Από δρόμους στο χείλος του γκρεμού στο Πακιστάν, μέχρι και αυτοκινητόδρομους που φημίζονται για τις επιδρομές από ληστές στο Μεξικό, ένας διαδραστικός χάρτης αξιολογεί τις διαδρομές και τα θανατηφόρα δυστυχήματα που συμβαίνουν σε κάθε χώρα προκειμένου να αναδείξει τους κινδύνους της οδήγησης.

Ο δρόμος North Yungas στη Βολιβία θεωρείται η πιο επικίνδυνη διαδρομή στον κόσμο και έχει επάξια κερδίσει το παρατσούκλι του «δρόμου – θανάτου».

Φυσικά, μεταξύ των 22 χειρότερων δρόμων, που οδηγούν στην κόλαση, όπως γράφει η Daily Mail, περιλαμβάνεται και μια ελληνική διαδρομή από τα χωριά Πατιόπουλο στο Περδικάκι της Αιτωλοακαρνανίας.
Βέβαια, η πιο επικίνδυνη διαδρομή στον κόσμο θεωρείται ο δρόμος North Yungas στη Βολιβία και επάξια έχει κερδίσει το παρατσούκλι του «δρόμου- θανάτου».

Ο δρόμος μήκους 64 χιλιομέτρων τον οποίο μπορεί να διασχίσει μόνο ένα αυτοκίνητο ελίσσεται στο χείλος του γκρεμού ενώ δεν υπάρχουν μπάρες για την προστασία των οδηγών από μια θανατηφόρα πτώση.

Ο διαδραστικός χάρτης, από την εταιρεία Driving Experience με έδρα το Hertfordshire, βασίζεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 2013 για την οδική ασφάλεια καθώς και σε άλλα δεδομένα.

Κάθε δρόμος βαθμολογείται σύμφωνα με τον «παράγοντα φόβο» με το North Yungas της Βολιβίας να σκοράρει 10/10, ενώ ο γραφικός δρόμος Fairy Meadows στο Πακιστάν, να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, εξαιτίας του «ύπουλου μεγάλου υψόμετρου, της αστάθειας και του στενού ορεινού δρόμου».
Παράγοντες όπως το υψόμετρο, τα μέτρα ασφαλείας συμπεριλαμβανομένων των μπαρών ασφαλείας, οι τοπικές τεχνικές οδήγησης, η κατάσταση των οχημάτων, το οδόστρωμα, ο ετήσιος αριθμός θανάτων από τροχαία δυστυχήματα ανά χώρα αλλά και οι καιρικές συνθήκες, αποτελούν στοιχεία που ελήφθησαν υπόψη κατά τη δημιουργία του χάρτη.
Οι χρήστες μπορούν να κάνουν κλικ επάνω στα κόκκινα σημεία στίξης του χάρτη για να εξερευνήσουν διαφορετικές θανατηφόρες διαδρομές, ενώ υπάρχουν στοιχεία για τους οδικούς κανόνες κάθε χώρας και τρομακτικά στατιστικά στοιχεία.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η διαδρομή Πατιόπουλο Πεδικάκη, καταλαμβάνει την 22η θέση. Πρόκειται για μια απότομη ανάβαση ή κατάβαση, με ελάχιστη πρόσφυση, λόγω της επιφάνειας που είναι γεμάτη με χαλίκια και με τεράστιες λακκούβες. Σύμφωνα με το κείμενο του διαδραστικού χάρτη, εκτός από τους προφανείς κινδύνους των οδικών συνθηκών, δεν υπάρχουν μπάρες για να σταματήσουν την κατακόρυφη πτώση στο γκρεμό των κουρασμένων ταξιδιωτών.

Ο ελληνικός «δρόμος του θανάτου» βαθμολογήθηκε με 6/10 στο Fear Factor και περιγράφεται ως ένας δρόμος με «ελάχιστη πρόσφυση εξαιτίας χαλαρού οδοστρώματος» και «τεράστιες λακκούβες». Ο ίδιος ελληνικός δρόμος είχε πάρει θέση ανάμεσα στους 10 πιο επικίνδυνους δρόμους και στον κατάλογο του διεθνούς Οργανισμού Για Ασφαλές Ταξίδι.
Ο δρόμος είναι γεμάτος με τα πάντα, από πεζούς και ζώα σε φορτηγά, μέχρι λεωφορεία και αυτοκίνητα. Χωρίς καμία σήμανση, δεν μπορεί να κρίνει κανείς την απόσταση από το γκρεμό. Παρόλο που μια πτώση υπό το φως της ημέρας είναι αρκετά πιθανή, το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο το βράδυ που συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα. Σίγουρα δεν είναι ένας δρόμος για καρδιοπαθείς, αναφέρει το σχόλιο του χάρτη.

ΕΘΝΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025