τα στους πτυχιούχους περίπου 50 σχολών και περαίωση για τους πανεπιστημιακούς που χρωστούν στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας ().

Απόστολος Λακασάς

Αυτά προέκυψαν από τη προχθεσινή συνάντηση του με τις ηγεσίες των ομοσπονδιών των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ και των διδασκόντων στα ΤΕΙ ΟΣΕΠ, καθώς και με το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών, για το νομοσχέδιο για τις αλλαγές σε ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να ανακοινώσει εντός των ημερών την απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους περίπου 50 τμημάτων με αντικείμενα τη Φυσική, τη Χημεία, τη Βιολογία, την Αρχαιολογία, καθώς οι πανεπιστημιακοί των επιμέρους ομοειδών τμημάτων έχουν συμφωνήσει για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένουν τα δικαιώματα άλλων περίπου 100 τμημάτων, κυρίως μηχανικών. Στους κλάδους αυτούς η συμφωνία είναι δυσκολότερη, και κυρίως ανάμεσα στις επαγγελματικές ενώσεις μηχανικών Πολυτεχνείων και μηχανικών ΤΕΙ.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του υπ. Παιδείας, Γιάννης Παντής, έστειλε στα ΑΕΙ επιστολή για τις οφειλές των πανεπιστημιακών που παράλληλα ασκούν ελευθέριο επάγγελμα (π.χ. γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι). Οι εν λόγω πανεπιστημιακοί πρέπει να καταβάλουν ένα ποσό (τώρα είναι 7%, παλαιότερα 10%) από τις αποδοχές τους από το ελευθέριο επάγγελμα. Για όσους δεν έχουν καταβάλει έως τώρα τα ποσά, ο κ. Παντής αναφέρει ότι «οι οφειλές υπόκεινται σε περαίωση, έπειτα από αίτηση στον οικείο ΕΛΚΕ εντός έξι μηνών από τη βεβαίωση των σχετικών οφειλών. Το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για τη συντέλεση της περαίωσης ανέρχεται στο 20% της συνολικής οφειλής που βεβαιώνεται επί του καθαρού εισοδήματος. Το ίδιο ισχύει για οφειλές από καταλογιστικές πράξεις από ερευνητικά προγράμματα κατά τη χρονική περίοδο 1997 – 2003, εφόσον δεν έχουν εκτελεστεί έως την έναρξη ισχύος του παρόντος». Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος και ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ Απόστολος Κοκκώσης, μιλώντας χθες στην «Κ», ανέφεραν ότι η σχεδόν τετράωρη συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και η συζήτηση ήταν διεξοδική.

Επί των θέσεων του υπουργείου, το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ ενδεικτικά ανέφερε ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν πλήρη αυτονομία στην ίδρυση και λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (ΠΜΣ). «Ενα ελάχιστο υποχρεωτικό ποσοστό υποτροφιών (πέραν αυτού που τα πανεπιστήμια και τα ίδια τα ΠΜΣ θα μπορούν να δίνουν και επιπλέον) της τάξεως του 10-20%, με ανταπόδοση την προσφορά εργασίας στο πρόγραμμα από τους φοιτητές θα είναι θετική ρύθμιση. Το 20% του μισθού τους ως μέγιστο αμοιβής από τα ΠΜΣ είναι πολύ λίγο. Να γίνει 100% που είναι το μέγιστο που μπορεί να έχει ως επιπλέον έσοδα από άλλες δραστηριότητες στο πλαίσιο του ιδρύματος ένα μέλος ΔΕΠ. Το 40% των φοιτητών να φοιτά χωρίς δίδακτρα είναι πολύ μεγάλο. Το κόστος λειτουργίας του ΠΜΣ θα πέσει στις πλάτες του υπολοίπου 60%. Να γίνει 10-20%».

Συναίνεση

Πρόθεση του υπουργείου φέρεται να είναι η επίτευξη όσο το δυνατόν ευρύτερης συναίνεσης. Ταυτόχρονα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν δείχνει πρόθεση να επιλύσει ζητήματα «καυτές πατάτες», όπως η αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.

kathimerini.gr