Τα ελληνικά πανεπιστήμια «πληρώνουν» τις κρατικές αδυναμίες και πολιτικές. Κανένα πανεπιστήμιο της χώρας μας δεν συγκαταλέγεται στα κορυφαία 400 του κόσμου, παρότι η απήχηση του επιστημονικού έργου των Ελλήνων πανεπιστημιακών είναι σημαντική. Πρώτο ελληνικό ίδρυμα είναι το ΕΜΠ ενώ κορυφαίο διεθνώς είναι το MIT, το οποίο κατέχει την πρώτη θέση για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν το Stanford και το Harvard.
Ειδικότερα, στη διεθνή κατάταξη QS World University Rankings (QS) στην οποία κατατάσσονται τα 959 κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κανένα ελληνικό ΑΕΙ δεν καταφέρνει να βελτιώσει τη θέση του. Επιπλέον, κανένα ΑΕΙ της χώρας μας δεν συγκαταλέγεται στα κορυφαία 400. Μάλιστα, τα ελληνικά πανεπιστήμια είτε μένουν στάσιμα ή υποχωρούν στην κατάταξη. Το ΕΜΠ σημειώνει πτώση και από την 395η θέση βρίσκεται φέτος στη κατηγορία 401-410. Πτώση έχει σημειώσει και το ΑΠΘ (ήταν στη δεκάδα 491-500 και υποχώρησε στην ομάδα 501-550), στάσιμα παραμένουν το Παν. Αθηνών και το Παν. Κρήτης (και τα δύο βρίσκονται στην πενηντάδα 651-700), ενώ υποχωρούν το Παν. Πατρών (από την ομάδα 651-700 στην 701-750) και το Οικονομικό Παν. Αθηνών (από την εκατοντάδα 701-800 στην ομάδα 801-1.000).
Ολα τα ελληνικά πανεπιστήμια λαμβάνουν χειρότερη βαθμολογία για τη μέτρηση του δείκτη φοιτητών προς μέλη ΔΕΠ. Αυτή η μέτρηση αξιολογεί το επίπεδο των πόρων που ένα πανεπιστήμιο είναι σε θέση να αφιερώσει στη διδασκαλία.
Μελανό σημείο είναι ότι τα ΑΕΙ της Ελλάδας σημειώνουν πτώση στους δείκτες της φήμης των ακαδημαϊκών ενώ λαμβάνουν χαμηλότερη βαθμολογία στην έρευνα που μετράει τη γνώμη των εργοδοτών. Αυτή η μέτρηση αξιολογεί τον βαθμό που οι εργοδότες δίνουν στους Ελληνες πτυχιούχους. Πανεπιστημιακοί αποδίδουν την κακή επίδοση και στην έλλειψη προβολής του έργου των ελληνικών ΑΕΙ. Στον λόγο αυτό άλλωστε αποδίδεται το ότι, στην τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Ελλάδα βρέθηκε στην 108η θέση, κάτω από χώρες όπως η Ρουάντα, η Ουγκάντα και η Ζιμπάμπουε.
Από την άλλη, η φετινή έκδοση δείχνει ότι τα ελληνικά ΑΕΙ συνεχίζουν να παράγουν σημαντική έρευνα, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών ανά επιστημονικό έργο (μετράει τον αντίκτυπο και την αναγνωρισιμότητα της έρευνας ενός ΑΕΙ), το ΕΜΠ βρίσκεται στα κορυφαία 150, στην 136η θέση. Πρόκειται για σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Επίσης, τα Πανεπιστήμια Πατρών και Κρήτης κατατάσσονται στα κορυφαία 300 στο σχετικό πεδίο. «Η φετινή κατάταξη δείχνει ότι η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει ανθεκτική ενόψει των αναμφισβήτητων δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Οι Ελληνες ακαδημαϊκοί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλουν στην παγκόσμια δεξαμενή γνώσης», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών της QS, Μπεν Σόουτερ.
kathimerini.gr