Στον έλεγχο έκδοσης αποδείξεων, ο μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει δώσει «ρέστα». Περισσότεροι από 12.000 έλεγχοι είχαν ολοκληρωθεί στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου.
Στους ελέγχους μεγάλων επιχειρήσεων και φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, οι έλεγχοι κινούνται με σαφώς πιο αργούς ρυθμούς, αναδεικνύοντας δυσκολίες, υποστελέχωση και σε ορισμένες φορές χαοτικές καταστάσεις με τη διαρκή αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας τα τελευταία πολλά χρόνια, όπως και ζητήματα παραγραφών.
Ενδεικτικό είναι ότι το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων κατάφερε να ολοκληρώσει μόλις 3 πλήρεις ελέγχους τον Ιούλιο. Ακόμα και όταν οι έλεγχοι ολοκληρωθούν όμως, η είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων παραμένει αχίλλειος πτέρνα όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Η εισπραξιμότητα κινείται στην περιοχή ανάμεσα στο 10% και το 20% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι αποκαλυπτικά. Δείχνουν ότι στο διάστημα Ιανουαρίου -Ιουλίου:
– Το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου με αρμοδιότητα μεταξύ άλλων τις υποθέσεις εμβασμάτων, offshore εταιρειών και φορολογούμενων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, είχε ανοιχτούς φακέλους στο τέλος Ιουλίου για 4.811 υποθέσεις. Οι ελεγκτές κατάφεραν μέσα σε επτά μήνες να ολοκληρώσουν τον έλεγχο σε 252 υποθέσεις, εκ των οποίων οι επτά είναι «φρέσκες» , της τελευταίας πενταετίας. Τα πρόστιμα και οι φόροι που βεβαιώθηκαν μετά τον έλεγχο των συγκεκριμένων υποθέσεων ανήλθαν σε 146,36 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν μόλις 30,64 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 20,94%.
– Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων στο επτάμηνο έχει ξεκινήσει ελέγχους σε 1.201 υποθέσεις και μέχρι το τέλος Ιουλίου είχε ολοκληρώσει τον έλεγχο σε 268 υποθέσεις (το 22,3% των υποθέσεων) βεβαιώνοντας φόρους και πρόστιμα 624,15 εκατ. ευρώ. Στο ταμείο μπήκαν μόλις 68,46 εκατ. ευρώ ή το 9,37%, πολύ κάτω από το στόχο που έχει τεθεί.
Στις εφορίες, η κατάσταση εμφανίζεται σαφώς διαφορετική. Περισσότεροι από 10.000 έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί (εκ των οποίων οι 7.293 είναι φρέσκες υποθέσεις) ενώ από κοινού με τα ελεγκτικά κέντρα έχουν ολοκληρωθεί 12.062 μερικοί έλεγχοι.
Τα στοιχεία δείχνουν παράλληλα ότι στο ίδιο διάστημα, αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κινδυνεύουν να βρεθούν 941 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου να οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 1,671 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.
Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.