Τη θέση του Ποταμιού ότι η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση ήταν αδικαιολόγητη και ταυτόχρονα κοστίζει στη χώρα, διατύπωσε στον πρωθυπουργό ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο κ.Θεοδωράκης ήταν ο πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς που πέρασαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για να να τον ενημερώσει σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ενώ εξερχόμενος του Μαξίμου, ο κ.Θεοδωράκης μεταξύ άλλων είπε ότι επανέλαβε στον πρωθυπουργό τη θέση του Ποταμιού ότι η διαπραγμάτευση καθυστέρηση αδικαιολόγητα και αυτό κοστίζει. Παράλληλα, ο κ.Θεοδωράκης έθεσε στον κ.Τσίπρα τις σοβαρές αντιρρήσεις του Ποταμιού για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ορισμένες από αυτές αποτελούν επιστροφή στο παρελθόν.
Ειδικότερα, το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ.Θεοδωράκη έχει ως εξής:
«Ο κ. Τσίπρας με ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Eurogroup -τη δική του οπτική για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση- και με ενημέρωσε για την υπόθεση του Κυπριακού. Εγώ του εξέθεσα τις γνωστές μας απόψεις. Του είπα ότι καθυστερήσαμε ανεπίτρεπτα στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης με αποτέλεσμα να χάνει έδαφος η πραγματική οικονομία και η ανάπτυξη και να χρειαζόμαστε κάθε μήνα περισσότερα δανεικά. Σε ότι αφορά το Κυπριακό, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη. Οι ευθύνες των Τούρκων είναι δεδομένες, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ακραίους εθνικιστικούς κύκλους, που υπάρχουν στον πολιτικό ορίζοντα και της δικής μας χώρας, να σαμποτάρουν για άλλη μια φορά την επίλυση του Κυπριακού. Τέλος, επεσήμανα στον κ. Τσίπρα ότι μια χώρα που θέλει να βρει τον ευρωπαϊκό της βηματισμό, πρέπει να προσέξει πάρα πολύ τι κάνει στο θέμα της παιδείας. Φοβάμαι ότι οι τελευταίες αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας αποκόπτουν τα ελληνικά πανεπιστήμια από την ευρωπαϊκή τους προοπτική και αυτό θα είναι κάτι οδυνηρό. Ζήτησα, λοιπόν, να ξαναδεί και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Παιδείας το θέμα των αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση: να μη γυρίσουμε πίσω, αλλά να φύγουμε μπροστά».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με το ζήτημα της καθυστέρησης, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι: «Προφανώς ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι έπρεπε να κερδίσει αυτό το χρόνο για να πάρει αυτό το αποτέλεσμα. Είναι το μεγάλο σημείο διαφωνίας μας. Εμείς θεωρούμε ότι όλα αυτά έπρεπε να είχαν τελειώσει πολύ νωρίτερα και αν είχαν τελειώσει πολύ νωρίτερα, οι θυσίες του ελληνικού λαού θα είχαν πιάσει και λίγο τόπο. Γιατί αυτούς τους μήνες της καθυστέρησης χάσαμε πάρα πολλά. Χάσαμε θέσεις εργασίας, χάσαμε ένα μικρό βηματισμό που είχαμε βρει στην ανάπτυξη και κάθε φορά γυρνάμε στο σημείο εκκίνησης. Είναι η μεγάλη μας διαφορά από τις άλλες χώρες. Οι άλλες χώρες κάνουν αξιολογήσεις σε τρεις μήνες, εμείς χρειαζόμαστε πάντα κάποια χρόνια».
Τέλος, ερωτώμενος για την υπόθεση Καμμένου, που φέρεται να εμπλέκεται σε συνομιλίες με ισοβίτες, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση πάνω στο θέμα, ενώ υπογράμμισε ότι: «Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Θεωρούμε ότι ο κ. Καμμένος δημιουργεί προβλήματα, όχι στην κυβέρνηση – αυτό είναι πολύ δευτερεύον – αλλά στη χώρα. Κάνει απρόβλεπτες παρεμβάσεις. Είναι ανησυχητικό για έναν Υπουργό Αμύνης καθώς διαχειρίζεται ένα πολύ ευαίσθητο πόστο. Θα πρέπει με κάθε τρόπο ο κ. Τσίπρας να ελέγξει τον απρόβλεπτο κ. Καμμένο. Δε θέλω να πω παραπάνω».
Kατά τη διάρκεια της σύντομης συζήτησης που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν ξεκινήσει η κατ΄ιδίαν συνάντηση, ο Πρωθυπουργός ευχήθηκε στον Σταύρο Θεοδωράκη «σιδερένιος» και καλή ανάρρωση, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως το Κυπριακό και το χρέος. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, από την πλευρά του τον ευχαρίστησε για τις ευχές του και υπογράμμισε ότι για την επίλυση του Κυπριακού είναι απαραίτητη η πλήρης απομόνωση των συντηρητικών εθνικιστών της χώρας που δε θέλουν να βρεθεί μια πραγματική λύση. «Οι ευθύνες των Τούρκων είναι δεδομένες. Σημασία έχει να ελέγξουμε όμως και τους «δικούς μας» που θέλουν να σαμποτάρουν μια λύση. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να έχει τη στήριξή μας, όπως έχουμε πει ξανά στο παρελθόν» σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε εκφράζοντας την ελπίδα του ότι όλα τα κόμματα θα στηρίξουν τον Κύπριο Πρόεδρο .
Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευαν ο πρέσβης ε.τ., σύμβουλος του επικεφαλής σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Γιώργος Κακλίκης, η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων Οντίν Λιναρδάτου, η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του Ποταμιού Λίνα Παπαδάκη και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Δημήτρης Τσιόδρας.