Τα ελληνικά πανεπιστήμια απέκτησαν επιτέλους σύστημα κατά της λογοκλοπής από φοιτητές τους, παρότι αυτό είναι διαδεδομένο στα ΑΕΙ της Δύσης. Μετά το σκάνδαλο αντιγραφής της ίδιας εργασίας από 106 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών τον περασμένο Μάιο, από φέτος το λογισμικό Turnitin θα περνάει από μικροσκόπιο όλες τις φοιτητικές εργασίες (διπλωματικές και πτυχιακές καθώς και διδακτορικές διατριβές).
Το λογισμικό χρησιμοποιείται από το φετινό εξάμηνο και θα λειτουργήσει και προληπτικά, περιορίζοντας την… όρεξη των μελλοντικών αντιγραφέων σύμφωνα με την Καθημερινή.
Ειδικότερα, από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος τα ιδρύματα απέκτησαν πρόσβαση στο λογισμικό Turnitin. Η διαπραγμάτευση για την απόκτησή του έγινε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, ύστερα από την εξουσιοδότηση από τη Σύνοδο Πρυτάνεων. Ενδεικτικό είναι το μήνυμα που έστειλε στους φοιτητές του ιδρύματος η αναπληρώτρια πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ελένη Θανοπούλου: «Πρόσφατα αποκτήσαμε ακόμα ένα εργαλείο υπεράσπισης της αξίας των πτυχίων, διπλωμάτων και τίτλων που αποκτάτε μέσα από τις σπουδές σας. Μέσα από την κοινοπραξία GUNET των ΑΕΙ της χώρας αποκτήσαμε πρόσβαση στο λογισμικό Turnitin. Αυτό ελέγχει τις εργασίες που υποβάλλονται για περιπτώσεις ακούσιας ή (υπάρχουν, φευ, και αυτές οι περιπτώσεις) εκούσιας λογοκλοπής».
Και η κ. Θανοπούλου συνεχίζει, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στους φοιτητές: «Με τη χρήση του λογισμικού αυτού αποφεύγετε π.χ. να αναπαραγάγετε γνώση που κάποια τρίτη πηγή “έκλεψε” και δεν το ανέφερε. Αποφεύγετε λοιπόν να βρεθείτε άθελά σας “κλεπταποδόχοι” κλεμμένης πνευματικής ιδιοκτησίας. Ταυτόχρονα σας παρέχει βοήθεια να δείτε μήπως τελικά στηρίζεστε σε άλλες πηγές που μπορεί να τις έχετε αναφέρει μεν, αλλά τις έχετε ενσωματώσει χωρίς επαρκή δική σας επεξεργασία. Ετσι θα μπορέσετε να αποφύγετε το θλιβερό αποτέλεσμα να είναι η εργασία σας συνονθύλευμα “κοπτορραπτικής” κειμένων. Τέλος, όποιος μπορεί να σκεφθεί στο μέλλον να υπονομεύσει την αξία των δικών σας κόπων και διπλωμάτων (πιστεύοντας πως αντιγράφοντας ελαφρά τη καρδία δεν θα τον/την πάρει κανείς είδηση) έχει με το Turnitin “λήξει” ως υπονομευτής του καλού μας ονόματος. Και του δικού σας».
Σύμφωνα με τον Θωμά Σφηκόπουλο, καθηγητή Πληροφορικής και αναπληρωτή πρύτανη στο Παν. Αθηνών, εδώ και χρόνια τμήματα έχουν συστήματα που ελέγχουν τη λογοκλοπή, ωστόσο γενικεύεται η χρήση ενός προγράμματος σε όλα τα ΑΕΙ. Το Turnitin ελέγχει εάν στην εργασία του φοιτητή υπάρχουν αποσπάσματα από τις πηγές που ο ίδιος παρουσιάζει. Επίσης, το λογισμικό μπορεί να ελέγξει εάν μια πρωτότυπη εργασία, που έχει κατατεθεί από έναν φοιτητή, έχει αντιγραφεί από άλλους φοιτητές. Το Turnitin θα αποφαίνεται για το «ποσοστό συνάφειας» κάθε εργασίας με τις επιστημονικές πηγές και ο διδάσκων θα κρίνει εάν έχει υπάρξει αντιγραφή από τον φοιτητή. Για λόγους ασφάλειας (πατεντών/νέων μεθοδολογιών, ανακαλύψεων κ.λπ.), οι διδακτορικές διατριβές θα μπαίνουν στη βάση μόνο αφού έχουν κατατεθεί δημόσια.
Σύνοδος Πρυτάνεων
Χθες συνεδρίασε εκτάκτως η Σύνοδος Πρυτάνεων για το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ καθώς και για το υπό ίδρυση Παν. Δυτικής Αττικής. Στον χώρο των ΤΕΙ επίσης, η Σύγκλητος του ΤΕΙ Αθήνας, μετά τη συνεχιζόμενη κατάληψη των χώρων της κεντρικής διοίκησης και του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας, την κλοπή σφραγίδων και δημοσίων εγγράφων-συμβάσεων έκτακτου προσωπικού, καθώς και τη βιαιοπραγία εις βάρος φοιτητή, εξουσιοδότησε την πρύτανη να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα.