Για πολλά παιδιά, οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μαζί με τις διακοπές που τις συνοδεύουν, είναι χρόνος για χαρά, ευτυχία, παιχνίδι και διασκέδαση. Χωρίς τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η σχολική ζωή, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να βλέπουν και να παίζουν με τους φίλους τους, να είναι με τους γονείς, τα αδέλφια, τους συγγενείς και άλλα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Το γιορταστικό κλίμα, οι προετοιμασίες, οι ανταλλαγές ευχών, τα γλυκά, τα κάλαντα, τα δώρα και οι ευτυχισμένες οικογενειακές συγκεντρώσεις γύρω από το στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο γεμίζουν χαρά όλα τα παιδιά. Γι’ αυτά οι γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους που ακολουθεί, είναι μια περίοδος χαρούμενων διακοπών, άφθονης διασκέδασης, οικογενειακής θαλπωρής και ξεκούρασης.
Επιστροφή στα θρανία!
Συνήθως, τα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να επανέλθουν στο κανονικό πρόγραμμα και αγχώνονται με τη σκέψη, ότι ο ελεύθερός τους χρόνος θα μειωθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες. Τι μπορείτε να κάνετε, για να αντιμετωπίσετε τις δύσκολες μέρες που ακολουθούν τις διακοπές;
- Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τα παιδιά είναι εύκολο να γυρίσουν στο σχολείο, καθώς τους λείπει η “ρουτίνα” τους. Δε συμβαίνει το ίδιο όμως με τις διακοπές των Χριστουγέννων, που τα παιδιά δεν προλαβαίνουν να… βαρεθούν. Η επιστροφή τους στο σχολείο μετά τις γλυκές διακοπές των γιορτών δεν είναι καθόλου ευχάριστη! Τα παιδιά αγχώνονται με τις απότομες αλλαγές, γι’ αυτό είναι καλό να τα προετοιμάζετε με συζητήσεις, πριν αυτές συμβούν. Επομένως, πρέπει να είστε πολύ υπομονετικοί και να εξηγήσετε στα παιδιά σας τα θετικά της επιστροφής τους στο σχολείο.
- Μην αφήσετε τη διαδικασία προετοιμασίας για την τελευταία ημέρα! Το παιδί θα αντιδράσει άσχημα στο να μπει στην καθημερινή, αυστηρή ρουτίνα του σχολείου μετά από τόσες “μαγικές” και χαλαρές ημέρες.
- Μην αφήνετε τα παιδιά κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών να κοιμούνται και να ξυπνούν ό,τι ώρα θέλουν, γιατί θα διαμαρτυρηθούν σε κάθε σας προσπάθεια να μπουν σε πρόγραμμα με τη λήξη των διακοπών. Το ίδιο ισχύει και για τις ώρες που τα παιδιά τρώνε. Στις διακοπές όλα ήταν πιο χαλαρά και οι ώρες του φαγητού είχαν μετακινηθεί πιο αργά. Σταδιακά, ξεκινήστε μια προσπάθεια τα ωράρια του φαγητού και του ύπνου να αρχίσουν να επανέρχονται στις προδιαγραφές του σχολικού ωραρίου.
- Θυμίστε τους, ότι θα ξαναδούν τους φίλους τους και θα περάσουν καλά στο σχολείο. Εστιάστε στα μαθήματα που τους αρέσουν και πείτε τους, ότι μπορούν να μάθουν ακόμα περισσότερα “πράγματα” τώρα.
- Επειδή, αν συγκρίνετε τις διακοπές με το σχολείο, είναι πάνω από βέβαιο ότι η ζυγαριά θα γέρνει… προς τα Χριστούγεννα, καλό είναι τις εβδομάδες μετά τις διακοπές να πηγαίνετε όσο πιο συχνά μπορείτε βόλτες με τα παιδιά σας, όπως κάνατε και τις προηγούμενες 15 μέρες. Προσπαθήστε τα Σαββατοκύριακα να βλέπετε θεατρικές παραστάσεις και για όσο καιρό ακόμη τα παγοδρόμια λειτουργούν, εκμεταλλευτείτε τις Κυριακές.
