Στην «τακτοποίηση» των οικονομικών στοιχείων που εμφανίζονται στα βιβλία των πελατών τους ώστε αυτοί να πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων αναμένεται να επιδοθούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι λογιστές. Ήδη, έχει αρχίσει το «ξεψάχνισμα» της υπουργικής απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την τελευταία στιγμή του χρόνου (σ.σ αναρτήθηκε το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου).
Από την πρώτη ανάγνωση βέβαια προκύπτει ότι πέραν των προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι (σ.σ μια τουλάχιστον κερδοφόρα χρήση αλλά και τον περιορισμό τα χρέη προς την εφορία να είναι έως και 8 φορές περισσότερα από τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) υπάρχουν και άλλοι «κόφτες» με χαρακτηριστικότερο αυτόν που έχει να κάνει με τον αριθμό των δόσεων.
Οι «120 δόσεις» υπάρχουν μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Στην πράξη θα αποδειχτεί ότι πολύ λίγοι θα έχουν στη διάθεσή τους τόσο μεγάλο αριθμό καθώς εκτός του ότι υπάρχει ελάχιστο ύψος δόσης 50 ευρώ και εκτός του γεγονότος ότι για οφειλές έως 3000 ευρώ η τμηματική καταβολή δεν ξεπερνά τις 36 δόσεις, υπάρχει και ο μαθηματικός τύπος που συνδέει τις δόσεις με τα καθαρά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων. Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση «ζητάει» η κάθε δόση να μην είναι μικρότερη από το 2,75% των κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων. Έτσι:
1. Αν ο οφειλέτης είναι ζημιογόνος δεν θα μπορέσει ποτέ να υπαχθεί στη ρύθμιση ενώ
2. Όσο περισσότερα είναι τα κέρδη του τόσο λιγότερες θα είναι οι δόσεις.
Ενδεικτικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα ενός οφειλέτη που χρωστάει 10.000 ευρώ:
1. Για κέρδη 4000 ευρώ ο οφειλέτης θα μπορεί να πληρώσει σε 90 δόσεις των 110 ευρώ
2. Για κέρδη 8000 ευρώ ο οφειλέτης θα έχει 45 δόσεις των 220 ευρώ
3. Στα 12.000 ευρώ κερδοφορίας οι δόσεις θα είναι 30 των 330 ευρώ ενώ
4. Στις 16.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι μόλις 22 των 440 ευρώ
5. Για κέρδη από 20.000 ευρώ και πάνω, το πραγματικό όφελος ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα είναι μόνο η διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων και του 95% των προστίμων.
Δεδομένου ότι στη ρύθμιση εντάσσονται χρέη έως 20.000 ευρώ (ή έως 50.000 ευρώ μόνο αν οι οφειλές προς το δημόσιο αφορούν στο 85% των συνολικών οφειλών του επαγγελματία) οι πολλές δόσεις θα δοθούν σε αυτούς που έχουν λίγα κέρδη.
Επειδή οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν (άπαξ για κάθε οφειλέτη) από την 1η Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος του χρόνου, η προσπάθεια που θα καταβληθεί θα είναι να «μαγειρευτούν» τα κέρδη του 2017 ώστε και η φορολογική επιβάρυνση του 2018 να περιοριστεί και οι ασφαλιστικές εισφορές να μειωθούν και τα συσσωρευμένα χρέη έως το 2016 να τακτοποιηθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση αφορά σε τρεις κατηγορίες οφειλετών:
1. φυσικών προσώπων με πτωχευτική ικανότητα ή νομικών προσώπων που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συνολικές οφειλές έως 20.000 ευρώ.
2. οφειλετών φυσικών προσώπων με πτωχευτική ικανότητα ή νομικών προσώπων που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με οφειλές προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν το ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) των συνολικών οφειλών τους. Σε αυτή την περίπτωση, το προς ρύθμιση ποσό μπορεί να φτάσει και στις 50.000 ευρώ.
3. Ρυθμίσεις για φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς πτωχευτική ικανότητα.