Ειδικότερα, στόχος είναι η δραστική μείωση του αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών. Φέτος οι μετεγγραφές ήταν περίπου 5.000, ενώ με τη διαδικασία των ενστάσεων ικανοποιήθηκαν ακόμη 2.000 αιτήματα.
Καλύτερη κατανομή του φοιτητικού πληθυσμού πανελλαδικά, προκειμένου να υποστηριχθούν τα ΑΕΙ στην περιφέρεια, αλλά και μείωση του συνολικού αριθμού των μετεγγραφών, χωρίς φραγμούς ωστόσο για όσους φοιτητές το έχουν ανάγκη, εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της αλλαγής του καθεστώτος μετεγγραφών. Μαζί με τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών ανά τμήμα μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι μελετάται η αναμόρφωση των κριτηρίων των μετεγγραφών.
[irp posts=”109550″ name=”Αδιάβλητες, αλλά όχι αξιόπιστες οι πανελλαδικές εξετάσεις”]
Το υπουργείο Παιδείας υπογράμμισε παράλληλα το πρόβλημα τμημάτων της περιφέρειας που είδαν την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά τα τμήματά τους να χάνουν μεγάλο μέρος των φοιτητών τους μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετεγγραφών. Προκειμένου να δώσει λύση στην “αποψίλωση” των περιφερειακών τμημάτων, αποφορτίζοντας τα ιδρύματα των μεγάλων πόλεων, η πολιτική ηγεσία στο Παιδείας επεξεργάζεται τη νομοθετική αλλαγή της διαδικασίας.
Ειδικότερα, στόχος είναι η δραστική μείωση του αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών. Φέτος οι μετεγγραφές ήταν περίπου 5.000, ενώ με τη διαδικασία των ενστάσεων ικανοποιήθηκαν ακόμη 2.000 αιτήματα. Ως αποτέλεσμα, διάφορα τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δήλωσαν αδυναμία εξυπηρέτησης του φοιτητικού πληθυσμού, απειλώντας μάλιστα με προσφυγές κατά των μετεγγραφών. Εκατοντάδες φοιτητές παρ’ ολίγον να χάσουν φέτος το το 2ο εξάμηνο φοίτησής τους, ωστόσο βρέθηκε τελικώς λύση. Προς αποφυγή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το πώς θα ικανοποιούνται μόνο οι φοιτητές που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Αυτό προϋποθέτει την αλλαγή του σχετικού νόμου και των κριτηρίων, ώστε να μην χρειάζεται πλέον η διαδικασία των ενστάσεων, κατά τις πληροφορίες.
[irp posts=”109539″ name=”Πανελλήνιες 2017: ‘Η του ύψους ή του βάθους οι βάσεις 2017″]
Το ισχύον καθεστώς για τις μετεγγραφές διέπεται από τον νόμο 4332/2015, σύμφωνα με τον οποίο “ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των ΑΕΙ, όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα”. Τα κριτήρια που ορίζονται βάσει του νόμου είναι οικονομικά και κοινωνικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη φετινή κατανομή των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 καταγράφονται μειώσεις των θέσεων σε σχολές υψηλής ζήτησης. Χαρακτηριστικά, στις Ιατρικές Σχολές οι θέσεις είναι 220 λιγότερες. Ανάλογη ποσοστιαία είναι και η μείωση στις Οδοντιατρικές και τις Φαρμακευτικές σχολές. Παράλληλα μειώνονται οι θέσεις για τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών σε όλα τα τμήματα της χώρας, αλλά και στα τμήματα Αρχιτεκτονικής. Μείωση τέλος καταγράφεται και στις Νομικές Σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αν και συνολικά οι θέσεις στο 1ο επιστημονικό πεδίο αυξάνονται.
[irp posts=”109411″ name=”Πανελλήνιες 2017: Βάσεις 2017 και Αριθμός εισακτέων”]
Στόχος είναι ο αριθμός των μετεγγραφόμενων φοιτητών στις σχολές υψηλής ζήτησης να πέσει ελαφρώς, ώστε να αποσυμφορηθούν. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι “πρόβλημα είναι το ίδιο το 15% που ορίζει ο νόμος”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η νομοθετική αλλαγή θα αναπροσαρμόζει τα κριτήρια σε κατεύθυνση τέτοια, ώστε αν δεν υπάρχει ανάγκη, το ποσοστό των μετεγγραφόμενων να μην ανέρχεται στο 15% επί του αριθμού των εισακτέων.