: Στην καταστροφή των γραπτών των του 2016 προχωρούν οι αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης, αφού σε λίγες μέρες σειρά στα… συρτάρια τους θα πάρουν τα γραπτά των φετινών υποψηφίων, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις του Ιουνίου.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

Η καταστροφή των γραπτών, η διαδικασία επίδειξής τους στους μαθητές και η αναβαθμολόγησή τους προβλέπονται λεπτομερώς σε νόμους που αφορούν στις και που είναι άγνωστοι στην πλειοψηφία των υποψηφίων αλλά και των γονιών τους, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να είναι πλήρως ενημερωμένοι. Οι περισσότεροι μαθητές πιστεύουν ότι δύνανται να ζητήσουν οι ίδιοι αναβαθμολόγηση των τους και ότι μπορούν να δουν τα γραπτά τους οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν και μάλιστα χωρίς οικονομικό κόστος.

Η «εικόνα» όμως είναι εντελώς διαφορετική: Tα γραπτά των πανελλαδικών διατηρούνται για περίπου έναν χρόνο. Η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι μετά τη λήξη της βαθμολόγησης και του ελέγχου για τη σωστή ηλεκτρονική καταχώριση των βαθμών, τα στελέχη των γραπτών δοκιμίων φυλάσσονται στο Βαθμολογικό Κέντρο ή σε άλλο ασφαλή χώρο που ορίζεται από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι τις 15 Μαΐου του επόμενου έτους, οπότε και καταστρέφονται.

Οταν ολοκληρωθούν οι Πανελλαδικές και ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ, εάν κάποιος υποψήφιος νιώθει αδικημένος έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση επίδειξης του γραπτού του. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται κάθε χρόνο αποκλειστικά από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου. Oι αιτήσεις συνοδευόμενες από τα προβλεπόμενα παράβολα υποβάλλονται από τους ίδιους ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου υπάγεται το σχολείο στο οποίο κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων που εξετάστηκαν. Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλεται σχετικό παράβολο, το οποίο υποχρεωτικά εκδίδεται ηλεκτρονικά και ορίζεται σε 50 ευρώ για την επίδειξη έως τριών γραπτών δοκιμίων και σε 80 ευρώ για την επίδειξη περισσοτέρων των τριών γραπτών δοκιμίων.

Οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων με επίδειξη σε φωτοτυπία. Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων γίνεται κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου στη Διεύθυνση που υποβλήθηκαν οι αντίστοιχες αιτήσεις, στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο (ή και παρουσία του γονέα ή του κηδεμόνα του, εφόσον ο υποψήφιος το ζητήσει) και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινώνεται από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις ανάλογα με τον αριθμό των γραπτών. Οσο για την αναβαθμολόγηση των γραπτών, είναι μια διαδικασία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «αυτόματη» και σε καμία περίπτωση δεν τη διεκδικεί ο υποψήφιος.

Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της διόρθωσης και των γραπτών, εφόσον η γραμματεία διαπιστώσει ότι η διαφορά των βαθμών των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη των 12 μονάδων, τότε καλύπτονται με μαύρα αυτοκόλλητα οι βαθμοί του α’ και β’ βαθμολογητή και το γραπτό παραδίδεται στον γ’ βαθμολογητή.