REUTERS
Αύξηση της φτώχειας κατά 40% από το 2008 έως το 2015 διαπιστώνει για την Ελλάδα το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW), σύμφωνα με νέα έρευνά του για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Σύμφωνα με την έρευνα την οποία διεξήγαγε, δεν αρκεί όμως να μετρά κανείς αποκλειστικά το χαμηλό εισόδημα για να καταλήξει σε συμπεράσματα, αλλά -όπως προτείνουν- πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως είναι λ.χ. οι στερήσεις υλικών αγαθών καθώς επίσης και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, η υποαπασχόληση και οι περιορισμοί στην υγειονομική περίθαλψη.
Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε έναν νέο «πολυδιάστατο δείκτη φτώχειας» σύμφωνα με τον οποίο εκπόνησε το Ινστιτούτο την έρευνα για τα έτη 2008-2015.
Όπως διαφαίνεται από τα ευρήματα της γερμανικής μελέτης, «η Ελλάδα είναι ο μεγάλος χαμένος», καθώς το ποσοστό αύξησης της φτώχειας είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., όπως αναφέρει ο Κρίστοφ Σρέντερ, συντάκτης της έκθεσης, στο γερμανικό Reuters.
Ακολουθούν η Ιρλανδία και η Κύπρος, με ποσοστό αύξησης 28%. Στην Ιταλία, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 11% και στην Ισπανία στο 18%.
Ειδικά για την Ελλάδα, το IW διευκρινίζει ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, οφείλεται στην χρόνια ύφεση και την υψηλή ανεργία, αλλά και στην «πολιτική λιτότητας των δανειστών».