Το θέμα “της πρωτοφανούς δυσλειτουργίας της διαδικασίας νέων αποσπάσεων και παρατάσεων αποσπάσεων των εκπαιδευτικών στα του για το σχολικό έτος 2017-18” φέρνει στη βουλή με ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

Την ερώτηση συνυπογράφουν η Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας κ. Νίκη Κεραμέως και οι αν. Τομεάρχες του τομέα Παιδείας, βουλευτές Αργολίδας και Καστοριάς, κκ. Ιωάννης Ανδριανός και Μαρία Αντωνίου.
«Το ότι οι άνθρωποι που διαχειρίζονται της τύχες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης ζουν στη δική τους πραγματικότητα, το ξέρουν πλέον όλοι οι ομοεθνείς μας μαθητές, γονείς και οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο εξωτερικό.

 

Γνωρίζουν, ακόμα, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διακατέχεται από αναβλητικότητα και ιδεοληψία προτιμώντας να κωλυσιεργεί από το να παραδεχθεί τις αυταπάτες της και την κυβερνητική της ανεπάρκεια», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

 

Ιδιαίτερα έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα του εξωτερικού όσο και στην ελληνική διασπορά εν γένει, η πρωτοφανής δυσλειτουργία της διαδικασίας νέων αποσπάσεων και παρατάσεων αποσπάσεων των εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού για το σχολικό έτος 2017-18.

 

Συγκεκριμένα, όπως έχουμε έγκαιρα προειδοποιήσει με ερώτησή μας, η νέα υπουργική απόφαση (Φ821/85747/Η2/1888-31.05.2017) που καθορίζει τη διαδικασία αποσπάσεων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, με τις διατάξεις που εισάγει, οδηγεί στην αποψίλωση των σχολείων του εξωτερικού από έμπειρους εκπαιδευτικούς και σε πρωτοφανή μαρασμό την εκπαίδευση των ομογενών μαθητών.

 

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί έκδηλη αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα και στον ελληνισμό της διασποράς, όπως καταγγέλλουν με επιστολές τους τόσο ο Σύλλογος Γονέων του Ελληνικού Λυκείου του Μονάχου όσο και το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας «δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τους οριστικούς αξιολογικούς πίνακες των προς απόσπαση εκπαιδευτικών, ενώ τα σχολεία του εξωτερικού υποδέχονται ήδη τους μαθητές σε άδειες αίθουσες, δημιουργώντας την αίσθηση της διάλυσης και της έλλειψης προγραμματισμού αναστατώνοντας γονείς και μαθητές, οι οποίοι ήδη βλέπουν να χάνονται δεκάδες διδακτικές ώρες»

 

Ο παραλογισμός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι στην εμμονική στάση που κρατά στο θέμα των παρατάσεων απόσπασης των εκπαιδευτικών που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό, αφού όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, « το σχολικό έτος στην περιοχή του Ντύσσελντορφ ξεκινά στις 30 Αυγούστου ενώ οι αποσπάσεις των εν λόγω εκπαιδευτικών λήγουν τυπικά στις 31 του ίδιου μήνα και στην περίπτωση που οι παρατάσεις δεν υπογραφούν τις επόμενες ημέρες θα πρέπει οι συνάδελφοι να αναλάβουν υπηρεσία στη Γερμανία, δύο ημέρες αργότερα να γυρίσουν στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν στη Γερμανία μετά την υπογραφή της παράτασης…»
Τέλος, φανερή είναι επίσης η αίσθηση αυθαιρεσίας απέναντι στους εκπαιδευτικούς από το γεγονός ότι, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβαρύνει αναίτια τον οικονομικό προϋπολογισμό με επιμίσθια, βάζοντας «μαχαίρι» στα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, εντούτοις, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, «χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς επαρκή δικαιολογία τα χρήματα δεν πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των συνάδελφων για την πληρωμή του επιμισθίου του Ιουνίου».
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες νέων αποσπάσεων και παρατάσεων αποσπάσεων, προκειμένου να στελεχωθούν τα σχολεία σύμφωνα με και με τις επιστολές τόσο του συλλόγου γονέων του Λυκείου Μονάχου, όσο και του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας;

 

2. Προτίθεστε, τελικά, εφόσον συνεχιστεί η εικόνα δυσλειτουργίας των σχολικών μονάδων, με πρωτοφανή έλλειψη εκπαιδευτικών, όπως αναφέρεται και στις προαναφερθείσες επιστολές, να επαναφέρετε σε ισχύ πάγια διάταξη προηγούμενων νομοθετημάτων για τη διαδικασία αποσπάσεων των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, βάσει της οποίας, «οι εκπαιδευτικοί κατατάσσονται σε δύο (2) πίνακες επιλογής, Α χωρίς επιμίσθιο και Β με επιμίσθιο, κατά χώρα, γλώσσα και κλάδο, με βάση τον συνολικό αριθμό μορίων που συγκεντρώνουν. Η επιλογή από τον πίνακα Β (απόσπαση με επιμίσθιο) πραγματοποιείται μετά από εξάντληση του πίνακα Α (απόσπαση χωρίς επιμίσθιο)» συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην εξοικονόμηση πόρων και την επαρκή στελέχωση των σχολικών μονάδων όλων των τύπων του εξωτερικού;