- Τέλος, πείτε στα παιδιά σας ότι όσο πιο γρήγορα τελειώνουν οι φετινές διακοπές, τόσο πιο γρήγορα θα έρθουν οι επόμενες και μαζί τους και… ο Άγιος Βασίλης!
Πώς να επανακινήσετε τους μαθητές σας μετά τις διακοπές των εορτών
Παππά Άννα
δασκάλα – συγγραφέας
Το είδαμε στο pappanna.wordpress.com
Η επιστροφή στο σχολείο, μετά τις διακοπές, είναι δύσκολη για τους περισσότερους μαθητές.
Μετά από δύο εβδομάδες ξεκούρασης, παιχνιδιού, φαγητού και καλοπέρασης, η προοπτική της βύθισης στη σχολική ρουτίνα είναι δύσκολα αποδεκτή από τα παιδιά.
Ως δάσκαλοι, είναι σπουδαίο αλλά και επιβεβλημένο να βρούμε τρόπους ώστε να παρακινήσουμε τους μαθητές μας, μετά το μακρύ διάλειμμα των διακοπών, να επανέλθουν στην σχολική ζωή και στα καθήκοντά τους.
Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη, είναι λίγο πολύ κοινή, και περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμους στόχους με συναρπαστικό υλικό, όπως μικρές εργασίες που χρησιμοποιούν την νέα τεχνολογία.
Μία μικρή σειρά από μικρές εργασίες θα επαναδραστηριοποιήσει και τους λιγότερο δραστήριους μαθητές.
1. Βραχυπρόθεσμοι στόχοι
Είναι απαραίτητοι γιατί διευκολύνουν τους μαθητές να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.
Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι πρέπει να είναι ανάλογοι με το πόσο χρονικό διάστημα έλειψαν οι μαθητές. Ένα καλό ξεκίνημα είναι μία επίσκεψη σε έναν ενδιαφέροντα χώρο και η εκπόνηση μιας εργασίας που έχει σχέση με τον χώρο.
Άλλη μία ιδέα είναι να ασχοληθείτε για λίγο με κάτι που εκπονήσατε ήδη, πριν από τις διακοπές.
Με τον τρόπο αυτό θα ανακτήστε την χαμένη σας ταχύτητα.
2. Βρείτε κάτι συναρπαστικό
Τέτοιο μπορεί να είναι ένα ντοκιμαντέρ που μπορεί να προβληθεί στην τάξη και να αποτελέσει τη βάση μιας εργασίας, ή κάποιο ενδιαφέρον γεγονός που συνέβη κατά τη διάρκεια των διακοπών και που μπορεί, επίσης, να γίνει αντικείμενο εργασίας.
3. Ξεκινήστε με κάτι μικρό
Αυτό που εμείς θεωρούμε μικρό και ασήμαντο μπορεί να είναι μεγάλο και σημαντικό για τα παιδιά. Παρακινείστε τους μαθητές σας να ανταλλάξουν, μέσα από τους δρόμους της κοινωνικής δικτύωσης, τις εμπειρίες που βίωσαν τα Χριστούγεννα, καθώς και τι περιμένουν από το νέο έτος.
Άλλες δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν παρουσίαση βιβλίων ή παραμυθιών που έχουν διαβάσει τα παιδιά τις ημέρες που ήταν στο σπίτι ή ο σχολιασμός μίας ταινίας ή ενός ντοκιμαντέρ που είδαν στην τηλεόραση.
4. Δραστηριοποιηθείτε
«Φυσήξτε τη σκόνη» της τάξης, με άλλα λόγια προσπαθήστε να επαναφέρετε τις δραστηριότητες που κάνουν τους μαθητές να εργάζονται ομαδικά, όπως είναι οι συζητήσεις για θέματα που τους αφορούν, ακόμη και οι συζητήσεις για ευρύτερα ζητήματα.
Και πάλι η χρήση των νέων μέσων θα βοηθήσει τους μαθητές να αρχίσουν να παράγουν έργο με δικό τους περιεχόμενο, μέσα στην τάξη.
Όταν ξαναβρούν τον τρόπο να παράγουν δικό τους έργο τότε να είστε βέβαιοι ότι η τάξη σας έχει βρει το ρυθμό της και την απόδοσή της, που ίσως να είναι πιο παραγωγική από πριν.