Η θάλασσα βάφτηκε μαύρη σε ένα μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου της Αττικής που βρέχεται από τον Σαρωνικό.

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον άνθρωπο αυτή η θαλάσσια ρύπανση, οι επιστήμονες ξεκινούν με την επισήμανση ότι αυτές σχετίζονται καταρχήν από το πόσο επηρεάζεται η ψυχολογία των κατοίκων στις πληγείσες από την πετρελαιοκηλίδα περιοχές.

Πώς γίνεται αυτό; Η θάλασσα που αντικρύζουν δεν είναι πια ίδια. Και μόνο η αλλαγή στην εικόνα της, τους επηρεάζει.

Για πολλούς, το κολύμπι ή η βόλτα στην παραλία ήταν μια ανέξοδη διέξοδος από την καθημερινότητα και τώρα ούτε αυτό δεν μπορούν να έχουν.

Πάμε τώρα να δούμε πώς επηρεάζει οργανικά τον άνθρωπο.

Αναπνευστικά προβλήματα

Από τις χημικές αντιδράσεις του πετρελαίου που έχει φτάσει στις ακτές, εκλύονται διάφορα αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα και ΧΑΠ, μπορεί να επιβαρυνθούν.

«Επηρεάζεται τόσο η σύσταση και η ποιότητα του νερού της περιοχής όσο και εν μέρει η ατμόσφαιρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που μένουν σε αυτές τις περιοχές μπορεί να έχουν κάποια όχληση από την παραγωγή κάποιων αερίων. Άνθρωποι ευάλωτοι, κυρίως της τρίτης ηλικίας μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα» λέει στο CNN Greece, ο Στέφανος Νταϊλιάνης, Επίκουρος Καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών.

Τα συμπτώματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι έντονα σε όσους περπατήσουν κοντά στην ακτογραμμή.

Τώρα, στο πόσο μακριά μπορούν να «ταξιδέψουν» αυτά τα αέρια, δεν μπορεί να απαντήσει κανείς με σιγουρά καθώς εξαρτάται από τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή.

Διατροφική Αλυσίδα

Η εξάπλωση των πετρελαιοειδών όμως δεν θα δημιουργήσει προβλήματα μόνο στην υγεία των κατοίκων στις περιοχές που έχουν μολυνθεί. Κίνδυνο διατρέχει όλη κοινότητα καθώς μέσω των αλιευμάτων μπορούν να φτάσουν τοξικές ουσίες στα πιάτα μας.

Για να μην συμβεί αυτό οι αλιείς δεν θα πρέπει να ψαρέψουν στην ευρύτερη περιοχή από μερικούς μήνες ίσως και χρόνια, επισημαίνει ο Επίκουρος Καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών:

«Όλα τα αλιεύματα τα οποία μπορούν να έρθουν σε επαφή με τέτοιου είδους πετρελαϊκά κλάσματα – είτε ελαφριά είτε βαριά – υπάρχει πιθανότητα να βιοσυσσωρευτούν στους οργανισμούς, για παράδειγμα στα ψάρια. Αυτή η συσσώρευση συνήθως περιλαμβάνει υδρογονάνθρακες, κατά κύριο λόγο τους κορεσμένους και τους αρωματικούς. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες που δείχνουν ότι τέτοιου είδους υδρογονάνθρακες, όπως είναι η βενζίνη, καθώς και διάφορες φαινόλες που μπορεί να υπάρχουν σε αυτά κλάσματα που θα καταποθούν από τα ψάρια, να περάσουν στον άνθρωπο και να προκαλέσουν διάφορα είδη τοξικότητας».

Λουόμενοι

Η σοβαρότητα της θαλάσσιας μόλυνσης είναι συνάρτηση όχι μόνο της έκτασης αλλά και του είδους του πετρελαίου.

Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να γίνει καθαρισμός σε βάθος όλων των παράκτιων περιοχών που έχουν πληγεί.

«Από την στιγμή που η πετρελαιοκηλίδα θα φτάσει σε μια ακτή, το πιο πιθανό είναι να υποστούν τα βαριά σφαιρίδια του πετρελαίου μια καταβύθιση. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλες ποσότητες θα υπάρχουν μέσα στα ιζήματα των παράκτιων περιοχών και ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα, μπορεί εποχιακά να επιστρέφουν στο υδάτινο περιβάλλον, εκεί δηλαδή που κάνουν μπάνιο οι λουόμενοι. Άρα για χρονικό διάστημα μερικών ετών αυτές οι περιοχές που έχουν υποστεί αυτού του είδους την ρύπανση θα είναι ακατάλληλες για κολύμβηση» τονίζει ο κύριος Νταϊλιάνης.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση δεν γίνει βαθύς καθαρισμός και παραμείνουν βαριά σφαιρίδια του πετρελαίου στα ιζήματα;

«Με τον καιρό, πετρέλαιο και νερό θα γίνουν ένα. Επίσης θα υποστούν μια βιοχημική αποικοδόμηση με αποτέλεσμα να έχουμε μια συνεχόμενη διεργασία σε αυτές τις περιοχές. Ακόμη και να φαίνεται καθαρή μια περιοχή δεν μας εγγυάται κανείς ότι δεν θα εμφανιστούν με το πέρας του χρόνου, ακόμη και ετών, τέτοια κλάσματα πετρελαίου» εξηγεί στο CNN Greece o Επίκουρος Καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να μην κάνουν καμιά απερισκεψία και βουτήξουν στα νερά του Σαρωνικού καθώς όταν υπάρχει μια τόσο εκτεταμένη μόλυνση οι λουόμενοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν από προβλήματα στους οφθαλμούς, δερματολογικά μέχρι επιδείνωση χρονίων παθήσεων.

«Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που πάσχει από κάποια μορφή αναιμίας θα ήταν ρίσκο να κολυμπήσει σε τέτοια νερά διότι μπορεί να γίνουν πιο έντονα τα συμπτώματα της ασθενείας του. Οι υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στο πετρέλαιο έχουν την ικανότητα να προκαλούν διάφορες μεταλλάξεις και να καταστρέφουν ιστούς. Άρα οποιαδήποτε επαφή ή κατάποση νερού θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για ορισμένα όργανα» επισημαίνει ο κύριος Στέφανος Νταϊλιάνης.