Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κάθε οφειλέτη με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία θα είναι η ρύθμιση οφειλών, που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο καλοκαίρι – το αργότερο τον Αύγουστο.
Ασφαλείς πληροφορίες των «Ειδήσεων» αναφέρουν ότι η ρύθμιση που θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, θα προσφέρει «κούρεμα» των προσαυξήσεων και των προστίμων από 20% έως 80%, τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης για μικρά χρέη και κλιμακωτές δόσεις ανάλογα με το ύψος της οφειλής και την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του κουρέματος των προσαυξήσεων και των προστίμων ακόμη και στην εφάπαξ εξόφληση δεν προβλέπεται ολική διαγραφή (δηλαδή στο 100%).
Η ρύθμιση θα επιτρέψει να πάρουν ανάσα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και έχουν χρέη από 3.000 έως 20.000 ευρώ, καθώς θα μπορούν μέσω διμερών συμφωνιών με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και τις ΔΟΥ να ρυθμίζουν τις οφειλές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κέντρο Ασφαλιστικών Εισφορών το 80% των οφειλετών ήτοι 493.577 οφειλέτες έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας ενώ σε 300.000 με 320.000 εκτιμώνται εκείνοι που έχουν οφειλή έως 20.000 ευρώ και θα μπορούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης.
Τα κριτήρια που θα καθορίζουν το ύψος των δόσεων αλλά και το ποσοστό κουρέματος των προσαυξήσεων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:
το ύψος των οφειλής,
η οικονομική δυνατότητα που έχει από την επαγγελματική του δραστηριότητα,
η περιουσιακή του κατάσταση
η ανάπτυξη της εταιρείας, μετρούμενη με βάση τις πωλήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, κερδοφορία, μετρούμενη ως αναλογία του EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων) και
ο κύκλος εργασιών ή το κεφάλαιο και η αναλογία μόχλευσης.
Το σχέδιο
Τα βασικά σημεία της ρύθμισης ,που αυτή την περίοδο αποτελεί αντικείμενο συνεχών συσκέψεων, θα εξειδικευθεί με υπουργική απόφαση που επεξεργάζονται από τα συναρμόδια υπουργεία είναι τα ακόλουθα :
1.Δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο της αίτησης ένταξης στη ρύθμιση. Το πλέον πιθανό είναι η πλατφόρμα ν΄ανοίξει την ίδια χρονική περίοδο που θα «τρέξει» η ρύθμιση για τον εξωδικαστικό, αρχές Αυγούστου. Εάν δεν συνδεθούν οι ρυθμίσεις, μπορεί η λειτουργία της να εκκινήσει και εντός Ιουλίου.
2.Δεν θα υπάρχει αναλυτικό πλάνο οφειλής, αλλά θα προβλέπεται μετά τη «διμερή συμφωνία» η υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα περιγράφει η υπουργική απόφαση .
3.Θα ακολουθείται μια αυτοματοποιημένη διαδικασία και βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων που ζητούνται ο οφειλέτης θα εντάσσεται σ΄ένα συγκεκριμένο μοντέλο ρύθμισης, από το οποίο θα προκύπτει το ύψος των δόσεων που θα καλείται να καταβάλει και η διαγραφή ποσοστού προσαυξήσεων και προστίμων.
4.Η ρύθμιση θα προβλέπει από εφάπαξ εξόφληση της οφειλής και κλιμακωτές δόσεις αρχής γενομένης από τις 12 έως και τις 120.
5.Τη δυνατότητα χρήσης των 120 δόσεων, δεν θα την έχουν όλοι ,αλλά εκείνες οι περιπτώσεις που από το αυτοματοποιημένο σύστημα θα φαίνεται ότι πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν .Εκτιμήσεις από παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι θα είναι περιορισμένος ο αριθμός εκείνων που έχουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν οφειλή αυτού του ύψους μέσα σε διάστημα δεκαετίας.
6.Στις 12 δόσεις η διαγραφή των προσαυξήσεων θα ανέρχεται στο 80% ενώ στις 120 δόσεις θα περιορίζεται στο 20% επί του ποσού των προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσµης καταβολής που έχουν διαμορφωθεί την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη διατάξεις.
7. Υπάρχει το ενδεχόμενο, ο οφειλέτης να μην ενταχθεί σε καμία ρύθμιση και η αίτηση του ν΄απορριφθεί καθώς δεν θα συγκεντρώνει τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος.
8.Μπαίνοντας στη ρύθμιση οι οφειλέτες θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων καθώς και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων, εναντίον τους. Επίσης, θα αναστέλλεται κάθε ποινική δίωξη και θα αναβάλλεται η εκτέλεση ποινής που επιβλήθηκε για τις συγκεκριμένες οφειλές.
9. Ανάμεσα στα επαγγέλματα , που θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με αυτόν τον τρόπο ,και έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα είναι γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, λογιστές, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες.
Παραμένουν στις 36 οι δόσεις για χρέη έως 3.000 ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο πλαίσιο θα παρέχεται η δυνατότητα και μικροοφειλέτες του δημοσίου οι οποίοι οφείλουν εως 3.000 ευρώ να εξοφλούν τις οφειλές τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 36 δόσεις και με ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 50 ευρώ.
Όσον αφορά στα χρέη άνω των των 20.000 ευρώ εντάσσονται στο νόμο για τον «εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. . Όταν ενεργοποιηθεί η ιστοθέση της γραμματείας ιδιωτικού χρέους (keyd.gov.gr] ο επιχειρηματίας θα μπορεί να βρει τη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα εισέρχεται με τους κωδικούς του taxis, θα βρίσκει έτοιμα όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και θα καταχωρεί τα υπόλοιπα.