«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο… χθες. Το Ελληνικό δεν είναι απλώς ένα έργο 7 δισ. ευρώ, είναι ένα εμβληματικό έργο, ένα όραμα. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να επιλύσει τα προβλήματα».
Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας αργά το βράδυ της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, ΛΑΜΔΑ της εταιρείας που είναι επικεφαλής του επενδυτικού οχήματος για την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Απαντώντας σε ερώτημα για τη δυσαρέσκεια που έχει εκφραστεί από την πλευρά των επενδυτών έπειτα από τις αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού ο κ. Αθανασίου τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν πρέπει να μιλάμε για δυσαρέσκεια των επενδυτών ή δυσαρέσκεια χιλιάδων ανέργων που μας στέλνουν βιογραφικά κάθε μέρα. Μόνον τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν η σύμβαση ψηφίστηκε από τη Βουλή, πήραμε 1.500 βιογραφικά και αυτό μέσα σε δύο μέρες…».
Σύμφωνα με τον ίδιο, με την έναρξη της κατασκευής θα απασχοληθούν 10.000 εργαζόμενοι και με την πρόοδο του έργου, σε περίπου μια πενταετία, σταδιακά θα φθάσουν τους 70.000. Οι θέσεις εργασίας θα αφορούν πολλούς κλάδους, ενώ όπως πρόσθεσε, «δεν είναι μόνον οι άνεργοι που επιθυμούν να προχωρήσει το έργο αλλά και δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα πάνε σε άλλο επίπεδο, μεταξύ άλλων, λόγω του 1 εκατ. τουριστών που εκτιμάται ότι θα φέρει η ανάπτυξη, επιπλέον των όσων επισκέπτονται σήμερα την Αθήνα».
Ο επικεφαλής της Lamda σημείωσε ότι το Ελληνικό είναι κάτι περισσότερο από επένδυση, είναι ένα εμβληματικό έργο και συμπλήρωσε ότι επιθυμία των επενδυτών είναι «να δώσουν χρόνο στην Πολιτεία να υπερβεί τα όποια προβλήματα. Δηλώνω με τον πλέον κατηγορηματικό και σαφή τρόπο ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επένδυση όχι αύριο αλλά… χθες. Και αυτό το αποδεικνύουν τα πολλά εκατ. ευρώ που ξοδέψαμε για τις μελέτες κ.λ.π. και εξακολουθούμε να ξοδεύουμε. Είμαστε σε καθημερινή επαφή με τις αρχές για να υλοποιήσουμε το έργο».
Αναφορικά με το επιχείρημα ορισμένων κυβερνητικών στελεχών που προβάλουν την ανάγκη τήρησης της νομιμότητας, προκειμένου να αιτιολογήσουν τις καθυστερήσεις, υπογράμμισε: «Ακολουθούμε πλήρως τη νομιμότητα, ό,τι επικαλούμαστε έως τώρα δεν αποκλίνει στο παραμικρό από τις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει (το 2014 με την προηγούμενη κυβέρνηση και το 2016 με την σημερινή). Οποιαδήποτε ουσιαστική αλλοίωση στο master plan προκαλεί αλλοίωση της σύμβασης. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να διορθώσουμε τις αλλοιώσεις, αυτή η επένδυση πρέπει να προχωρήσει. Θα τοποθετήσει τη χώρα μας στο χάρτη εκεί που τις αξίζει να είναι».
Ο κ. Αθανασίου σημείωσε πως «η βούληση της κυβέρνησης είναι να γίνει η επένδυση, χρειάζεται, όμως, μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Το θέμα είναι ότι μια τέτοια επένδυση πρέπει να συνοδευτεί από πολιτική βούληση που περνά από τα λόγια σε πράξεις», ενώ καταλήγοντας ανέφερε: «Η απάντηση για την καθυστέρηση πρέπει να δοθεί από τους φορείς που την προκαλούν. Οι μέρες είναι κρίσιμες καθώς προετοιμάζεται το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της επένδυσης ώστε να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έγκριση».