Ο Αλ. Χαρίτσης για το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης – Την έκπληξή του για την κριτική της Ν.Δ. εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας παραπέμποντας στις θέσεις των φορέων που επέκριναν τον νόμο του 2013
Προς τη Ν.Δ. έστρεψε για ακόμη μία φορά τα βέλη του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης, εκφράζοντας την έκπληξή του για την κριτική που άσκησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης κατά την επεξεργασία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ο Αλ. Χαρίτσης παρέπεμψε στην ακρόαση των φορέων, όπου «και οι επτά φορείς είπαν ότι αυτά για τα οποία εσείς τώρα μας κατηγορείτε, προειδοποιητικές επιστολές, ενδεχόμενο αποβολής του ΕΣΥΔ από το ευρωπαϊκό σύστημα κ.λπ., προέκυψαν από τον νόμο του 2013».
Ο Αλ. Χαρίτσης συμπλήρωσε ότι κι οι επτά εκπρόσωποι των φορέων «χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση», υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «αποτελεί αναγκαιότητα σ’ αυτή τη συγκυρία για να μπορέσουμε ακριβώς να διορθώσουμε τα σπασμένα αυτών που προέκυψαν από το νομοθέτημα του 2013». Ο Αλ. Χαρίτσης διευκρίνισε ότι για τη σύσταση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης επιλέχθηκε η νομική μορφή του προσώπου ιδιωτικού δικαίου και όχι της Α.Ε. ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Δ. Μπαξεβανάκης: Επαναληπτικές εξετάσεις για όλα τα μαθήματα και για όλα τα παιδιά
Παράλληλα ο υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στην τροπολογία για τις επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις, η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο. Ο Δ. Μπαξεβανάκης επισήμανε ότι για πρώτη φορά καθιερώνονται «επαναληπτικές εξετάσεις για όλα τα μαθήματα και για όλα τα παιδιά» και επισήμανε ότι η τροπολογία «αντιμετωπίζει με δίκαιο τρόπο και με κανόνες ισονομίας τα παιδιά που για πραγματικό λόγο δεν μπόρεσαν να προσέλθουν. Αντιθέτως αποθαρρύνει όσους σκόπιμα εκμεταλλεύονταν, στο παρελθόν, αυτή τη διάταξη».
Ο Δ. Μπαξεβανάκης διευκρίνισε ότι επαναληπτικές εξετάσεις μπορούν να δώσουν μόνο τα παιδιά που δεν έδωσαν εξετάσεις τον Ιούνιο λόγω σοβαρού λόγου υγείας ή σοβαρής ψυχικής οδύνης από απώλεια πολύ στενού συγγενούς. Τα παιδιά αυτά εισέρχονται στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε ποσοστό 0,5% επιπλέον του αριθμού των εισακτέων, ώστε να μην αφαιρεθεί ούτε μία θέση εισακτέων από τα παιδιά που εξετάστηκαν τον Ιούνιο.
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017: Χρήσιμες πληροφορίες
Πανελλήνιες 2017: Ημερομηνίες πανελλαδικών εξετάσεων