Αναταραχή στην αγορά του γάλακτος φέρνουν οι αλλαγές που επιχειρεί να κάνει κυβέρνηση.
Οι δυο διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Βουλή και αφορούν στην υποχρεωτική πληρωμή εντός 60 ημερών των παραγωγών που διαθέτουν στο εμπόριο νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα –ανάμεσα τους και το γάλα- αλλά και αυτή της υποχρεωτικής αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των προϊόντων προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων γαλακτοβιομήχανων.
Μιλούν για καταστροφική πολιτική σε βάρος των επιχειρήσεων τους, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «οι επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων εφόσον εφαρμοστούν θα είναι καταστροφικές γιατί δημιουργούν υψηλά κόστη στις επιχειρήσεις και αποθαρρύνουν πλήρως την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα που είναι ο μοναδικός δρόμος ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας στη χώρα μας».
Σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων υποστηρίζει ότι ενώ «θα έπρεπε όλοι ανεξαιρέτως οι κρίκοι στην αλυσίδα της παραγωγής, μεταποίησης, διακίνησης και λιανικής πώλησης να πληρώνουν στο 60ήμερο που θεσπίζεται, εξαιρείται σκανδαλωδώς η εμπορική συνδιαλλαγή των παραγωγικών επιχειρήσεων με τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης».
Μάλιστα προειδοποιεί ότι τόσο η νομοθεσία για την εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων όσο και η θέσπιση υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στα παραγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα θα είναι όχι μόνο αναποτελεσματικά αλλά και επικίνδυνα μέτρα για την εγχώρια ανάπτυξη με τον τρόπο που προτείνεται να εφαρμοστούν».
Αναφορικά με το 60ήμερο πληρωμών, οι εκπρόσωποι του συνδέσμου σημειώνουν ότι οι προωθούμενες διατάξεις θα μπορούσαν να βάλλουν τέλος στην ασυδοσία των μακροχρόνιων εμπορικών πιστώσεων, ωστόσο «ο μεροληπτικός τρόπος που εφαρμόζεται», όπως τον χαρακτηρίζουν «είναι αθέμιτος και δημιουργεί τεράστιες διακρίσεις και στρεβλώσεις στο εμπόριο».
Θεωρούν ότι η νομοθετική παρέμβαση που επιχειρεί η κυβέρνηση μετατρέπει τις παραγωγικές επιχειρήσεις «σε πιστωτικά ιδρύματα χωρίς να εισπράττουν κανένα επιτόκιο δανεισμού» , καθώς «θα είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τον παραγωγό σε λιγότερο από 60 μέρες και θα εισπράττουν από την λιανική πώληση την αξία των πωληθέντων προϊόντων ακόμα και σε 9 μήνες». Όσο για την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος και πάλι υπογραμμίζουν ότι τους δημιουργεί υπερβολικό κόστος την ίδια στιγμή που εξαιρεί τα εισαγόμενα προϊόντα.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι στην περίπτωση που ο έμπορος δεν πληρώσει τον παραγωγό εντός 60 ημερών απειλείται με πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου και στην περίπτωση που ο παραγωγός δεν διαβιβάσει ηλεκτρονικά τα απαραίτητα παραστατικά απειλείται με πρόστιμο ίσο με το 5% της αξίας του τιμολογίου.
Το μοντέλο αυτό της νομοθέτησης ακολουθείται από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία) και όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου στόχος της είναι «να αποκαταστήσει τη δίκαιη ισορροπία μεταξύ παραγωγών και εμπόρων, εξαλείφοντας φαινόμενα της αδικαιολόγητης και προδήλως καταχρηστικής επιβολής όρων που ευνοούν το φαινόμενο των πολύμηνων καθυστερήσεων».
Σημειώνεται, δε, χαρακτηριστικά ότι «η αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση εξόφλησης του παραγωγού και των μικρών και μεσαίων μεταποιητών καταλήγει στην έμμεση χρηματοδότηση των χονδρεμπόρων και των αλυσίδων καταστημάτων λιανικής πώλησης, οι οποίοι επωφελούμενοι της αυξημένης διαπραγματευτικής τους δύναμης, χρησιμοποιούν τα παρακρατούμενα χρηματικά ποσά για την εύκολη χρηματοδότηση δικών τους δραστηριοτήτων».
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το γάλα
Θέματα που αφορούν την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και το κρέας ρυθμίζονται στο κεφάλαιο Β’ του σχεδίου νόμου με τίτλο «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση του εν λόγω σχεδίου νόμου αναφέρονται σχετικά τα εξής:
Στο κεφάλαιο Β’ του προτεινόμενου σχεδίου νόμου ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης για το γάλα, ως συστατικό στα γαλακτοκομικά προϊόντα και για το κρέας. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση εθνικής νομοθέτησης για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα διαβιβάστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2016 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαβούλευση με τα κράτη μέλη η οποία ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2016 χωρίς κάποια παρατήρηση ή σχόλιο από άλλο κράτος μέλος ή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνεπώς το Υπουργείο προχωρεί με την κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου στη διαμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας για την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα προσυσκευασμένα ή μη των άρθρων 80-84 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών συμπεριλαμβανομένων των ζυμωμένων γαλάτων όπως το ξυνόγαλα, κεφίρ, αριάνι, κουμίς, που αναφέρονται στο Παράρτημα II.
Η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνει τα εξής:
«Χώρα αρμέγματος: το όνομα της χώρας όπου έγινε το άρμεγμα του γάλακτος»
«Χώρα επεξεργασίας: το όνομα της χώρας όπου έγινε η επεξεργασία του γάλακτος»
«Χώρα συσκευασίας: το όνομα της χώρας όπου έγινε η συσκευασία του προϊόντος»