Οι έντεκα γονείς από τη Χίο που προσέφυγαν στο ΣτΕ υποστηρίζουν ότι η μοριοδότηση είναι προνομιακή και χαριστική για τους μαθητές της Λέσβου (εκτός αυτών από τη Βρίσα) έναντι των μαθητών της Χίου
Δικαστική διένεξη έχει ξεσπάσει μεταξύ Χίου και Λέσβου για τις περασμένες εισαγωγικές πανελλαδικές εξετάσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, μετά το κτύπημα του εγκέλαδου της 12ης Ιουνίου 2017 στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου.
Υπενθυμίζεται ότι την 12η Ιουνίου 2017 ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η διαδικασία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σημειώθηκε μεταξύ Λέσβου και Χίου ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με καταστροφικές συνέπειες, ενώ ακολούθησαν πολλές μετασεισμικές δονήσεις.
Μια μέρα μετά τον γεγονός αυτό το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αναβολή διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων στα Λύκεια της Λέσβου, Χίου, Οινουσών και Ψαρών. Παράλληλα, με απόφαση του ίδιου υπουργού («καθορισμός ειδικού ποσοστού επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητών και αποφοίτων που υπέβαλαν αίτηση δήλωση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018»), μοριοδοτήθηκαν οι μαθητές των σεισμοπλήκτων περιοχών που έδιναν πανελλαδικές εξετάσεις.
Ειδικότερα, καθορίστηκε ειδικό καθεστώς ποσοστού επιπλέον του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ για τους υποψηφίους των τεσσάρων νησιών (Λέσβου, Χίου, Οινουσών και Ψαρών).
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι υποψήφιοι των εν λόγω σεισμόπληκτων νησιών, διεκδικούν τις επιπλέον θέσεις με βάση τους εξής συντελεστές:
α) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων των νήσων Χίου, Οινουσσών και Ψαρών υπολογίζονται με συντελεστή 1,00.
β) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων της νήσου Λέσβου υπολογίζονται με συντελεστή 1,20.
γ) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων της κοινότητας Βρίσας Πολυχνίτου του Δήμου Λέσβου υπολογίζονται με συντελεστή 1,40.
Με άλλα λόγια, έστω ότι τρεις μαθητές από Χίο, Μυτιλήνη και Βρίσα έχουν φτάσει τα 15.000 μόρια. Και οι τρεις δεν περνάνε στη Σχολή που έχουν ως πρώτη επιλογή γιατί ας υποτεθεί πως αυτή έχει βάση 17.200 μόρια. Με την ποσόστωση του 1,5% ας υποτεθεί ότι η εν λόγω Σχολή δέχεται δύο επιπλέον φοιτητές. Ο μαθητής από τη Χίο θα διεκδικήσει μια θέση με 15.000 (15.000 επί 1) μόρια, αυτός από τη Μυτιλήνη με 18.000 (15.000 επί 1,2) μόρια ενώ αυτός από τη Βρίσα με 21.000 (15.000 επί 1,4) μόρια. Άρα στη Σχολή θα περάσουν ως επιπλέον φοιτητές οι δυο από τη Μυτιλήνη και τη Βρίσα. Για τον μαθητή από τη Χίο η διαδικασία συνεχίζεται με την επόμενη του επιλογή.
Πάντως, η δικαστική διένεξη αφορά τους υποψηφίους μαθητές της Χίου και της Λέσβου και αυτό γιατί προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας 11 γονείς από την Χίο τα παιδιά των οποίων συμμετείχαν στις τελευταίες εισαγωγικές πανελλαδικές εξετάσεις.
Θεωρούν οι γονείς που προσέφυγαν στο ΣτΕ ότι η μοριοδότηση είναι προνομιακή και χαριστική για τους μαθητές της Λέσβου (εκτός αυτών από τη Βρίσα) έναντι των μαθητών της Χίου, κάτι που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση από τις περιστάσεις, ούτε συνδέεται με αξιολογικά κριτήρια. Αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ των μαθητών των δύο νησιών προσκρούει σε συνταγματικές αρχές.
Τέλος, οι γονείς στρέφονται κατά της εν λόγω υπουργικής απόφασης με την οποία μοριοδοτήθηκαν οι μαθητές των τεσσάρων νησιών. Όλοι, υποστηρίζουν ότι είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, ενώ προσκρούεις ευθέως στα άρθρα 4, 5, 16 και 25 του Συντάγματος.