Κατά 24.057 αυξήθηκαν τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο οι κατασχέσεις από το υπουργείο Οικονομικών για χρέη στην εφορία, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 1.000 κατασχέσεις για κάθε εργάσιμη ημέρα, με το σύνολο να φτάνει τις 930.160 από 906.101 που ήταν στο τέλος Απριλίου.
Ο αριθμός των κατασχέσεων αντιστοιχεί στο 57,42% του συνόλου των 1.619.875 φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία πάνω από 500 ευρώ και για τους οποίους συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για την επιβολή αναγκαστικών μέτρων.
Συνολικά οφειλές στην εφορία συνεχίζουν να έχουν περίπου δύο στους τρεις, δηλαδή 3.881.795 από τους 6.112.005 φορολογούμενους, και αυτό πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που αναμένεται να φέρουν εκκαθαριστικά φόρου αυξημένα από 20 μέχρι και 33% λόγω των φορολογικών μέτρων του 2016.
Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο έφτασε στο τέλος Μαΐου τα 95,187 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένο κατά 401 εκατ. ευρώ έναντι των 94,786 δισ. ευρώ που ήταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων στο τέλος του Απριλίου.
Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν σε ένα μήνα κατά 717 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στο τέλος Μαΐου τα 4,786 δισ. ευρώ από 4,038 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν από λίγη ώρα η ΑΑΔΕ και ενώ μέχρι και το τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, τα ποσοστά συμμόρφωσης, δηλαδή πληρωμών, έναντι βεβαιωμένου φόρου είναι ακόμη χαμηλά.
Με βάση τα στοιχεία του Μαΐου, το ποσοστό συμμόρφωσης στις πληρωμές φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων φτάνει το 47,15% έναντι 52,03% για τον Απρίλιο, ενώ το ποσοστό συμμόρφωσης για τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή για τις επιχειρήσεις, είναι σαφώς υψηλότερο, φτάνοντας το 87,38% στο τέλος Μαΐου από 60,2% που ήταν τον Απρίλιο.
Τέλος, σχετικά υψηλό είναι και το ποσοστό συμμόρφωσης για την απόδοση βεβαιωμένου ΦΠΑ που έφτασε τα 86,59% στο τέλος Μαΐου από 86,10% τον Απρίλιο.
Σε ό,τι αφορά τη διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής φόρου, οι ρυθμοί, αν και έχουν βελτιωθεί ως ένα βαθμό, παραμένουν αργοί, τουλάχιστον για υποθέσεις που έχουν μεγάλη επιστροφή φόρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι και το τέλος Μαΐου έχουν διεκπεραιωθεί σε χρόνο μικρότερο των 90 ημερών 4.278 αιτήσεις επιστροφών φόρου και έχουν επιστραφεί περίπου 177 εκατ. ευρώ σε φόρους.
Αντίθετα, σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών βρίσκονται 3.365 υποθέσεις αιτημάτων για επιστροφές φόρων. όπου όμως ο φόρος που θα πρέπει να επιστραφεί φτάνει τα 526,26 εκατ. ευρώ.
Η δραστηριότητα της ΑΑΔΕ στρέφεται από εδώ και πέρα και στους ελέγχους σε τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου κατά τους μήνες της τουριστικής περιόδου καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Στην κατεύθυνση αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή έχει επιστρατεύσει και προσωπικό από τις ΔΟΥ της ηπειρωτικής Ελλάδας για να κάνουν συνεχείς ελέγχους σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές.
Ο στόχος είναι να περιοριστεί -όσο είναι αυτό δυνατό- η έκταση της φοροδιαφυγής που εντοπίζεται κυρίως στη μη έκδοση ή την έκδοση ανακριβών αποδείξεων με ποσοστό παραβατικότητας που φτάνει ή ξεπερνά το 50% στους ελέγχους που γίνονται από τα όργανα του υπουργείου Οικονομικών.