Δελτίο Τύπου
Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στη Ρουμανία
Στο Βουκουρέστι βρέθηκε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μετά από πρόσκληση του Ρουμάνου ομολόγου του που απεδέχθη, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συνέδριο που διοργανώνει η Ρουμανική Κυβέρνηση με τίτλο: “KeepingYoungPeopleinEmployment, Educationand/orTraining: Commonchallenges – SharedSolutions”.
Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Κοινοβουλίου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός, κ. VictorPonda, η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ε.Ε., κα Ανδρούλα Βασιλείου, oΥπουργός Παιδείας της Γείτονος, κ. Remus Pricopie. Ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους συνέργειες, που αφορούν στο θέμα του συνεδρίου, αλλά και σε άλλους τομείς.
Ο Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε στην ομιλία του, κατά την έναρξη του Συνεδρίου:
«Ο όρος ΝΕΕΤ “not in Education, Employment, or Training” έχει ενταχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του δυσανάλογου αντίκτυπου που έχει προκαλέσει η ύφεση στους νέους ανθρώπους. Το ποσοστό των ΝΕΕΤ στην Ε.Ε. υπολογίζεται περίπου στο 13% της ηλικιακής ομάδας 15 έως 24, ωστόσο στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 17%.
Οι ρίζες ύπαρξης των ΝΕΕΤ είναι εύκολα αναγνωρίσιμες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται κοινά προβλήματα που χαρακτηρίζουν σχεδόν κάθε εκπαιδευτικό σύστημα όπως: χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο, φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, σχολική διαρροή, χαμηλές επιδόσεις, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο γονέων και χαμηλού επιπέδου ή ακόμη κι έλλειψη γονικής υποστήριξης. Πρέπει να αναγνωρίσουμε, όμως, ότι το πρόβλημα των ΝΕΕΤ, είναι διαρθρωτικό και μακροχρόνιο και όχι συνέπεια της ύφεσης».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε: «Είναι επιτακτική ανάγκη, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κοινωνικό-οικονομικού υπόβαθρου, εθνικότητας ή αδυναμίας, όλοι οι νέοι άνθρωποι να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις, τα προσόντα και τις ικανότητες που χρειάζονται, προκειμένου να πετύχουν στην αγορά εργασίας.
Ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης και υψηλής ανεργίας, είναι ανάγκη να σταθούμε πρωταρχικά στον πολύτιμο ρόλο της εκπαίδευσης για την προώθηση της εργασίας και την ανάπτυξη. Πρέπει να δράσουμε άμεσα, διότι διατρέχουμε τον κίνδυνο να χαθεί μια γενιά νέων ανθρώπων που στερούνται ευκαιριών για εργασία και προσωπική ανάπτυξη».
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.