατές».

Αρχικώς το Πανεπιστήμιο λειτούργησε σε ένα νεοκλασικό κτήριο στη βόρεια πλαγιά του λόφου της Ακρόπολης, το οποίο προηγουμένως ήταν η κατοικία των αρχιτεκτόνων Σταμάτιου Κλεάνθη και Eduard Schaubert (σήμερα στο χώρο αυτό στεγάζεται το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου). Απετέλεσε το πρώτο Πανεπιστήμιο στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, καθώς και στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Ο ρόλος του υπήρξε καθοριστικός, τόσο από ιστορικής όσο και από κοινωνικής απόψεως, για την παραγωγή του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, την προαγωγή της γνώσης και την προώθηση της πολιτιστικής ζωής στην Ελλάδα.

Σημαντικό υπήρξε και το κύρος του διεθνώς. Το Νοέμβριο 1841 το Πανεπιστήμιο μεταφέρθηκε σε κτήριο που σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Christian Hansen. Η πρόσοψή του, γνωστή ως τα «Προπύλαια», ολοκληρώθηκε το 1842-1843. Tο κτήριο, διακοσμημένο με έργα του ζωγράφου Karl Rahl, αποτελεί, μαζί με τα κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Ακαδημίας Αθηνών, την περίφημη νεοκλασική «αρχιτεκτονική τριλογία» της Αθήνας. Σήμερα, το ιστορικό αυτό μνημείο χρησιμοποιείται ως κτήριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου και χώρος οργάνωσης εκδηλώσεων.

Το 1862 το “Πανεπιστήμιο του Όθωνος” μετονομάστηκε σε “Εθνικόν Πανεπιστήμιον”, αφού ο βασιλιάς Όθων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Με τον νόμο ΓΩΚΕ΄ της 17ης Ιουλίου 1911, σύμφωνα με την από 4 Φεβρουαρίου 1849 διαθήκη του μεγάλου ευεργέτη Ιωάννη Δομπόλη, ιδρύθηκε το «Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον», το οποίο είχε κοινή Σύγκλητο και Πρύτανη με το «Εθνικόν Πανεπιστήμιον» και στο οποίο εντάχθηκαν οι Θεωρητικές Σχολές, Φιλοσοφική, Θεολογική και Νομική, ενώ το Εθνικόν Πανεπιστήμιον αποτελούσαν η Ιατρική και Φυσικομαθηματική Σχολή και το Φαρμακευτικό Σχολείο. Από το 1932 το «Εθνικόν Πανεπιστήμιον» και το «Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον» αποτελούν από κοινού, δυνάμει του άρθρου 1 του ν. 5343/1932, το «Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών».

Ως τις αρχές του 20ού αιώνα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, το οποίο παρείχε στην ελληνική κοινωνία διπλωματούχους επιστήμονες στην ιατρική, στις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, στη νομική και τα οικονομικά, στη φιλολογία, την ιστορία, την αρχαιολογία, την εκπαίδευση καθώς και στον κλήρο.

Κατά τη διάρκεια της ιστορικής του πορείας, πολλοί φοιτητές αλλά καιΚαθηγητές του έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη τομέων της επιστήμης, της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας, όπως για παράδειγμα ο Γεώργιος Παπανικολάου, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, κ.ά.. Είμαστε επίσης υπερήφανοι για τους Νομπελίστες λογοτεχνίας Οδυσσέα Ελύτη και Γιώργο Σεφέρη, οι οποίοι έχουν σπουδάσει στο ΕΚΠΑ, καθώς και για τον Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος επί εννέα διαφορετικά έτη είχε προταθεί ως υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Γραμματέας του Ιδρύματος υπήρξε και ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025